Utrwalanie, uszlachetnianie i logistyka surowców leczniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.UUL.SI.OOTXY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Utrwalanie, uszlachetnianie i logistyka surowców leczniczych | ||
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
5.00
LUB
4.00
(zmienne w czasie)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z tradycyjnymi i nowoczesnymi metodami utrwalania i uszlachetniania surowców leczniczych i prozdrowotnych. Przekazanie wiedzy o podstawowych przemianach zachodzących w surowcach podczas tych procesów i czynnikach kształtujących te przemiany. Nabycie przez studenta umiejętności obsługi urządzeń i aparatury wykorzystywanych w przygotowywaniu surowca do sprzedaży oraz do oceny jego jakości finalnej. Zapoznanie ze sposobami przygotowania surowców roślinnych do sprzedaży, doborem opakowań, podnoszeniem przewagi konkurencyjnej wyrobów gotowych. Nabycie wiedzy dotyczącej obrotu handlowego, funkcjonowania systemów logistycznych oraz sterowania przepływem surowców i produktów. |
||
Pełny opis: |
Sposoby utrwalania i stabilizacji roślin leczniczych i prozdrowotnych. Konserwacja poprzez suszenie - przygotowanie do suszenia, uszlachetnianie, doczyszczanie oraz sortowanie materiału roślinnego. Zasady i technika suszenia. Suszenie naturalne oraz podwyższoną temperaturą. Czynniki wpływające na proces suszenia. Rodzaje i budowa suszarni do ziół. Nowoczesne techniki suszenia (liofilizacja). Wydajność suszenia oraz charakterystyka biologiczna i chemiczna surowca po wysuszeniu. Normy surowcowe Zasady prawidłowego przechowywania surowców leczniczych i prozdrowotnych. Czynniki oddziaływujące na surowiec w okresie przechowywania. Rodzaje opakowań używanych podczas przechowywania. Ubytki naturalne oraz zmiany składu chemicznego podczas przechowywania Metody rozdrabniania surowców, sporządzanie mieszanek Stabilizacja surowców i preparatów leczniczych, otrzymywanie frakcji zawierających określone związki biologicznie czynne Zamrażanie - przygotowanie do mrożenia, metody i zasady mrożenia, aktywność składników biologicznie czynnych po mrożeniu, olejki eteryczne po mrożeniu Wyciągi roślinne i ich otrzymywanie - sposoby ekstrakcji (SFE, ASE), rozpuszczalność substancji czynnych, rodzaje wyciągów wodnych i alkoholowych Konserwacja w oleju i occie. Masła ziołowe Metody i technika sterylizacji. Biodostępność i poziom składników aktywnych po sterylizacji Przygotowanie do sprzedaży. Rodzaje, sposoby znakowania opakowań, znaczenia instrukcji używania lub ulotki informacyjnej. Pakowanie, dobór i wzornictwo - typy stosowanych opakowań w zależności od rodzaju surowca. Automatyzacja procesu. Paletyzacja Własności i ocena użytkowa wyrobów gotowych. Wartość dodana procesu produkcji gotowych do sprzedaży surowców Zasady prawidłowego obrotu produktami leczniczymi i prozdrowotnymi. Spedycja, czyli organizacja transportu surowców. Logistyka dystrybucji i kanały dystrybucyjne. Zagadnienia związane ze sterowaniem przepływu surowców zielarskich. Logistyka odzysku, czyli postępowania w przypadku reklamacji i wstrzymania lub wycofania z obrotu, ekologistyka i e-Logistyka. Charakterystyka polskiego i międzynarodowego rynku zielarskiego Przygotowanie suszonego surowca zielarskiego (ziele, liście, owoce, korzenie, kwiaty). Oznaczenie strat masy po suszeniu (wg FP) Opracowanie zmian z poziomie składników aktywnych po utrwaleniu materiału roślinnego na podstawie danych literaturowych Opracowanie zamówienia klienta, zarządzanie zapasami, wykonanie planu organizacyjnego transportu bliskiego i dalekiego, praktyczne aspekty doboru opakowań, pakowanie produktów, sporządzanie listów przewozowych, dokumentacji magazynowej, wykonanie kodowania produktów, posługiwanie się elektroniczną wymianą danych Przegląd materiałów publikacyjnych dotyczących logistyki surowców i produktów Przygotowanie ekspozycji towarów zielarskich, przyprawowych i innych Charakterystyka przedsiębiorstw branży zielarskiej w Polsce. Przegląd sklepów zielarsko-medycznych i przyprawowych funkcjonujących w Internecie. Prowadzenie internetowego sklepu z analogicznym asortymentem |
