Sadownictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.SAD.NI.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Sadownictwo |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
- |
Pełny opis: |
Produkcja owoców w świecie. Historia sadownictwa w Polsce, stan obecny i perspektywy rozwoju Pochodzenie i rozmieszczenie gatunków roślin sadowniczych Warunki glebowe rozwoju sadownictwa (czynniki glebowe-przydatność gleb pod uprawy sadownicze, podział genetyczny gleb, bonitacja; zmęczenie gleby) Warunki klimatyczne rozwoju sadownictwa w Polsce (strefy klimatyczne, temperatura, opady, usłonecznienie, zastoiska mrozowe, osłony przeciwwiatrowe, przymrozki wiosenne i jesienne, strefy gradowe). Rejonizacja upraw Budowa drzewa i funkcje poszczególnych organów Czynniki warunkujące rozstawę drzew w sadzie. Modele sadów towarowych Zasady formowania przewodnikowych koron drzew (podstawy fizjologiczne formowania koron drzew) Zasady formowania koron szpalerowych (szpaler swobodny, regulowany i in.) Cięcie drzew owocowych - zasady, terminy, uwarunkowania Cięcie krzewów owocowych Spoczynek zimowy roślin sadowniczych, hartowanie roślin, uszkodzenia mrozowe Ogólne zasady określania potrzeb nawozowych i pokarmowych w sadach i jagodnikach. Zasady nawożenia upraw sadowniczych Klasyfikacja i kryteria oceny systemów pielęgnacji gleb w sadach Potrzeby i zasady nawadniania upraw sadowniczych Kwitnienie drzew i krzewów jagodowych, zasady doboru zapylaczy Wzrost i rozwój zawiązków oraz owoców Kształtowanie się cech zewnętrznych owoców Synteza i akumulacja podstawowych metabolitów w owocach. Rola owoców w żywieniu człowieka Ogólne zasady zbioru i przechowywania owoców Budowa drzew i krzewów owocowych, rozpoznawanie gatunków, morfologia pędów, rodzaje pąków roślin sadowniczych Planowanie i praktyczne zakładanie sadu Cięcie i formowanie drzew i krzewów owocowych Korony drzew owocowych (budowa i formowanie) Systemy uprawy gleby, identyfikacja chwastów występujących w uprawach sadowniczych, sposoby zwalczania chwastów Uszkodzenia mrozowe i przymrozkowe (ocena, leczenie, zapobieganie) Metody prognozowania plonu owoców Metody regulowania owocowania Jesienne zabiegi pielęgnacyjne w sadach Charakterystyka pomologiczna gatunków i najważniejszych towarowych odmian drzew ziarnkowych Charakterystyka pomologiczna gatunków i najważniejszych towarowych odmian drzew pestkowych Charakterystyka pomologiczna gatunków i najważniejszych towarowych odmian krzewów jagodowych |
Literatura: |
Pieniążek S. 2000. Sadownictwo. PWRiL, Warszawa Jankiewicz L., Lipecki J., Lech W. 2011. Fizjologia roślin sadowniczych. PWN, Warszawa Rejman A. 1994. Pomologia. PWRiL, Warszawa MPS Sad, Informator Sadowniczy, Sad Nowoczesny |
Efekty uczenia się: |
wiedza - zna i rozumie zasady rejonizacji upraw sadowniczych w Polsce i na świecie podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w roślinach sadowniczych specyfikę uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów owocowych metody i technologie agrotechniczne stosowane w uprawach drzew i krzewów owocowych zasoby gatunkowe i odmianowe roślin sadowniczych czynniki klimatyczno-glebowe wpływające na zakładanie upraw sadowniczych dobór gatunków i odmian w zależności od rejonizacji umiejętności - potrafi planować nasadzenia drzew i krzewów owocowych w zależności od rejonizacji klasyfikować wartość gospodarczą gatunków i odmian drzew i krzewów owocowych w zależności od przeznaczenia używać dostępnych metod i technologii w celu prowadzenia produkcji owoców wybrać najlepszą ekonomicznie i produkcyjnie metodę uprawy drzew i krzewów owocowych interpretować najważniejsze właściwości biologiczne gatunków owocowych w odniesieniu do specyfiki produkcji organizować przechowywanie, transport i obrót owocami kompetencje społeczne - jest gotów do wykorzystywania najnowszych osiągnięć nauki w produkcji sadowniczej przewidywania społecznych i ekonomicznych skutków działań w zakresie produkcji sadowniczej w danym rejonie |
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin ustny (70%), sprawdzian wiedzy (30%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Jan Błaszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Jan Błaszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Jan Błaszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.