Rośliny lecznicze i prozdrowotne w dietetyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.RLD.SI.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rośliny lecznicze i prozdrowotne w dietetyce |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu omówienie roli roślin w prawidłowym żywieniu człowieka. Studenci zapoznają się z właściwościami odżywczymi zbóż i wybranych produktów zbożowych, owoców i warzyw, roślin okopowych i oleistych wybranych używek oraz surowców egzotycznych z uwzględnieniem białek, cukrów, błonnika, tłuszczów, witamin, soli mineralnych. Zapoznają się z właściwościami leczniczymi poszczególnych produktów oraz ich wykorzystaniem w różnych rodzajach diet człowieka zdrowego. |
Pełny opis: |
Rośliny lecznicze i prozdrowotne w piramidzie zdrowia Tabele składu produktów spożywczych jako źródło informacji o wartości odżywczej Charakterystyka wartości odżywczej zbóż i wybranych produktów zbożowych Charakterystyka wartości odżywczej warzyw i wybranych produktów warzywnych Charakterystyka wartości odżywczej owoców i wybranych produktów owocowych Charakterystyka wartości odżywczej roślin okopowych Charakterystyka wartości odżywczej roślin oleistych Charakterystyka wartości odżywczej wybranych surowców egzotycznych Charakterystyka wartości odżywczej wybranych używek Żywność wygodna, a rośliny lecznicze i prozdrowotne Prawidłowy dobór roślin leczniczych i prozdrowotnych w żywieniu w różnych okresach życia człowieka Rodzaje diet bazujących na roślinach. Ocena diet alternatywnych pod kątem zgodności z zasadami prawidłowego żywienia Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych, podział na 12 grup, skład chemiczny i wartość odżywcza. Wskaźnik jakości żywieniowej (INQ) Kwasotwórczość i zasadotwórczość produktów Analiza sensoryczna wybranych produktów i ich przetworów Wpływ wybranych procesów technologicznych na wartość odżywczą wybranych produktów zbożowych Ocena i rola produktów roślinnych ze względu na zawartość błonnika pokarmowego Analiza wybranych parametrów składu chemicznego zbóż, warzyw, owoców, roślin okopowych i oleistych. Porównanie odmian poszczególnych gatunków Analiza aktywności antyoksydacyjnej wybranych używek i surowców egzotycznych Układanie jadłospisów dla różnych grup ludności opartych na sezonowości roślin leczniczych i prozdrowotnych Ocena stylu żywienia na podstawie przykładowych diet bazujących na roślinach leczniczych prozdrowotnych oraz propozycje zmian w odniesieniu do diety wzorcowej |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Posiada wiedzę na temat wartości odżywczej zbóż i wybranych produktów zbożowych, owoców i warzyw, roślin okopowych i oleistych, wybranych używek oraz surowców egzotycznych Klasyfikuje poszczególne produkty roślinne według zawartości substancji odżywczych i leczniczych Wylicza zasady wprowadzenia do diety poszczególnych produktów Umiejętności Wylicza zawartość podstawowych składników odżywczych w produktach roślinnych Prawidłowo zestawia produkty roślinne unikając błędów żywieniowych Analizuje wybrane parametry składu chemicznego zbóż, warzyw, owoców, roślin okopowych i oleistych Układa jadłospisy dla różnych grup ludności oparte na sezonowości roślin leczniczych i prozdrowotnych Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę i zna warunki ciągłego poszerzania wiedzy dotyczącej produktów spożywczych i ich wpływu na zdrowie człowieka Ma świadomość wpływu diety i sposobu życia na zdrowie człowieka |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 202 zaliczenie projektu (indywidualne, grupowe) 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) 301 ocena prezentacji ustnej, umiejętności wypowiedzi ustnej, udzielania instruktażu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.