||
Literatura: |
Podstawowa Utrwalanie i przechowywanie żywności - Zin M. (red.) WUR Rzeszów 2008 Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające - Wasilewska G. Wydawnictwo RM Sp. z o.o. Warszawa 2015 Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie - Senderski M.E. Wydawnictwo Mateusz E. Senderski Podkowa Leśna 2015 Zamrażanie żywności - Gruda Z., Postolski J.Wydawnictwo WNT Warszawa 1999 Suszarnictwo i przetwórstwo ziół - Przybył J., Karwowska K. SGGW Warszawa 2005 Logistyka w przedsiębiorstwie -Sęk T., Zielecki W., Pisz I. PWE Warszawa 2013 Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego - Lewicki P.P. (red.) WNT Warszawa 2006 Żywność wygodna i żywność funkcjonalna - Świderski F. (red.) WNT Warszawa 2003 Technika opakowań - Emblem A., Emblem H. PWN Warszawa 2014 Uzupełniająca Panacea, kwartalnik Żywność. Nauka. Technologia. Jakość (ŻNTJ), dwumiesięcznik Wiadomości Zielarskie, miesięcznik |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza Charakteryzuje metody i techniki utrwalania surowców leczniczych i prozdrowotnych pochodzenia roślinnego Interpretuje wiadomości dotyczące czynników i procesów wpływających na cechy jakościowe i zmiany składu chemicznego Definiuje zagadnienia związane z przygotowaniem surowca do sprzedaży i kreowaniem wartości dodanej produktu oraz oceną Wykazuje znajomość podstawowych technik analitycznych stosowanych w ocenie surowców leczniczych i prozdrowotnych na różnych etapach produkcji Posiada wiedzę w zakresie obrotu towarowego, organizacji przepływu surowców oraz aktualnej sytuacji rynkowej Umiejętności Dostosowuje metody i techniki utrwalania do rodzaju surowca roślinnego w celu uzyskania wartościowego produktu finalnego o powtarzalnej skuteczności Posiada umiejętność zastosowania metod analitycznych w analizie jakościowej i ilościowej surowców leczniczych Umie scharakteryzować zmiany fizykochemiczne zachodzące w surowcach roślinnych podczas ich utrwalania, uszlachetniania, przetwarzania i transportu Potrafi wskazać sposoby przygotowania surowców roślinnych do sprzedaży, sporządzić wyciągi roślinne i mieszanki, zaproponować odpowiedni rodzaj opakowania, podnieść przewagę konkurencyjną wyrobów gotowych Klasyfikuje poszczególne etapy obrotu handlowego surowcem roślinnym, układa schematy dystrybucji i łańcuchy dostaw, ocenia sytuację na rynku branżowym Orientuje się w możliwościach pozyskiwania informacji z Internetu dotyczących tematyki studiowanego przedmiotu Kompetencje społeczne Jest świadom potrzeby stałego doskonalenia zawodowego i dokształcania, systematycznie wzbogaca wiedzę zawodową Pracuje samodzielnie i w zespole realizując wyznaczone zadania Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za przygotowanie surowców leczniczych wysokiej jakości |
||
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) 403 zaliczenie/ocena pracy pisemnej, recenzji, eseju |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Maria Gawęda | |
Prowadzący grup: | Piotr Bucki, Maria Gawęda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Jędrszczyk, Janina Marzec, Piotr Siwek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.