Analiza instrumentalna w diagnostyce żywienia roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F1.ANA.SM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza instrumentalna w diagnostyce żywienia roślin |
Jednostka: | Zakład Żywienia Roślin |
Grupy: |
Agroekologia i ochrona roślin, 1 sem. stacj. mag. fakultatywne Bioinżynieria, 1 sem. stacj. mag. fakultatywne Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 1 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Sadownictwo, 1 sem, stacj. mag. fakultatywne Rośliny ozdobne, 1 sem. stacj. mag. fakultatywne Rośliny warzywne, 1 sem. stacj. mag. fakultatywne Sztuka ogrodowa, 1 sem. stacj. mag. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z technikami analitycznymi stosowanymi w analizie gleby, podłoży, pożywek hydroponicznych i materiału roślinnego oraz metodami pobierania i przygotowywania próbek odpowiednich materiałów do analiz. Uwzględnione w przedmiocie metody analiz chemicznych reprezentują szeroki zakres technik analitycznych powszechnie stosowanych w pracowniach agrochemicznych w diagnostyce żywienia roślin, tj. metody potencjometryczne, nefelometryczne, spektrofotometryczne (ASA, ICP) analizę przepływowo-wstrzykową (FIA). |
Pełny opis: |
Treści kształcenia 1. Etapy procesu analitycznego. Pobieranie i przygotowanie próbek do analizy, przeprowadzanie próbek do roztworu. Techniki rozdzielania: ekstrakcja i mineralizacja („na sucho”, „na mokro”). Pomiar – metody bezwzględne i porównawcze (metoda krzywej wzorcowej). Ekstrakcja P i K z gleb mineralnych roztworem mleczanu wapnia według metody Egnera-Riehma. 2. Techniki oznaczeń spektrofotometrycznych w zakresie UV-VIS. Metoda krzywej wzorcowej. Oznaczanie P metodą molibdenową w ekstrakcie mleczanu wapnia na spektrofotometrze firmy UNICAM. 3. Spektralna analiza emisyjna. Technika oznaczania. Analiza ilościowa. Oznaczenie K na spektrometrze absorpcji atomowej firmy UNICAM Solar 969 Budowa i zasada działania spektrofotometu ICP firmy Teledyne Leeman Labs. 4. Absorpcyjna spektrometria atomowa. Podstawy teoretyczne metody. Budowa i zasada działania AAS. Oznaczenie przyswajalnych form mikroelementów (Mn, Zn) w glebie w ekstrakcie 1 M HCl według metody Rinkisa na spektrometrze absorpcji atomowej firmy UNICAM Solar 969. 5. Oznaczanie NO2-, NO3-, NH4+ w ekstrakcie glebowym uzyskanym metodą uniwersalną (z 0,03 M CH3COOH). 6. Podsumowanie metod spektrometrycznych. Interpretacja wyników. 7. Potencjometria. Aparatura potencjometryczna. Bezpośrednie pomiary potencjometryczne. Elektrody jonoselektywne. Oznaczanie stężenia jonów NO3, NH4+ w ekstraktach roślinnych uzyskanych według normy PN-92/A-75112. 8. Nefelometria. Metody prowadzania oznaczeń nefelomertrycznych. Oznaczenie siarczanów metodą nefelometryczną z BaCl2 w pożywkach hydroponicznych. 9. Organiczna analiza elementarna. Oznaczanie azotu w materiale roślinnym po mineralizacji mokrej w kwasie siarkowym metodą destylacyjną Kjeldahla. |
Literatura: |
1. Ewing G. 1980. Metody instrumentalne w analizie chemicznej. PWN, Warszawa. 2. Szyszko E. 1982. Instrumentalne metody analityczne. PZWL, Warszawa. 3. Szczepaniak W. 1985. Metody instrumentalne w analizie chemicznej. PWN, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza 1. Rozróżnia etapy procesu analitycznego i techniki rozdzielania. 2. Zna metody spektrometryczne. Opisuje budowę i zasadę działania spektrofotometru absorpcji atomowej firmy UNICAM Solar 969 oraz spektrofotometru emisyjnego ze wzbudzeniem plazmowym (ICP) Prodygy firmy Teledyne Leeman Labs. 3.Zna metody potencjometryczne i nefelometryczne oraz aparaturę potencjometryczną. 