Warzywnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.4s.WAR.NI.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
1.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
- |
Pełny opis: |
Charakterystyka warzywnictwa, definicja warzyw. Historia uprawy, ośrodki pochodzenia i klasyfikacja roślin warzywnych. Wartość biologiczna warzyw. Warunki środowiska w uprawie warzyw. Metody rozmnażania warzyw. Przyspieszona uprawa warzyw. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw. Dojrzewanie i zbiór. Agrotechnika podstawowych gatunków warzyw: kapustowatych, selerowatych, czosnkowatych, psiankowatych, dyniowatych, komosowatych, bobowatych i astrowatych. Generatywne i wegetatywne rozmnażanie roślin warzywnych, materiał siewny, rozpoznawanie nasion i siewek roślin warzywnych. Produkcja rozsady roślin warzywnych. Biologia, wartość użytkowa gatunków i wybranych odmian roślin warzywnych: kapustowatych, selerowatych, czosnkowatych, psiankowatych, dyniowatych, komosowatych, bobowatych i astrowatych. Charakterystyka i biologia chwastów, rozpoznawanie chwastów. Osłanianie bezpośrednie roślin warzywnych, materiały i technika, opracowanie instruktażu stosowania osłon. Elemety budowy szklarni i tuneli foliowych. Biologia kwitnienia wybranych warzyw. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw pod osłonami. Źródła informacji o odmianach warzyw - Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Wspólnotowy Katalog Odmian. |
Literatura: |
Knaflewski M. (red.) 2010. Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL, W-wa. Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Wydawnictwo Brasika, Szczecin. Grabowska A., Jędrszczyk E., Sękara A. 2013.Odmianoznawstwo roślin warzywnych, UR w Krakowie. Knaflewski M. (red.). 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, W-wa. Kunicki E., Sękara A., Kalisz A. 2006. Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa. AR w Krakowie. |
Efekty uczenia się: |
wiedza - zna i rozumie definicję roślin warzywnych na tle innych roślin uprawnych, historię upraw warzywnych oraz aktualny stan produkcji warzwywniczej. charakterystykę warzyw jako grupę roślin użytkowych i klasyfikuje gatunki pod względem systematyki, pochodzenia i wymagań środowiskowych. wpływ warunków klimatycznych i glebowych oraz zachwaszczenia na plonowanie warzyw. sposoby rozmnażania warzyw oraz technologię produkcji rozsady. szczegółową agrotechnikę podstawowych warzyw polowych i pod osłonami. biologię, wartość odżywczą i cechy odmianowe podstawowych warzyw. umiejętności - potrafi identyfikować materiał siewny i siewki warzyw. obliczać zapotrzebwowanie na materiał siewny/siewki oraz zaplanować produkcję rozsady warzyw. dokonać właściwego wyboru gatunków i odmian warzyw do uprawy towarowej. właściwie zaplanować uprawę warzyw uwzględniając ich wymagania środowiskowe. dokonać wyboru właściwych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie warzyw. kompterencje społeczne - jest gotów do udzielania fachowych porad w zakresie uprawy podstawowych warzyw polowych i pod osłonami. ciągłego podnoszenia kwalifikacji zawodowych w zakresie uprawy warzyw. ponoszenia odpowiedzialności za produkcję warzyw spełniających normy bezpiecznej żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
test jednokrotnego wyboru (50%) cykliczne sprawdziany wiedzy, zadanie obliczeniowe, zaliczenie umiejętności praktycznych, ocena prezenatcji ustnej (50%). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Grabowski, Edward Kunicki | |
Prowadzący grup: | Aneta Grabowska, Marek Grabowski, Elżbieta Jędrszczyk, Edward Kunicki | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edward Kunicki, Piotr Siwek | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk, Edward Kunicki, Piotr Siwek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edward Kunicki, Piotr Siwek | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk, Edward Kunicki, Krystian Marzec, Piotr Siwek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edward Kunicki, Piotr Siwek | |
Prowadzący grup: | Barbara Domagała, Piotr Siwek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.