Podstawy mikrobiologii weterynaryjnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F2.PMW.SM.OBTSZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy mikrobiologii weterynaryjnej |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Biotechnologia stosowana II stopień, 2 sem. przedmioty do wyboru |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zajęcia z przedmiotu „Podstawy mikrobiologii weterynaryjnej” mają uwypuklić szkodliwą rolę drobnoustrojów w hodowli zwierząt gospodarczych. Studenci zostaną zaznajomieni z chorobotwórczymi drobnoustrojami mogącymi powodować choroby zwierząt oraz z drobnoustrojami, które mogą występować w ich otoczeniu. Wiedza z zakresu mikrobiologii jest niezbędnym warunkiem nabycia umiejętności praktycznego sterowania rozwojem i aktywnością mikroorganizmów. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Mikrobiologia weterynaryjna – wprowadzenie, rys historyczny. Mikrobiom zwierząt – charakterystyka i znaczenie (2h) 2. Wprowadzenie do epizootiologii – epizootiologia ogólna i szczegółowa (2h) 3. Przebieg choroby zakaźnej w organizmie. Powstawanie i przebieg epizootii (2) 4. Choroby wirusowe zwierząt (2h) 5. Choroby bakteryjne zwierząt (2h) 6. Choroby wywoływane przez pierwotniaki (2h) 7. Grzybice zwierząt (2h) 8. Choroby odzwierzęce (1h) Ćwiczenia: 1. BHP na ćwiczeniach. Metodyka badań laboratoryjnych stosowanych w mikrobiologii weterynaryjnej (2h) 2. Analiza laboratoryjna pobranego materiału – określanie morfologii drobnoustrojów w badanej próbce (2h) 3. Analiza laboratoryjna pobranego materiału – morfologia wzrostu bakterii na podłożach (2h) 4. Analiza laboratoryjna pobranego materiału – otrzymywanie czystej hodowli (2h) 5. Analiza laboratoryjna pobranego materiału – określanie wymagań wzrostowych bakterii (2h) 6. Analiza laboratoryjna pobranego materiału – wykorzystanie cech biochemicznych bakterii do ich identyfikacji (2h) 7. Analiza laboratoryjna pobranego materiału – wpływ czynników środowiskowych na wzrost i rozwój bakterii (2h) 8. Odczyt analizy. Zaliczenie ćwiczeń (1h) |
Literatura: |
1. Larski Z: Zarys Mikrobiologii weterynaryjnej. PWRiL, Warszawa 2. Wawrzkiewicz J: Mikrobiologia weterynaryjna. PWN, Warszawa 3. Truszczyński Z: Bakteriologia weterynaryjna. PWRiL, Warszawa 3. Kunicki-Goldfinger W. - Życie bakterii. PWN, Warszawa 4. Schlegel H.G. - Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 5. Zaleski S.J. - Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. WN-T, Warszawa 6. Kisielewska E., Kordowska-Wiater M. - Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności. Wyd. Akademii Rolniczej, Lublin 7. Normy Polskie, poradniki sanitarne, przepisy, dyrektywy UE, ustawy i rozporządzenia |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student zna i rozumie: - rolę mikrobiomu dla funkcjonowania zwierzęcia - cechy patogennego mikroorganizmu - przykłady mikroorganizmów szczególnie niebezpiecznych dla zwierząt i człowieka Umiejętności - student potrafi: - wykorzystać metody mikrobiologiczne w diagnostyce patogenów - wykonać analizę laboratoryjną pobranego materiału - zinterpretować wyniki testów mikrobiologicznych Kompetencje społeczne - student jest gotów do: - organizowania procesu uczenia się i przekazywania obiektywnej wiedzy z zakresu analizy i diagnostyki laboratoryjnej |
Metody i kryteria oceniania: |
wykłady: test jednokrotnego wyboru ćwiczenia: zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Paśmionka | |
Prowadzący grup: | Iwona Paśmionka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Paśmionka | |
Prowadzący grup: | Iwona Paśmionka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Paśmionka | |
Prowadzący grup: | Iwona Paśmionka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.