Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Techniki otrzymywania i oceny GMO

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.F2.GMO.SM.OBTSZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Techniki otrzymywania i oceny GMO
Jednostka: Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Poznanie technik transformacji organizmów, w tym nowoczesnych technik nieklasyfikowanych jako transgenezą a prowadzące do modyfikacji genetycznych, poznanie podstaw biologicznych eliminacji transgenów, zasad prawnych związanych z analizą jakościową i ilościową oraz znakowaniem GMO. W czasie ćwiczeń studenci zapoznają się z metodami detekcji i ilościowej analizy ekspresji transgenów.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Aktualne wykorzystanie GMO na świecie i główne kierunki badań - 2g

2. Techniki transgenezy i pokrewne - 4g

3. Metody eliminacji transgenów z GMO - 2g

4. Detekcja transformantów - 2g

5. Analiza ryzyka użycia GMO -1g

6. Analiza ilościowa i znakowanie GMO - 2g

7. Regulacje prawne w UE i na świecie - 2g

Tematyka ćwiczeń:

1. Identyfikacja molekularna szczepów Agrobacterium z wprowadzonym plazmidem binarnym - 3g

2. Transformacja roślin z użyciem A. rhizogenes - 4g

3. Detekcja transformantów metodami molekularnymi - 4g

4. Jakościowa i ilościowa analiza ekspresji transgenów - 4g

Literatura:

1. Maleszy S., 2009. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa

2. Kempken F. i Jung Ch (red) 2010. Genetic modification of plants. Springer, Heidelberg

3. Žel J. et al. 2012 How to reliably test for GMOs. SpringerBriefs in Food, Health, and Nutrition, DOI 10.1007/978-1-4614-1390-5_1

Efekty uczenia się:

Wiedza - student:

- Zna aktualny stan wykorzystania GMO na świecie

- Opisuje techniki prowadzące do uzyskania GMO lub z ich użyciem oraz ich detekcji

- Zna metody alternatywne modyfikowania genomów oraz metody eliminacji transgenów z GMO

- Zna zasady oceny ryzyka użycia GMO i przepisy dotyczące obrotu i znakowania GMO

Umiejętności - student:

- Tworzy organizmy ze zmodyfikowanymi cechami

- Przeprowadza analizę jakościową i ilościową GMO

Kompetencje społeczne - student:

- Współpracuje w zespole nad opracowaniem projektu

- Ocenia ryzyko użycia GMO

Metody i kryteria oceniania:

test wyboru

sprawozdania

prezentacja

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Rafał Barański
Prowadzący grup: Rafał Barański, Tomasz Oleszkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)