4. Zna metodę przepływowo-wstrzykowa (FIA) oraz aparaturę pomiarowa. Rozumie zastosowanie analizy przepływowo-wstrzykowej. Umiejętności - Potrafi pobierać i przygotowywać próbeki do analizy oraz przeprowadzać próbki do roztworu. - Potrafi przeprowadzić ekstrakcję P i K z gleb mineralnych roztworem mleczanu wapnia według metody Egnera-Riehma. - Potrafi oznaczyć P metodą molibdenową w ekstrakcie mleczanu wapnia na spektrofotometrze firmy UNICAM. - Potrafi oznaczyć K na spektrometrze absorpcji atomowej firmy UNICAM Solar 969. - Oznacza przyswajalne formy mikroelementów (Mn, Zn) w glebie w ekstrakcie 1 M HCl według metody Rinkisa na spektrometrze emisyjnym ze wzbudzeniem plazmowym (ICP) Prodygy firmy Teledyne Leeman Labs. - Oznacza stężenie jonów NO3-, NH4+ w ekstraktach roślinnych uzyskanych według normy PN-92/A-75112. - Potrafi oznaczyć siarczany metodą nefelometryczną z BaCl2 w pożywkach hydroponicznych. Kompetencje społeczne - Potrafi pracować w grupie i kierować małym zespołem. Posiada odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadanie. - Posiada świadomość zagrożeń działalności rolniczej oraz odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jakości produkowanej żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie: 101 - przygotowanie do ćwiczeń 203 - zaliczenie raportu, sprawozdanie z prac laboratoryjnych 301 – prezentacja ustna Na ocenę 2 Wiedza: Nie rozróżnia etapów procesu analitycznego i technik rozdzielania. Nie zna metod oznaczania składników pokarmowych w wodach, glebach i materiale roślinnym. Umiejętności: Nie potrafi pobierać i przygotowywać próbek do analizy oraz przeprowadzać próbek do roztworu. Nie potrafi oznaczać składników mineralnych w próbkach wody, gleby i materiału roślinnego. Kompetencje społeczne: Nie jest świadomy zagrożeń środowiskowych spowodowanej działalnością rolniczą Na ocenę 3 Wiedza: Rozróżnia etapy procesu analitycznego i techniki rozdzielania. Zna niektóre metody oznaczania składników pokarmowych w wodach, glebach i materiale roślinnym. Umiejętności: Potrafi pobierać i przygotowywać próbki do analizy oraz przeprowadzać próbki do roztworu. Potrafi oznaczać niektóre składniki mineralne w próbkach wody, gleby i materiału roślinnego. Kompetencje społeczne: Zna zagrożenia środowiskowe spowodowanej działalnością rolniczą, ale nie uwzględnia ich w praktycznym działaniu. Na ocenę 4 Wiedza: Rozróżnia etapy procesu analitycznego i techniki rozdzielania. Zna metody oznaczania składników pokarmowych w wodach, glebach i materiale roślinnym. Umiejętności: Potrafi pobierać i przygotowywać próbki do analizy oraz przeprowadzać próbki do roztworu. Potrafi oznaczać składniki mineralne w próbkach wody, gleby i materiału roślinnego. Kompetencje społeczne: Jest świadomy zagrożeń środowiskowych spowodowanej działalnością rolniczą i częściowo uwzględnia w działaniach. Na ocenę 5 Wiedza: Rozróżnia etapy procesu analitycznego i techniki rozdzielania. Zna metody oznaczania składników pokarmowych w wodach, glebach i materiale roślinnym. Prawidłowo dobiera metody do spodziewanej zawartości składników w próbkach. Umiejętności: Potrafi pobierać i przygotowywać próbki do analizy oraz przeprowadzać próbki do roztworu. Potrafi oznaczać składniki mineralne w próbkach wody, gleby i materiału roślinnego. Prawidłowo interpretuje uzyskane wyniki. Kompetencje społeczne: Jest świadomy zagrożeń środowiskowych spowodowanych działalnością rolniczą, przypisuje im znaczącą wagę i uwzględnia w działaniach. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.