Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dekoracje roślinne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.6s.DEK.SI.OOSXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Dekoracje roślinne
Jednostka: Katedra Roślin Ozdobnych i Sztuki Ogrodowej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Historia dekoracji roślinnych i współczesna florystyka. Podstawowe zasady komponowania, materiały i akcesoria florystyczne. Aranżacje okolicznościowe i świąteczne z roślin suszonych i z kwiatów ciętych. Prowadzenie kwiaciarni i pracowni florystycznej.

Pełny opis:

Historia dekoracji roślinnych: aranżacje na Dalekim Wschodzie i w Europie, florystyka współczesna

Omówienie warsztatu florysty: narzędzia i środki techniczne, akcesoria florystyczne, podstawowe techniki stosowane we florystyce

Podstawowe zasady teorii komponowania we współczesnej florystyce

Style we współczesnych kompozycja roślinnych

Preparowanie i konserwowanie roślin do suchych kompozycji

Dekoracje z roślin utrwalanych metodą zielnikową jako forma obrazów ilustrujących historię bukieciarstwa oraz współczesne kolaże do nowoczesnych wnętrz

Dekoracje przestrzenne z roślin suszonych na przykładzie palm wielkanocnych i kompozycji w naczyniach

Podstawowe techniki układania bukietów

Kompozycje z kwiatów ciętych w naczyniach

Literatura:

- Miczyńska I, Szarkowska-Hofmann J. 1987. Dekoracje roślinne. Skrypt dla studentów Wydziału Ogrodniczego. Kraków

- Nizińska A. 2008. ABC florystyki. Hortpress sp. z o.o. Warszawa

- Nowak J. 2000. Rośliny na suche bukiety: uprawa, suszenie, farbowanie, preparowanie. Hortpress sp. z o.o. Warszawa

- Pryke P. 2006. Szkoła układania kwiatów. Muza SA Warszawa

- Walther B. 2010. Kompozycje kwiatowe. Inspiracje na każda okazję. Świat Książki.

- Czasopisma: NDiO FLora, Florum, archiwalne Bukiety

Efekty uczenia się:

Wiedza

Opisuje historię dekoracji roślinnych od czasów najdawniejszych, dekoracje Dalekiego Wschodu, dekoracje w Europie oraz współczesne aranżacje roślinne. Rozpoznaje sposoby edukacji florystycznej w Polsce i na świecie

Wylicza elementy warsztatu florysty: narzędzia i środki techniczne, akcesoria florystyczne, podstawowe techniki stosowane we florystyce oraz tłumaczy podstawy kompozycji i współczesne style w aranżacjach z roślin

Rozumie zasady preparowania i konserwowania roślin do trwałych kompozycji

Nazywa i opisuje formy florystyki żałobnej: wieńce, poduszki, serca, krzyże, wiązanki pogrzebowe, pająki, a także interpretuje zasady ich tworzenia oraz prezentuje historyczne i tradycyjne dekoracje na Adwent i Boże Narodzenie, zasady kompozycji i techniki wykonania

Prezentuje główne elementy oprawy florystycznej uroczystości ślubnych i weselnych

Uzasadnia potrzebę zakładania kwiaciarni lub pracowni florystycznej i prowadzenia jej w sposób profesjonalny

Umiejętności

Analizuje historię bukieciarstwa i zasady kompozycji na podstawie sporządzonych samodzielnie kolaży roślinnych i obrazów płaskich. Używa konserwowany materiał roślinny do tworzenia palm wielkanocnych i kompozycji przestrzennych łącząc tradycję ze współczesnymi zasadami komponowania

Aranżuje układy z kwiatów ciętych w naczyniach korzystając z pianki florystycznej i rozróżniając style: dekoracyjny, wegetacyjny i graficzny. Komponuje bukiety z żywych kwiatów techniką spiralną i paralelną.

Porównuje możliwości zakładania i prowadzenia własnej kwiaciarni i studia florystycznego

Wykonuje kompozycje funeralne i na Boże Narodzenie, posługuje sie różnorodnym materiałem roślinnym i korzysta z różnych technik florystycznych.

Kompetencje społeczne

Docenia znaczenie współczesnej florystyki w otoczeniu człowieka i dokształcania się przez całe życie

Organizuje pracę w grupie przygotowując dekoracje roślinne

Metody i kryteria oceniania:

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

711 rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku

201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji

203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bożena Pawłowska
Prowadzący grup: Anna Kapczyńska, Monika Kudłacz, Bożena Pawłowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)