Mało znane rośliny sadownicze
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F1.MAŁ.SM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mało znane rośliny sadownicze |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studenta z roślinami sadowniczymi nie będącymi w wielkotowarowej uprawie. Omówienie wartości biologicznych mniej znanych gatunków sadowniczych i możliwości ich wykorzystania w diecie człowieka. Uprawa i zastosowanie roślin sadowniczych nie uprawianych na skalę wielkotowarową. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Rokitnik zwyczajny (Hipophne ramnoides) - uprawa i zastosowanie. Bez czarny (Sambucus nigra) - uprawa i zastosowanie. Pigwa i pigwowiec - uprawa i zastosowanie Cydonia oblonga i Chaenomeles japonica. Winorośl (Vitis vinfera) - uprawa i zastosowanie. Lonicera kamczacka (Lonicera celurea) - uprawa i zastosowanie. Aronia (Aronia melanocarpa) i jarzębina (Sorbus spp.) - uprawa i zastosowanie. Aktinidia spp. - uprawa i zastosowanie. Dereń, pinia, miłorząb, berberys, jałowiec - uprawa i zastosowanie. Ocena faz fenologicznych gatunków omawianych na wykładach. Agrotechnika gatunków omawianych na wykładach. Analiza sensoryczna przetworów z wybranych gatunków. Ocena zawartości witaminy C i antocyjanów w wybranych gatunkach. |
Literatura: |
Kawecki Z., Łojko R., Pilarek B., 2007. Mało znane rośliny sadownicze. Wydawnictwo UWM , Olsztyn Kawecki Z., 2006. Owocodajne drzewa i krzewy chłodniejszych stref klimatycznych. Wydawnictwo UWM , Olsztyn |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Opisuje perspektywy produkcji owoców mało znanych w różnych rejonach Polski Opisuje wymagania glebowe i klimatyczne owoców mało znanych Opisuje gatunki i odmiany owoców mało znanych, ich specyfikę uprawy Ocenia wartość odżywczą owoców mało znanych i ich znaczenie w zrównoważonej diecie Umiejętności Analizuje wiadomości dotyczące bioróżnorodności mało znanych owoców oraz ich wymagań środowiskowych Dokonuje właściwego doboru gatunków i odmian owoców mało znanych w zależności odo klimatu Dostosowuje technologie uprawy w zależności od rejonu i uprawianego gatunku Kompetencje społeczne Tłumaczy potrzebę rozszerzania asortymentu uprawianych gatunków w celu wzbogacenia zrównoważonej diety Tłumaczy potrzebę rozszerzania asortymentu uprawianych gatunków w celu tworzenia nowych miejsc pracy |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna najważniejszych mało znanych gatunków owoców Nie potrafi rozpoznać najważniejszych mało znanych gatunków owoców Nie jest świadomy ważności wartości substancji biologiczno czynnych znajdujących się w owocach mało znanych Na ocenę 3 wymienia najważniejsze mało znane gatunki owoców, ale nie analizuje możliwości wprowadzenia ich do uprawy Charakteryzuje najważniejsze gospodarczo gatunki owoców mało znanych Zna ważność wartości substancji biologiczno czynnych znajdujących się w owocach mało znanych Na ocenę 4 wymienia najważniejsze mało znane gatunki owoców, analizuje możliwości wprowadzenia ich do uprawy Charakteryzuje najważniejsze gospodarczo gatunki owoców mało znanych i opisuje metody uprawy jest świadomy ważności wartości substancji biologiczno czynnych znajdujących się w owocach mało znanych Na ocenę 5 wymienia najważniejsze mało znane gatunki owoców, analizuje możliwości wprowadzenia ich do uprawy i proponuje możliwości ich wykorzystania w diecie człowieka. Dobiera i modyfikuje uprawy mało znanych gatunków owoców jest świadomy ważności wartości substancji biologiczno czynnych znajdujących się w się w owocach mało znanych, określa ich znaczenie i uwzględnia je w swoich działaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.