Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Choroby i szkodniki ziół

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.3s.CSZ.NM.OOGAY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Choroby i szkodniki ziół
Jednostka: Katedra Ochrony Roślin
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z problematyką zdrowotności roślin zielarskich i przyprawowych. Problematyka zagadnień poruszanych na wykładach dotyczy biologii oraz metod zwalczania chorób i szkodników na plantacjach zielarskich w uprawie polowej oraz w uprawie szklarniowej. Ponadto na wykładach zostanie omówiona rola i znaczenie ziół w walce ze szkodnikami i chorobami roślin. Ćwiczenia umożliwią studentom praktyczne zapoznanie się z objawami chorób i

uszkodzeń spowodowanych żerowaniem szkodników obniżających jakość surowca zielarskiego na polu i w przechowalniach. W ramach przedmiotu zostaną przeprowadzone również ćwiczenia terenowe.

Pełny opis:

Choroby i ochrona wybranych roślin zielarskich z rodziny jasnotowatych, selerowatych, kozłkowatych, astrowate, dziurawcowatych i różowatych, rdestowatych i ślazowatych, psiankowatych, kapustowatych i czosnkowatych, fiołkowatych i makowatych.

Diagnostyka ważniejszych gospodarczo chorób obniżających jakość surowca zielarskiego na polu i w przechowalniach.

Ćwiczenia terenowe dotyczące oceny zdrowotności ziół - Ogród Botaniczny UJ Kraków

Biologia szkodników najczęściej występujących w uprawach roślin zielarskich oraz sposoby ograniczania ich szkodliwości i zwalczania.

Ochrona ziół przed szkodnikami w uprawie polowej oraz szklarniowej prowadzona różnymi metodami (ekologiczna, systemem szwedzkim).

Wykorzystanie naturalnych właściwości ziół do walki ze szkodnikami i chorobami roślin /wykłady/.

Diagnostyka ważniejszych gospodarczo szkodników obniżających jakość surowca zielarskiego na polu, w szklarni i w przechowalniach /ćwiczenia/

Ćwiczenia terenowe dotyczące oceny zdrowotności ziół oraz występowania szkodników. Kolekcja ziół Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa UR, Ogród Botaniczny UJ Kraków, /ćwiczenia terenowe/.

Literatura:

Ochrona roślin. Kochman J., Węgorek W. Plantpress, Kraków

Choroby i szkodniki roślin ozdobnych. Czyżewski J. PWRiL, Warszawa.

Poradnik plantatora ziół. Wysocka-Rumińska A. PWRiL, Warszawa.

Aktualne Programy Ochrony Roślin.

Efekty uczenia się:

Student posiada wiedzę na temat znaczenia agrofagów w uprawach roślin zielarskich.

Identyfikuje sprawców najważniejszych chorób i szkodniki ziół.

Wymienia metody ochrony zalecane w ochronie ziół przed agrofagami.

Charakteryzuje pestycydy dopuszczone do stosowania w ochronie ziół.

Analizuje informacje dotyczące wyboru odpowiedniej metody ochrony ziół.

Dokonuje właściwego wyboru metody ochrony. Dostosowuje metody i technologie uprawy ziół do minimalizowania zagrożeń środowiska.

Podejmuje właściwe decyzje wynikające z zastosowania prognozowania wystąpienia ważniejszych agrofagów ziół.

Stosuje progi zagrożenia agrofagów w podejmowaniu decyzji o stosowaniu ochrony roślin.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady - test jednokrotnego wyboru

Ćwiczenia - sprawozdanie

Ćwiczenia terenowe - sprawozdanie.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)