Biologia kwitnienia roślin ogrodniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.6s.BIO.SI.OOGOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biologia kwitnienia roślin ogrodniczych |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z procesem kwitnienia roślin uprawnych. Zawiązywanie i różnicowanie pąków kwitowych roślin uprawnych. Budowa kwiatów najważniejszych rodzin roślin ogrodniczych w odniesieniu do mechanizmów zapylania. Przebieg procesu kwitnienia, zapylania i zawiązania owoców i nasion. |
Pełny opis: |
Po co rośliny kwitną? Rozmnażanie wegetatywne i generatywne. Zalety wady. Historia badań nad kwitnieniem Schemat procesu kwitnienia Przyczyny zawiązywania kwiatów Teoria florigenu, rola długość dnia w zawiązywaniu paków kwiatowych Wpływ temperatury na zawiązywanie paków kwiatowych truskawki Różnicowanie pąków kwiatowych Podstawowe pojęcia z dziedziny zapylenia .Termin kwitnienia Zapylenie – wiatropylność – owadopylność Samopylność, zapylanie roślin wodnych Przerastanie łagiewki, zjawisko niezgodności. Rola mentora pyłkowego Zapłodnienie. Zapłodnienie in vitro Dobór zapylaczy dla ważnych produkcyjnie gatunków ogrodniczych Zawiązywanie owoców Budowa kwiatów jako przystosowanie do różnych sposobów zapylenia. Zapoznanie z przystosowaniem budowy kwiatów roślin ogrodniczych do różnych sposobów zapylenia Wykonanie oznaczenie żywotności pyłku gatunków roślin uprawnych Określanie stopnia rozwoju pąków kwiatowych wybranych gatunków roślin uprawnych (na podstawie obserwacji wykonanych z wykorzystaniem lupy steoroskopowej) Zapoznanie ze stadiami różnicowania pąków kwiatowych gatunków roślin uprawnych (obserwacje preparatów mikroskopowych) Ocena efektywności procesu kwitnienia na podstawie jakości uzyskanego plonu owoców |
Literatura: |
1. Jankiewicz L.S., Lipecki J. 2011. Fizjologia roślin sadowniczych. Rozdział 11. Kwitnienie. wyd. PWN 2. Nyeki J., Soltesz M. 1996. Floral biology of temperature zone fruit trees and small fruits. Akademiai Kiado Budapeszt. 3. Person P., Louveaux J. 1984. Pollination et production vegetales. 4. Szafer W. 1969. Kwiaty i zwierzęta. PWN. |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Wyjaśnia fizjologiczne podstawy procesów zawiązywania i różnicowania pąków kwiatowych Tłumaczy przebieg procesu zapylania kwiatów i zapłodnienia zalążków Objaśnia stosunki zapylania roślin ogrodniczych Posiada wiedzę na temat zależności pomiędzy budową kwiatów roślin ogrodniczych, a sposobem zapylenia Definiuje podstawowe pojęcia z zakresu biologii kwitnienia Umiejętności Potrafi określić przystosowanie kwiatu do sposobu zapylenia na podstawie jego budowy Zna metody oznaczania żywotności pyłku gatunków roślin uprawnych Potrafi określić stadia rozwojowe pąków kwiatowych na podstawie preparatów mikroskopowych Umie oszacować efektywność procesu kwitnienia na podstawie jakości uzyskanego plonu owoców Kompetencje społeczne Posiada świadomość znaczenia doboru odmian zapylających w uprawach ogrodniczych Analizuje wpływ warunków klimatycznych i środowiskowych na możliwość uzyskania plonu wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady 731 egzamin ustny Ćwiczenia 101 sprawdzian wiedzy 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.