Technologie uprawy roślin leczniczych i prozdrowotnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.TUR.SI.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie uprawy roślin leczniczych i prozdrowotnych |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Pochodzenie, historia uprawy, znaczenie gospodarcze roślin leczniczych i prozdrowotnych. Wymagania środowiskowe roślin, rejonizacja upraw, zmianowanie, rozmnażanie, zabiegi pielęgnacyjne, dojrzewanie i zbiór. Charakterystyka pomieszczeń do uprawy i technologia uprawy pod osłonami podstawowych gatunków., Wymagania środowiskowe, nawozowe, technologia uprawy konwencjonalnej i ekologicznej, pielęgnacja roślin, zbiór oraz przygotowanie do obrotu najważniejszych gatunków roślin leczniczych i prozdrowotnych uprawianych w gruncie otwartym. |
Pełny opis: |
Wykłady - Zagadnienia ogólne Historia uprawy, ośrodki pochodzenia i klasyfikacja roślin leczniczych i prozdrowotnych. Warunki środowiska, zmianowanie i płodozmian, zabiegi pielęgnacyjne, proces dojrzewanie oraz techniki zbioru roślin leczniczych i prozdrowotnych. Wykłady - Uprawa roślin leczniczych i prozdrowotnych pod osłonami: Stan i perspektywy rozwoju produkcji roślin leczniczych i prozdrowotnych pod osłonami. Technologia uprawy wybranych gatunków leczniczych i prozdrowotnych pod osłonami. Wykłady - Bioróznorodność roślin leczniczych i prozdrowotnych w uprawach: Technika uprawy wybranych roślin olejkowych oraz zawierających swoiste związki siarkowe, goryczkowe; śluzy roślinne; saponiny trójterpenowe; garbniki i antranoidy przeczyszczające, barwniki. Wykłady - Uprawa roślin leczniczych i prozdrowotnych – rośliny drzewiaste: Historia, stan obecny i perspektywy produkcji owoców. Specyfika produkcji sadowniczej. Rozmnażanie drzew, krzewów i bylin owocowych. Relacje podkładka-naszczep i ich implikacje dla jakości owoców. Budowa systemu korzeniowego drzewa i jego funkcje. Zjawisko mikoryzy. Korona drzewa – pędy, liście, relacje świetlne. Typy koron. Kwitnienie, zawiązanie owoców, ich rozwój. Czynniki wpływające na jakość owoców. Wykłady – Ekologiczna uprawa roślin leczniczych i prozdrowotnych: Intensywne ogrodnictwo konwencjonalne – jego ograniczenia i zagrożenia jakie niesie dla środowiska, bezpieczeństwa żywności i człowieka Ekologiczne skutki stosowania chemicznych środków produkcji – możliwości ograniczenia zużycia agrochemikaliów. Ćwiczenia - Zagadnienia ogólne: Generatywne i wegetatywne rozmnażanie roślin leczniczych i prozdrowotnych. Identyfikacja i ocena jakości materiału rozmnożeniowego. Technika produkcji rozsady roślin leczniczych i prozdrowotnych. Chwasty i zachwaszczenie w uprawach polowych. Techniki nawadniania, ściółkowania i osłaniania bezpośredniego roślin. Ćwiczenia - Uprawa roślin leczniczych i prozdrowotnych pod osłonami: Charakterystyka pomieszczeń do uprawy roślin pod osłonami. Specyfika technologiczna uprawy roślin leczniczych i prozdrowotnych pod osłonami. Ćwiczenia – Bioróznorodność roślin leczniczych i prozdrowotnych w uprawach: Źródła informacji o gatunkach i odmianach. Sieć doświadczalna i rejestracja odmian. Cechy odmianowe i kierunki hodowli. Ćwiczenia – Bioróznorodność roślin leczniczych i prozdrowotnych w uprawach: Źródła informacji o gatunkach i odmianach. Sieć doświadczalna i rejestracja odmian. Cechy odmianowe i kierunki hodowli. Ćwiczenia - Uprawa roślin leczniczych i prozdrowotnych – rośliny drzewiaste: Rozmnażanie roślin sadowniczych. Przełamywanie spoczynku z następstwem siewu nasion Rozmnażanie ksenowegetatywne - szczepienie i okulizacja. Wybór siedliska, planowanie i zakładanie sadu, jagodnika. Cięcie i formowanie drzew i krzewów. Metody produkcji owoców ziarnkowych, pestkowych, jagodowych oraz orzechów. Cechy biologiczne i użytkowe wybranych odmian gatunków sadowniczych. Ćwiczenia - Ekologiczna uprawa roślin leczniczych i prozdrowotnych: Metody biodynamiczne i ekologiczne. Kalendarz i preparaty biodynamiczne, ich sporządzanie, terminy i sposób stosowania. |
