Kultury tkankowe i komórkowe roślin i zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.6s.KRZ.SI.OBTSZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kultury tkankowe i komórkowe roślin i zwierząt |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot Kierunkowy - obowiązkowy, 6 semestr studiów Wymagania wstępna: wiedza z biologii dotycząca budowy komórki roślinnej i zwierzęcej na poziomie szkoły średniej, zaliczenie modułu zajęć z Fizjologii roślin z elementami anatomii i morfologii |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: Wykłady 30 godz. 1. Rozwój i znaczenie roślinnych kultur in vitro. Totipotencja komórek. Wyposażenie laboratorium, zasady i warunki prowadzenia kultur. 2. Skład chemiczny pożywki. 3. Mikrorozmnażanie roślin: kultury pąków wierzchołkowych, bocznych, merystemów. Uwalnianie roślin od patogenów. 4. Mikrorozmnażanie roślin: morfogeneza przybyszowa. 5. Mikrorozmnażanie roślin: somatyczna embriogeneza, sztuczne nasiona. Przechowywanie materiału roślinnego. 6. Kultury: kalusowe, zawiesinowe, protoplastów, korzeniowe, pylników, mikrospor, zalążków, zalążni, zarodków zygotycznych. 7. Selekcja w kulturach in vitro, zmienność somaklonalna. 8. Specyfika wyposażenia i funkcjonowania laboratorium hodowli komórek zwierzęcych in vitro. 9. Fazy cyklu życiowego komórek zwierzęcych w hodowli in vitro a cykl komórkowy 10. Rodzaje hodowli komórkowych: hodowle pierwotne i linie komórkowe 11. Metody izolacji, liczenia i identyfikacji komórek. 12. Hodowle typu monolyer i hodowle w zawiesinie. 13. Metody selekcji komórek w hodowlach in vitro. 14. Metody transfekcji komórek w hodowlach in vitro. 15. Metody stosowane do badania podstawowych procesów w komórkach w hodowlach in vitro. Ćwiczenia laboratoryjne - 30 godz. 1. Organizacja i wyposażenie laboratorium in vitro. Sporządzanie pożywek. Sterylizacja narzędzi, papieru, pożywek. 2. Zakładanie kultury kalusowej z korzeni marchwi. Dezynfekcja i wysiew nasion in vitro. 3. Izolacja i wykładanie na pożywkę eksplantatów z liści begonii oraz łusek cebulowych lilii. 4. Namnażanie i ukorzenianie wybranych roślin użytkowych (m.in. mięta, tymianek, stewia, koniczyna, rzepak). 5. Zakładanie kultur pąków wierzchołkowych i bocznych (izolacja materiału z siewek rzepaku i koniczyny). Aklimatyzacja roślin. 6. Obserwacje przeprowadzonych doświadczeń oraz analiza uzyskanych wyników. 7. Wyposażenie i organizacja pracowni hodowli tkanek zwierzęcych, zasady BHP obowiązujące w laboratorium. 8. Wyprowadzanie linii komórkowych - zakładanie hodowli pierwotnej komórek mięśni gładkich aorty myszy. 9. Linie komórkowe: zmiana pożywki, pasaż komórek przyczepionych do podłoża. 10. Metody liczenia i oznaczania żywotności komórek w hodowlach in vitro. 11. Obliczanie gęstości wysiewannia komórek w zalezności od gęstości zawiesiny wyjsciowej i powierzchni naczynia hodowlanego. 12. Procedura mrożenia komórek, media krioprotekcyjne, bankowanie komórek. 13. Barwienie hodowli komórkowych metodami oraz wykonywanie preparatów mikroskopowych, analiza preparatów pod mikroskopem świetlnym. |
Literatura: |
Podstawowa: Malepszy S. 2009. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa Skucińska B. 2008. Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. UR, Kraków Stokłosowa S. 2004. Hodowla komórek i tkanek. PWN, Warszawa Uzupełniająca: Woźny A., Przybył K. 2004. Komórki roślinne w warunkach stresu. Tom II. Komórki in vitro WN UAM, Poznań Davis J.M. 2001. Basic cell culture. Oxford University Press Freshney R.I. 2001. Culture of animal cells. A manual of basic technique. 4th Edition. Wiley-Liss |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student zna i rozumie: - podstawowe procesy biochemiczne, metaboliczne i fizjologiczne zachodzące w komórkach i tkankach roślin i zwierząt - podstawowe zagadnienia dotyczące hodowli in vitro komórek roślinnych i zwierzęcych, wykorzystywanych podłoży i zastosowania kultur in vitro w biotechnologii - techniki pracy eksperymentalnej i laboratoryjnej w warunkach in vitro, a także metody wykorzystania materiału biologicznego w biotechnologii - zasady hodowli pierwotnych i linii komórkowych, hodowli w zawiesinie oraz metody izolacji, liczenia i identyfikacji komórek - sposoby mikrorozmnażania roślin Umiejętności - student potrafi: - korzystać z podstawowego sprzętu i aparatury stosowanej w laboratorium in vitro - planować i wykonywać proste zadania badawcze w warunkach sterylnych (przygotowywanie pożywki, dezynfekcja materiału roślinnego i zwierzęcego, wycinanie eksplantatów, pasażowanie kultury, aklimatyzacja) indywidualnie oraz w zespole. Potrafi zastosować technikę mikroskopową i jej optymalizację w hodowlach in vitro, ma umiejętność liczenia komórek i oceniania ich żywotności - samodzielnie lub w zespole analizować wyniki oraz wyciągać wnioski z przeprowadzonych eksperymentów Kompetencje społeczne - student jest gotów do: - współpracy w ramach małego zespołu - dokształcania się w zakresie kultur in vitro |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: część materiału dotycząca kultur roślinnych - test jednokrotnego/wielokrotnego wyboru; cześć materiału dotycząca hodowli in vitro komórek zwierzęcych: egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte): na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60 % prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z materiału dotyczącego wykładów w ocenie końcowej wynosi 50 % (po 25% z części obejmujacej kultury komórek/tkanek roślinnych i zwierzęcych). Ćwiczenia: część materiału dotycząca kultur roślinnych - test jednokrotnego/wielokrotnego wyboru; cześć materiału dotycząca hodowli in vitro komórek zwierzęcych: egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte): na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60 % prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z materiału dotyczącego ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50 % (po 25% z części obejmujacej kultury komórek/tkanek roślinnych i zwierzęcych). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agata Ptak, Anna Wójtowicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kirsz, Agata Ptak, Małgorzata Szczęsna, Anna Wójtowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agata Ptak, Anna Wójtowicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kirsz, Agata Ptak, Małgorzata Szczęsna, Anna Wójtowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.