Ocena jakości surowców i preparatów roślinnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.4s.OJS.SI.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ocena jakości surowców i preparatów roślinnych |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z metodami identyfikacji i oceny jakościowej surowców i preparatów roślinnych na podstawie cech morfologicznych, anatomicznych i fitochemicznych. |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z metodami identyfikacji i oceny jakościowej surowców i preparatów roślinnych na podstawie cech morfologicznych, anatomicznych i fitochemicznych. Przepis prawne normalizujące i regulujące zagadnienia jakości surowców i preparatów roślinnych. Procedury rejestracji roślinnych produktów leczniczych. Farmakopea, jako zbiór norm jakości przetworów i surowców roślinnych, przydatność farmakopei w towaroznawstwie zielarskim, monografie surowców. Makro- i mikroskopowe metody identyfikacji surowca roślinnego. Technika elektroforezy kapilarnej (CE) – teoretyczne podstawy metody analizy jakościowej i liściowej związków. Rodzaje detektorów stosowanych w elektroforezie kapilarnej. Systemy pomiarowe CE-MS (elektroforeza kapilarna + spektrometria mas). Zastosowanie elektroforezy kapilarnej w ocenie surowców roślinnych i produktów farmaceutycznych Wprowadzenie do techniki spektrometrii atomowej. Teoretyczne podstawy techniki AAS, ICP-OES oraz ICP-MS. Zastosowanie technik spektrometrii atomowej do oceny jakości prób roślinnych i środowiskowych. Zastosowanie połączeń tandemowych LC-ICP-MS.Metody analiz mineralnych i organicznych związków azotu w tym N-białkowego w próbach surowców roślinnych. Sposoby przygotowania prób. Wprowadzenie do techniki FIA: analizy wstrzykowo-przepływowej. Przegląd metod aplikacyjnych. Zakres jej zastosowania w ocenie jakości produktów roślinnych. Wykorzystanie metody spektroskopii absorpcyjnej UV-VIS w ocenie jakości surowców i preparatów roślinnych. Zastosowanie metod chromatografii cieczowej i gazowej oraz detekcji spektrometrii mas w analizie składu jakościowego i ilościowego surowców i preparatów roślinnych. Ocena makroskopowa surowców roślinnych, określenie zawartości zanieczyszczeń mineralnych i organicznych oraz strat po suszeniu. Charakterystyczne cechy diagnostyczne organów roślin leczniczych stanowiących surowce zielarskie. Mikroskopowa obserwacja i identyfikacja surowców. Ustalenie tożsamości sproszkowanych surowców zielarskich. Oznaczenie zawartości kwasu acetylosalicylowego, kwasu salicylowego i jego pochodnych w produktach zielarskich i aspirynie techniką elektroforezy kapilarnej i spektrofotometryczną. Zastosowanie techniki FIA (analizy wstrzykowo-przepływowej) w oznaczaniu azotanów(V), azotanów(III) i jonów amonowych w produktach zielarskich. Oznaczanie azotu białkowego w surowcach roślinnych. Oznaczanie sumy związków fenolowych w liściach jeżyny (Rubi fruticosi folium) metodą Folina–Ciocalteu. Ilościowe oznaczenie sumy fitosteroli w nasionach lnu (Lini semen) metodą Ilcy’ego. Analiza aktywności przeciwrodnikowej owoców głogu (Crataegi fructus) metodą spektrofotometryczną z wykorzystaniem wolnego rodnika DPPH. Oznaczanie całkowitej pojemności antyoksydacyjnej ekstraktów z liści borówki brusznicy (Vitis idaeae folium) metodą redukcji jonów żelaza – FRAP. Oznaczanie sumy karotenoidów w koszyczku nagietka (Calendulae anthodium) metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) Oznaczanie zawartości karotenoidów w koszyczku nagietka (Calendulae anthodium) metodą spektrofotometryczną w przeliczeniu na beta-karoten. Wykorzystanie techniki chromatografii gazowej z detekcją spektrometrii mas w analizie wyższych kwasów tłuszczowych wybranych roślin leczniczych i prozdrowotnych. |
Literatura: |
The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of 'antioxidant power': the FRAP assay - Benzie I.F.F., Strain J.J., nalytical Biochemistry, 239: 70–76. 1996 Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity - Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C. - Food Science and Technology, 28: 25–30 1995 Wykorzystanie elektroforezy kapilarnej w analizie żywności- Cieślik E., Niedośpiał A., Mickowska B., - ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2 (57): 5 – 14 2008 Atlas sproszkowanych roślinnych surowców leczniczych- Deryng J. PWZL Warszawa 1961 Farmakopea Polska X Tom 1-2 - Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne 2014 Analiza instrumentalna dla studentów kierunków Rolnictwo i Ochrona środowiska. Wyd. I, 306 s - Gambuś F., Wieczorek J. Wyd. UR w Krakowie, Kraków 2013 Przeciwutleniacze w żywności - Grajek W. -Wyd. Naukowo-Techniczne Warszawa 2007 Wydawnictwo Malamut Warszawa Farmakognozja - Kohlműnzer S. - PZWL Warszawa 2000 Ćwiczenia z biochemii dla studentów Uniwersytetu Rolniczego - Kołoczek H., Świderski A., Kaszycki P., Wójcik D., Kostecka-Gugała A., Augustynowicz J., Stefaniuk M, Wyd. UR w Krakowie, Kraków 2009 Analiza instrumentalna w biochemii. Wybrane problemy i metody instrumentalnej biochemii analitycznej. - Kozik A., Rąpała-Kozik M., Guevara-Lora I. - Instytut Biol. Mol., UJ Kraków 2001 The quality of element determinations in plant materials by instrumental methods - Pasławski P., Migaszewski Z.M - Polish J. Environ. Stud. 15(2a), Part I: 154–164. 2006 Metody instrumentalne w analizie chemicznej - Szczepaniak W. PWN Warszawa 2004 Element speciation analysis using capillary electrophoresis: twenty years of development and applications - - Timerbaev A.R. Chem. Rev., 113 (1): 778–812 2013 Chromatografia gazowa. Wyd. II - Witkiewicz Z., Hepter J. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne Warszawa 2009 Podstawy chromatografii i technik elektromigracyjnych. Wydanie piąte. - Witkiewicz Z., Kałuża-Czaplińska J. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne Warszawa 2012 Metody Analitycznej Spektrometrii Atomowej. Teoria i praktyka. Żyrnicki W., Borkowska-Burnecka J.,Bulska E., Szmyd E. |
Metody i kryteria oceniania: |
707 test jednokrotnego wyboru) 703 test wielokrotnego wyboru 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.