Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Regulacja metabolizmu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.7s.REM.SI.OBTSZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Regulacja metabolizmu
Jednostka: Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Przedmiot kierunkowy - obowiązkowy, 6 semestr studiów

Wymagania wstepne: podstawowa wiedza z fizjologii zwierząt

Dokładne określenie procesów metabolicznych zachodzących w komórkach i interakcji wszystkich układów fizjologicznych. Student pozna etapy metabolizmu składników pokarmowych podczas różnych etapów rozwoju organizmu.

Pełny opis:

Tematyka zajęć:

Wykłady - 15 godz.

1. Metabolizm węglowodanów

2. Regulacja metabolizmu komórek wysp trzustkowych

3. Metabolizm lipidów

4. Tkanka tłuszczowa miejscem hormonów

5. Metabolizm białek

6. Metabolizm związków mineralnych

7. Regulacja gospodarki wapnia i fosforu

8. Rola parathormonu i kalcytoniny

9. Fizjologia procesów wzrostowych w kościach

10. Termoregulacja. Gorączka

11. Rola witamin w metabolizmie komórki

12. Regulacja pobierania pokarmu

13. Udział hormonów w regulacji metabolizmu

14. Kontrola szlaków energetycznych w komórce

Literatura:

Podstawowa:

Stryjer L., Biochemia, PWN (2009)

Traczyk W., Fizjologia człowieka, PZWL (2011)

Uzupełniająca:

Maśliński S., Ryżewski J., Patofizjologia (2006)

Efekty uczenia się:

Wiedza - student zna i rozumie:

- przebieg podstawowych procesów metabolicznych

- etapy metabolizmu składników pokarmowych podczas różnych etapów rozwoju organizmu

Umiejętności - student potrafi:

- wykazać różnicę w metabolizmie składników fizjologicznych

- przedstawić przebieg syntezy i rozkładu węglowodanów, białek i lipidów w organizmie zwierzęcym

Kompetencje społeczne - student jest gotów do:

- pracy i współpracy w zespole

- bezpiecznego zaplanowania prostych doświadczeń

Metody i kryteria oceniania:

Sprawdzian pisemny

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krystyna Koziec
Prowadzący grup: Krystyna Koziec
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krystyna Koziec
Prowadzący grup: Krystyna Koziec
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)