Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Sadownictwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.5s.SAD.NI.OOGXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Sadownictwo
Jednostka: Katedra Ogrodnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

-

Pełny opis:

Produkcja owoców w świecie. Historia sadownictwa w Polsce, stan obecny i perspektywy rozwoju

Pochodzenie i rozmieszczenie gatunków roślin sadowniczych

Warunki glebowe rozwoju sadownictwa (czynniki glebowe-przydatność gleb pod uprawy sadownicze, podział genetyczny gleb, bonitacja; zmęczenie gleby)

Warunki klimatyczne rozwoju sadownictwa w Polsce (strefy klimatyczne, temperatura, opady, usłonecznienie, zastoiska mrozowe, osłony przeciwwiatrowe, przymrozki wiosenne i jesienne, strefy gradowe). Rejonizacja upraw

Budowa drzewa i funkcje poszczególnych organów

Czynniki warunkujące rozstawę drzew w sadzie. Modele sadów towarowych

Zasady formowania przewodnikowych koron drzew (podstawy fizjologiczne formowania koron drzew)

Zasady formowania koron szpalerowych (szpaler swobodny, regulowany i in.)

Cięcie drzew owocowych - zasady, terminy, uwarunkowania

Cięcie krzewów owocowych

Spoczynek zimowy roślin sadowniczych, hartowanie roślin, uszkodzenia mrozowe

Ogólne zasady określania potrzeb nawozowych i pokarmowych w sadach i jagodnikach. Zasady nawożenia upraw sadowniczych

Klasyfikacja i kryteria oceny systemów pielęgnacji gleb w sadach

Potrzeby i zasady nawadniania upraw sadowniczych

Kwitnienie drzew i krzewów jagodowych, zasady doboru zapylaczy

Wzrost i rozwój zawiązków oraz owoców

Kształtowanie się cech zewnętrznych owoców

Synteza i akumulacja podstawowych metabolitów w owocach. Rola owoców w żywieniu człowieka

Ogólne zasady zbioru i przechowywania owoców

Budowa drzew i krzewów owocowych, rozpoznawanie gatunków, morfologia pędów, rodzaje pąków roślin sadowniczych

Planowanie i praktyczne zakładanie sadu

Cięcie i formowanie drzew i krzewów owocowych

Korony drzew owocowych (budowa i formowanie)

Systemy uprawy gleby, identyfikacja chwastów występujących w uprawach sadowniczych, sposoby zwalczania chwastów

Uszkodzenia mrozowe i przymrozkowe (ocena, leczenie, zapobieganie)

Metody prognozowania plonu owoców

Metody regulowania owocowania

Jesienne zabiegi pielęgnacyjne w sadach

Charakterystyka pomologiczna gatunków i najważniejszych towarowych odmian drzew ziarnkowych

Charakterystyka pomologiczna gatunków i najważniejszych towarowych odmian drzew pestkowych

Charakterystyka pomologiczna gatunków i najważniejszych towarowych odmian krzewów jagodowych

Literatura:

Pieniążek S. 2000. Sadownictwo. PWRiL, Warszawa

Jankiewicz L., Lipecki J., Lech W. 2011. Fizjologia roślin sadowniczych. PWN, Warszawa

Rejman A. 1994. Pomologia. PWRiL, Warszawa

MPS Sad, Informator Sadowniczy, Sad Nowoczesny

Efekty uczenia się:

wiedza - zna i rozumie

zasady rejonizacji upraw sadowniczych w Polsce i na świecie

podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w roślinach sadowniczych

specyfikę uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów owocowych

metody i technologie agrotechniczne stosowane w uprawach drzew i krzewów owocowych

zasoby gatunkowe i odmianowe roślin sadowniczych

czynniki klimatyczno-glebowe wpływające na zakładanie upraw sadowniczych

dobór gatunków i odmian w zależności od rejonizacji

umiejętności - potrafi

planować nasadzenia drzew i krzewów owocowych w zależności od rejonizacji

klasyfikować wartość gospodarczą gatunków i odmian drzew i krzewów owocowych w zależności od przeznaczenia

używać dostępnych metod i technologii w celu prowadzenia produkcji owoców

wybrać najlepszą ekonomicznie i produkcyjnie metodę uprawy drzew i krzewów owocowych

interpretować najważniejsze właściwości biologiczne gatunków owocowych w odniesieniu do specyfiki produkcji

organizować przechowywanie, transport i obrót owocami

kompetencje społeczne - jest gotów do

wykorzystywania najnowszych osiągnięć nauki w produkcji sadowniczej

przewidywania społecznych i ekonomicznych skutków działań w zakresie produkcji sadowniczej w danym rejonie

Metody i kryteria oceniania:

egzamin ustny (70%),

sprawdzian wiedzy (30%)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)