Integrowana ochrona roślin sadowniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.IOS.NM.OOGDY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Integrowana ochrona roślin sadowniczych |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z medodami ochrony roślin stosowanymi w sadownictwie za pomocą Integrowanej Produkcji (IP). Szczególną uwagę zwraca się na maksymalne ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin oraz regulatorów wzrostu. Stosowane metody mają się przyczynić do produkcji wysokiej jakości owoców dając jednocześnie preferencje bezpiecznym metodom niechemicznym, minimalizują ujemne efekty stosowanych pestycydów oraz są bezpieczne dla środowiska i zdrowia konsumentów. |
Pełny opis: |
Metody ochrony roślin stosowane w integrowanej produkcji owoców Bezpieczne stosowanie preparatów chemicznej ochrony roślin Źródła infekcji i możliwości ograniczania zakażeń pierwotnych Najgroźniejsze choroby bakteryjne i grzybowe w uprawach sadowniczych oraz możliwości ich zwalczania Szkodniki występujące w uprawach sadowniczych oraz możliwości ich zwalczania Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji - szkodniki Niechemiczne metody ochrony przed chorobami Niechemiczne metody ochrony przed szkodnikami Ogólne zasady wykonywania analiz na potrzeby kontroli jakości owoców w integrowanej produkcji owoców Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji - choroby i szkodniki |
Literatura: |
Literatura podstawowa Marek Grabowski. 2014. Choroby drzew owocowych, Plantpress, Kraków. Kazimierz Wiech. 2014. Szkodniki drzew owocowych, Plantpress, Kraków. Literatura uzupełniająca Zbiorowa. 2005. Metodyka Integrowanej Produkcji owoców, PIORIN, W-wa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe metody ochrony roślin i ich bezpieczne stosowanie w IP Zna źródła infekcji i możliwości ich ograniczania Zna zasady ograniczania występowania najgroźniejszych owadów w uprawach sadowniczych Zna sposoby zwalczania najgroźniejszych chorób bakteryjnych i grzybowych Zna metody kontroli jakości owoców w IP Umiejętności Potrafi dobrać metody ochrony roślin w optymalnym zwalczaniu chorób i szkodników Potrafi bezpiecznie stosować preparaty ochrony roślin Rozróżnia źródła infekcji i zna możliwości ich ograniczania Potrafi zwalczać najgroźniejsze choroby bakteryjne i grzybowe w uprawach sadowniczych Rozróżnia najgroźniejsze szkodniki występujące w uprawach sadowniczych Potrafi określić progi zagrożenia i wybrać skuteczne metody zwalczania chorób i szkodników Potrafi prowadzić racjonalne zwalczanie chorób i szkodników w oparciu o programy chrony roślin dostosowane do integrowanej ochrony roślin sadowniczych Rozróżnia metody kontroli jakości owoców w programach IP Kompetencje społeczne Ma świadomość konieczności ograniczania stosowania chemicznych środków ochrony roślin Potrafi ocenić zagrożenia wynikające z niewłaściwego stosowania środków ochrony roślin Widzi potrzebę bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin w ramach IP Docenia potrzebę produkcji owoców o wysokiej wartości biologicznej Widzi pierwszeństwo stosowania metod bezpiecznych dla środowiska w ramach programów integrowanej ochrony Propaguje i wybiera metody biologiczne w zwalczaniu chorób i szkodników |
Metody i kryteria oceniania: |
731 egzamin ustny |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.