Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy wirusologii i choroby wirusowe w uprawie winorośli

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.F2.WIW.SM.OOWXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy wirusologii i choroby wirusowe w uprawie winorośli
Jednostka: Katedra Ogrodnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

uzupełniający - fakultatywny

Pełny opis:

W.

Definicja wirusa. Struktura wirusów. Nomenklatura i klasyfikacja wirusów. Biologiczne, strukturalne i serologiczne kryteria przynależności do jednostek taksonomicznych. Zasady wspólczesnej klasyfikacji i nazewnictwa.

Drogi rozprzestrzeniania się wirusów. Zakażenie przez kontakt, wodę i powietrze . Wektory roślinne, zwierzęce, grzybowe. Wirusy przenoszone w sposób trwały i nietrwały.

Patogeneza chorób wirusowych: inicjacja infekcji, przemieszczanie się wirusów, rozwój choroby. Symptomatologia.

przegląd wirusów winorośli i ważniejszych ekonomicznie chorób przez nie wywoływanych w Polsce i na świecie.

Prewencja ze szczególnym uwzględnieniem hodowli odpornościowej i źródeł odporności, roli diagnostyki wirusów oraz zwalczania wektorów. Standardy certyfikacji materiału w obrocie.

Ćw.

Zasady pracy z wirusami roślinnymi, przechowywanie wirusów. Test biologiczny. Sposoby mechanicznej inokulacji wirusów roślinnych.

Wyniki testu biologicznego – opis objawów na poziomie morfologii a także zmian anatomicznych i cytologicznych.

Wykorzystanie mikroskopu elektronowego w wirusologii. Technika wykonywania preparatów metodą szybkiego zanurzania skrawków (quick dip). Pomiary cząstek wirusowych na elektrono gramach.

Metody serologiczne - DAS ELISA. Przygotowanie próbek i interpretacja wyników.

Eliminacja wirusów z tkanek roślinnych – metody terapeutyczne stosowane w warunkach laboratoryjnych.

Literatura:

Podstawowa

1. Kryczyński S., 2005. Zasady identyfikacji i klasyfikacji wirusów roślin. Wyd. Fundacja ""Rozwój SGGW"" Warszawa

2. Kryczyński S., 2010. Wirusologia roślinna. PWN.

"

Uzupełniająca

1. Piekarowicz A., 2004. Podstawy wirusologii molekularnej. PWN, Warszawa

2. Goździcka-Józefiak a., 2019. Wirusologia. PWN.

Efekty uczenia się:

Wiedza -zna i rozumie

podstawowe pojęcia z zakresu wirusologii, zasady tworzenia współczesnej klasyfiakacji i nomenklatury

epidemiologię i przebieg infekcji wirusowej, fazy rozwoju choroby, występujące objawy makro - i mikroskopowe.

szczegółowy przegląd wirusów winorośli i ważniejszych ekonomicznie chorób przez nie wywoływanych w Polsce i na świecie.

zagadnienia związane z prewencją ze szczególnym uwzględnieniem hodowli odpornościowej i źródeł odporności winorośli, roli diagnostyki wirusów oraz zwalczania wektorów. Standardy certyfikacji materiału w obrocie.

Umiejętności - potrafi:

zidentyfikować specyficzne objawy chorób wywoływanych przez najważniejsze wirusy winorosli na świecie.

wybrać i zastosować właściwą metodę identyfikacji, prewencji czy terapii wirusów.

przygotować opracowanie wybranego zagadnienia z wykorzystaniem dostępnych baz danych oraz obowiązującej terminologii specjalistycznej w języku angielskim kompetencje spoleczne - jest gotów do

przeprowadzenia prawidłowej oceny zagrożeń związane z obecnością patogenów wirusowych i przestrzegania zasad bezpieczeństwa fitosanitarnego w stosunku do siebie i otaczającego środowiska

właściwej oceny zagrożeń dla jakości produktów winiarskich będących konsekwencją chorób wirusowych na plantacjach winorośli

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie opracowania pisemnego; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50.%

Zaliczenie wszystkich sprawozdań cząstkowych z wykonanych ćwiczeń; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50.%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Nowak
Prowadzący grup: Zbigniew Gajewski, Barbara Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Nowak
Prowadzący grup: Zbigniew Gajewski, Barbara Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Nowak
Prowadzący grup: Zbigniew Gajewski, Barbara Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Nowak
Prowadzący grup: Zbigniew Gajewski, Barbara Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)