Surowce lecznicze i prozdrowotne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.SLP.SI.OOTXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Surowce lecznicze i prozdrowotne |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Surowce lecznicze i prozdrowotne kierunkowy-obowiązkowy wymagania wstepne: zaliczenie przedmiotów z zakresu biochemii i botaniki Katedra Ogrodnictwa |
Pełny opis: |
Wykłady: Wprowadzenie do przedmiotu - znaczenie roślinnych surowców w lecznictwie współczesnym i profilaktyce zdrowotnej. Definicja i postacie leku roślinnego Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Znaczenie omawianych surowców w lecznictwie i profilaktyce zdrowotnej, ich wykorzystanie w kuchni i kosmetyce. Kolejno omawiane będą następujące substancje czynne i składniki prozdrowotne surowców roślinnych: olejki eteryczne, związki siarkowe, gorycze, saponiny, garbniki, antranoidy, śluzy i pektyny, błonnik pokarmowy, barwniki, kumaryny, alkaloidy, glikozydy nasercowe, fitosterole, glikozydy cyjanogenne, kwasy organiczne, tłuszcze (w tym NNKT i woski), witaminy i pierwiastki antyoksydacyjne, fenole proste i ich pochodne Ćwiczenia: Podziały roślinnych surowców leczniczych i szczegółowe zapoznanie z morfologiczną klasyfikacją ziół Prezentacja roślinnych surowców w ujęciu podziału fitochemicznego (równolegle i w analogii do tematyki wykładów); cechy rozpoznawcze, budowa morfologiczna, podstawowe informacje o rozwoju gatunków roślin będących źródłem ich pozyskiwania |
Literatura: |
Podstawowa Senderski M.E., 2017. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. 3. Wydawnictwo M.E. Senderski, Podkowa Leśna Kohlmünzer S. 2016. Farmakognozja. Wyd. 5. PZWL, Warszawa Wyk B.E. van, Wink M. 2008. Rośliny lecznicze świata Ilustrowany przewodnik naukowy po najważniejszych roślinach leczniczych świata i ich wykorzystaniu. MedPharm, Wrocław Strzelecka H., Kowalski J. (red.). 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. PWN, Warszawa Uzupełniająca Rumińska A., Ożarowski A. (red.). 1990. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL Warszawa Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T. 2004. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa Carper J. 2017. Apteka Żywności. Vesper, Poznań |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: aktywność fizjologiczną roślinnych surowców leczniczych i prozdrowotnych oraz ich zastosowanie w oparciu o zawarte w nich substancje czynne znaczenie surowców pochodzenia roślinnego w żywieniu i produkcji żywności i rozumie na czym ono polega działania niepożądane i konsekwencje niewłaściwego stosowania roślinnych surowców leczniczych pochodzenie roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz biologię ich rozwoju Umiejętności - potrafi: rozpoznawać gatunki roślin leczniczych i prozdrowotnych oraz wymieniać ich surowce oprawnie klasyfikować rośliny lecznicze wskazać różnice między pokrewnymi gatunkami roślin wykorzystywanych w celach leczniczych a mylonymi z nimi poprawnie przypisywać surowcom roślinnym kierunki działania leczniczego prawidłowo identyfikować czynniki determinujące jakość surowców zielarskich zdefiniować podstawowe postacie leku roślinnego poprawnie rozpoznawać i klasyfikować surowce lecznicze i prozdrowotne Kompetencje społeczne - jest gotów do: przekazywania innym informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających z wykorzystywania roślin leczniczych i prozdrowotnych etycznej odpowiedzialności za wskazywanie bezpiecznego dla innych wykorzystywania roślin leczniczych uświadamiania innym konsekwencji mylnej identyfikacji roślin i ich surowców stosowanych w lecznictwie i żywieniu |
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin ustny (50% udziału w ocenie końcowej) sprawdzian wiedzy i ocena umiejetności wartościowania (50% udziału w ocenie końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Capecka | |
Prowadzący grup: | Ewa Capecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Capecka | |
Prowadzący grup: | Ewa Capecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk, Agnieszka Szopa | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Szopa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.