Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Antyoksydacyjne wlaściwości roślin leczniczych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.F1.ANT.SM.OOTXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Antyoksydacyjne wlaściwości roślin leczniczych
Jednostka: Katedra Botaniki, Fizjologii i Ochrony Roślin
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Antyoksydacyjne właściwości roślin leczniczych

uzupełniający - fakultatywny

Katedra Botaniki, Fizjologii i Ochrony Roślin

Pełny opis:

Wolne rodniki i reaktywne formy tlenu (RFT). Chemiczna struktura RFT. Terminologia najważniejszych RFT. Reaktywne formy azotu (RFA). Reakcje wolnych rodników

Generacja RFT „in vitro” i „in vivo”. Biologiczna aktywność RFT w żywych komórkach. Reakcje z cząsteczkami struktur komórkowych (lipidy, białka , kwasy nukleinowe, węglowodany).

Metody oznaczania RFT. Roślinny system obronny przeciw RFT. Enzymy antyoksydacyjne, ich struktura i aktywność.

Niskocząsteczkowe antyoksydanty hydrofilowej i hydrofobowej fazy. Mechanizm naprawczy uszkodzonych makromolekuł

Witaminy i ich pochodne jako antyoksydanty (kwas askorbinowy, karotenoidy, tokoferole).

Powstawanie i metaboliczne skutki stresu oksydacyjnego. RFT i RFA jako pozytywne czynniki.

"Antyoksydacyjna aktywność różnych gatunków roślin (owoce, warzywa, zioła, pyłek kwiatowy). Wpływ czynników uprawy i warunków po zbiorczych na antyoksydacyjne właściwości roślin.

Metody analityczne w analizie właściwości antyoksydacyjnych roślin"

Oznaczanie zdolności neutralizowania wolnego rodnika DPPH.

Oznaczanie zawartości kwasu askorbinowego

Oznaczanie zawartości karotenoidów

Oznaczanie aktywności peroksydazy

Oznaczanie aktywności katalazy

Oznaczanie fenoli metodą z odczynnikim Folina. Dystrybucja przeciwutleniaczy w tkance roślinnej.

Wpływ stresu na przeciwutleniacze. Oznaczani aktywności antyrodnikowej RSA oraz profilu fenolowego.

Literatura:

Podstawowa

Bartosz G. Druga twarz tlenu Wolne rodniki w przyrodzie.PWN 2013

Smirnoff N. (ed.) Antioxidants and Reactive Oxygen Species in Plants 2005, Blackwell Publishing

Uzupełniająca

Khan M.I.R., Khan N.A. (eds) Reactive Oxygen Species and Antioxidant Systems in Plants: Role and Regulation under Abiotic Stress, 2017, Springer Czarnocka W., Karpiński S. Friend or foe? Reactive oxygen species production, scavenging and signaling in plant response to environmental stresses, 2018 Free Radical Biology and Medicine 122 (2018) 4–20

Mittler R. ROS Are Good, Trends in Plant Science, January 2017, Vol. 22, No. 1

Efekty uczenia się:

wiedza - zna i rozumie

:definicje oraz rozpoznaje podstawowe struktury reaktywnych form tlenu (RFT)

procesy metaboliczne przebiegające w żywych komórkach w odniesieniu do generacji i wyciszania reaktywnych form tlenu

mechanizmy reakcji z udziałem RFT

przykłady roślin bogatych w antyoksydanty i jest świadomy ich roli w dietetyce

umiejętności - potrafi:

wykonać eksperymenty laboratoryjne z zastosowaniem nowoczesnych technik i metod

opisać i zinterpretować rezultaty eksperymentu

precyzyjnie wyrażać się w formie werbalnej i pisemnej

wyszukiwać dane (literaturę) korzystając z internetowych baz danych

kompetencje społeczne - jest gotów do:

doskonalenia produktów w celu uzyskania plonu o wysokiej wartości biologicznej

pracy w małym zespole

Metody i kryteria oceniania:

Sprawdzian pisemny z pytaniami otwartymi, stanowi 50% udziału w ocenie końcowej. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i sprawdzianu

Studenci przygotowują sprawozdania z przeprowadzonych ćwiczeń oraz prezentację na podstawie literatury, z których uzyskują ocenę z ćwiczeń (średnia arytmetyczna) (50% udziału w ocenie końcowej)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Kołton
Prowadzący grup: Anna Kołton, Wojciech Makowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Kołton
Prowadzący grup: Anna Kołton, Wojciech Makowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)