Literatura: |
Wielka ksiega ziół - Bremness L. Wiedza i Życie Warszawa 1991 Plant Propagation. Principles and Practice - Hartmann H.T. i in. Prentice Hall., Upper Saddle River USA 2002 Fizjologia roślin sadowniczych strefy umiarkowanej.- PWN Warszawa 2011 Uprawa warzyw w pomieszczeniach - Knaflewski M. (red.) PWRiL Poznań 2010 Uprawa ziół. Poradnik dla plantatorów - Kołodziej B. (red.). PWRiL Poznań 2010 Organic Fruit Growing - Lind K., Lafer G., Schloffer G., Innerhoffer G., Meister H. CABI Publishing Wallingford, UK 2003 Polowa uprawa warzyw - Orłowski M. (red.). Brasika Szczecin 2000 Sadownictwo - Pieniążek S. PWN Warszawa 2000 Rośliny lecznicze - Rumińska A. PWN Warszawa 1983 Prawie wszystko o ziołach - Senderski E.M. Wydawnictwo M.E. Senderski Podkowa Leśna 2004 Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa - Strzelecka H., Kowalski J. (red.). PWN warszawa 2000 Sadownictwo ekologiczne - Tyburski J., Studzińska B. UWM Olsztyn 2013 Ziołowe królestwo - Wielgosz T. (red.). Publicat Poznań |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Definiuje pojęcie i historię uprawy roślin leczniczych i prozdrowotnych na tle innych roślin uprawnych Poznaje stan produkcji roślin leczniczych i prozdrowotnych w Polsce i na świecie jako ważnego działu produkcji roślinnej Poznaje wpływ warunków klimatycznych i glebowych na wzrost, rozwój i plonowanie roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz rejonizację upraw Charakteryzuje poszczególne etapu cyklu uprawowego oraz postępowania pozbiorczego najważniejszych gatunków roślin leczniczych i prozdrowotnych w polu i pod osłonami Opisuje biologię, wartość użytkową i cechy odmianowe ważnych gospodarczo gatunków i odmian roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz ochronę prawną odmian. Umiejętności Modyfikuje technikę produkcji rozsady i materiału nasadzeniowego do konkretnych warunków, metod i przeznaczenia uprawy Potrafi rozpoznać podstawowe gatunki chwastów, najczęściej występujące w uprawach roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz umie określić stopień zachwaszczenia i jego skutki oraz metody zwalczania chwastów Dobiera sprzęt nawadniający dla konkretnych warunków środowiskowych i uprawianych roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz projektuje system nawadniający Dostosowuje materiały, techniki ściółkowania i bezpośredniego osłaniania do wymagań konkretnych gatunków i warunków uprawy Potrafi wykonać podstawowe zabiegi pielęgnacyjne roślin uprawianych pod osłonami i w gruncie Dokonuje właściwego wyboru odmian roślin leczniczych i prozdrowotnych do uprawy polowej i pod osłonami zgodnie z aktualnymi wymaganiami rynku Kompetencje społeczne Ma świadomość ważności profesjonalnego podejścia do uprawy polowej roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz pod osłonami w dobie silnej konkurencji rynkowej Rozumie potrzebę ciągłego śledzenia nowych rozwiązań technologicznych w zakresie uprawy roślin leczniczych i prozdrowotnych polowych i pod osłonami oraz podnoszenia swych kwalifikacji zawodowych w tym zakresie Cechuje się odpowiedzialnością za produkcję roślin leczniczych i prozdrowotnych spełniających normy bezpiecznej żywności Docenia walory odżywcze roślin leczniczych i prozdrowotnych i ich znaczenie dla zdrowia człowieka |
Metody i kryteria oceniania: |
707 test jednokrotnego wyboru) 201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edward Kunicki | |
Prowadzący grup: | Maciej Gąstoł, Aneta Grabowska, Marek Grabowski, Edward Kunicki | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.