Praktikum z technologii roślin leczniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.PTR.SM.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktikum z technologii roślin leczniczych |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zaznajomienie studentów z praktyką ogrodniczą, ze szczególnym uwzględnieniem roślin leczniczych. Zaplanowane są wizyty w gospodarstwach produkcyjnych o profilu zielarskim, warzywniczym, sadowniczym oraz ogrodach historycznych i współczesnych mających kwatery zielarskie. Student poznaje w praktyce aktualny stan upraw szklarniowych i polowych, nowe odmiany i kierunki hodowli, technologie uprawy roślin zielarskich, warzywniczych, sadowniczych, pozyskiwanie surowców oraz sposoby postępowania z nimi po zbiorze oraz formy organizacji produkcji roślin leczniczych i prozdrowotnych. Student poznaje także styl i układ oraz dobór roślin zielarskich w historycznych i współczesnych założeniach ogrodowych z kwaterami zielarskimi. |
Pełny opis: |
Zwiedzanie produkcyjnych gospodarstw zajmujących się uprawą ziół i warzyw (zapoznanie się z zapleczem technicznym i organizacją pracy).Zwiedzanie zakładu hodowli i nasiennictwa ogrodniczego. Zapoznanie się z organizacją wzorcowego zakładu zielarskiego, aktualną ofertą handlową, problemami utrzymania wysokiej jakości produktu (postępowanie posprzętne, magazynowanie, kontrola jakości, sortowanie, pakowanie oraz sprzedaż). Wizyta w wielkoareałowym gospodarstwie uprawy roślin leczniczych, zapoznanie się ze specjalistycznymi maszynami i urządzeniami do produkcji surowców zielarskich. Zapoznanie studentów z historycznymi ogrodami zielarskimi oraz innymi wykorzystującymi zioła. Przygotowanie sprawozdania z wyjazdu. Zwiedzanie plantacji gatunków sadowniczych o znaczeniu leczniczym (Sadowniczy Zakład Doświadczalny). Przygotowanie raportu dotyczącego aktualnych kierunków rozwoju gospodarstw o różnym nachyleniu produkcji. Prezentacja ustna i obrona. |
Literatura: |
Knaflewski M. [red.]. 2011. Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL, W-wa Orłowski M. [red.]. 2000. Polowa uprawa warzyw. Brasika, Szczecin. Hołownicki R. 2006.Technika opryskiwania roślin dla praktyków. Plantpress, Kraków. Pruszyński S., Wolny S..2007. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. IOR, Poznań. |
Efekty uczenia się: |
Wylicza techniki, metody, urządzenia, materiały stosowane w gospodarstwach ogrodniczych. Opisuje najważniejsze technologie produkcji zielarskiej, warzywniczej, sadowniczej oraz produkty. Definiuje wymagania w zakresie standardów i norm obowiązujących w gospodarstwach i zakładach produkcji ogrodniczej. Ma wiedzę niezbędną do zrozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych uwarunkowań działalności gospodarczej. Rozróżnia układ kompozycyjny i dobór roślin w kwaterach zielarskich ogrodów historycznych i współczesnych. Potrafi wykorzystywać wiedzę z zakresu wielu dziedzin i dyscyplin naukowych oraz dokonać wyboru właściwych technologii w celu rozwiązania zaistniałych problemów. Potrafi dokonać analizy sposobu funkcjonowania i ocenić istniejące w zakładzie/gospodarstwie rozwiązania techniczne. Podsumowuje układ kompozycyjny i dobór roślin w kwaterach zielarskich ogrodów historycznych i współczesnych. Ma świadomość ważności i rozumie wpływ prowadzenia zakładów i gospodarstw ogrodniczych na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Potrafi dostrzegać potrzeby rynku związanego z produkcją roślin leczniczych i prozdrowotnych. Potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Oceny formujące: 203, 301. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.