Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wybrane zagadnienia z biochemii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.2s.WZB.SM.OOSXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wybrane zagadnienia z biochemii
Jednostka: Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu wprowadzenia studentów do szeroko pojętej tematyki biochemicznej, dając możliwość poznania budowy chemicznej i znaczenia biologicznego najważniejszych składników komórkowych oraz elementarnych procesów odpowiedzialnych za przemiany metaboliczne i bioenergetykę. Szczególna uwaga poświęcona zostanie omówieniu ważnych dla ogrodnictwa i sztuki ogrodowej substancji prozdrowotnych, biologicznie aktywnych, należących do zróżnicowanej grupy tzw. roślinnych metabolitów wtórnych oraz związków odpowiedzialnych za walory smakowe, zapachowe i barwy roślin. Podane zostaną przykłady roślin ogrodniczych (warzyw, owoców, ziół, roślin ozdobnych), wytwarzających wartościowe dla człowieka substancje. Ćwiczenia laboratoryjne umożliwią rozwój umiejętności pracy w laboratorium biochemicznym, pozwalając na poznanie najistotniejszych metod oznaczania wybranych, ważnych biochemicznie związków.

Pełny opis:

Charakterystyka podstawowych grup związków bioorganicznych występujących w komórkach, ich budowa chemiczna i rola biologiczna: cukrowce, aminokwasy i białka, lipidy (tłuszcze i woski), kwasy nukleinowe i kwasy organiczne

Enzymy – wybrane zagadnienia wprowadzające do biokatalizy

Podstawowe zagadnienia związane z metabolizmem komórkowym: anabolizm, katabolizm, elementy bioenergetyki, glikoliza i oddychanie komórkowe, cykl Krebsa

Omówienie głównych grup roślinnych metabolitów wtórnych (terpeny: olejki eteryczne i karotenoidy, związki pirolowe, fenolowe, alkaloidy i glikozydy) z uwzględnieniem podstawowych wiadomości na temat ich syntezy, źródeł surowcowych oraz znaczenia biologicznego (związki allelopatyczne i toksyny, związki zwalczające patogeny, antyoksydanty, barwniki kwiatów i owoców, koenzymy, hormony, atraktanty, feromony, i inne).

Budowa chemiczna, rodzaje i znaczenie roślinnych substancji barwnych, smakowych i wonnych dla świata przyrody i człowieka. Najważniejsze metody stosowane w biochemicznej analizie tych substancji. Barwniki naturalne i syntetyczne. Barwa, smak i zapach – elementy sensoryki.

Zasady bezpiecznej pracy w laboratorium biochemicznym. Wybrane metody analizy jakościowej i ilościowej najważniejszych biochemicznie składników komórek: białek, cukrowców, lipidów i kwasów nukleinowych.

Kwasy organiczne w owocach. Oznaczanie kwasowości potencjalnej i całkowitej w soku jabłkowym . Oznaczanie zawartości kwasu askorbinowego w soku z owoców cytrusowych miareczkową metodą Tillmansa. Synteza wybranych estrów jako związków nadających zapach kwiatom i owocom.

Podstawowe właściwości fizykochemiczne i reakcje roślinnych związków wtórnych: fenoli, flawonoidów, karotenoidów i alkaloidów. Badanie trwałości barwników roślinnych w różnych warunkach środowiska: wykonanie ekstraktów z płatków okwiatu tulipana i kwiatostanów szarłatu -analiza barwy w zależności od pH, ocena trwałości termicznej ekstraktów.

Oznaczanie sumy karotenoidów w ekstrakcie z kwiatów nagietka metodą spektroskopii absorpcyjnej. Oznaczanie sumy fenoli w owocach wybranej rośliny jagodowej metodą spektrofotometryczną z użyciem odczynnika Folina i Ciocalteu.

Rozdział chromatograficzny i identyfikacja barwników fotosyntetycznych wybranej rośliny ozdobnej metodą chromatografii podziałowej typu ciecz–ciecz (wstępującej chromatografii bibułowej).

Oznaczanie zawartości barwników roślinnych metodą spektrofotometryczną; analiza widm absorpcyjnych wykonywanych wcześniej ekstraktów z barwnych organów roślin (liście, owoce, kwiaty).

Literatura:

1. Kączkowski J. Podstawy biochemii. Wyd. Nauk. Techn., Warszawa 1999.

2. Hames D., Hooper N., Biochemia. Krótkie wykłady. Wyd. trzecie Wyd. Nauk. PWN 2009.

3. Berg J.M., Stryer L., Tymoczko J.L. Biochemia. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2009.

4. Janeczko Z. Ćwiczenia z fitochemii. UMEA, Kraków 2007.

5. Kocjan R. (red.). Chemia analityczna T.2. Analiza instrumentalna. PZWL, Warszawa 2000.

6. Alberts B. i in. Podstawy biologii komórki. Wyd. Nauk. PWN 2007.

7. Benzie I.F.F. Evolution of dietary antioxidants. 2003. Comparative Biochemistry and Physiology. 136, 113-126.

8. Kohlmuntzer S. Farmakognozja. Wydawnictwo Lekarskie, PZWL. 1993.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Opisuje budowę chemiczną i znaczenie związków bioorganicznych wchodzących w skład komórki żywej

Prezentuje podstawy metabolizmu komórkowego i bioenergetyki: najważniejszych szlaków anabolizmu i katabolizmu oraz reakcji oddychania

Omawia najistotniejsze wyróżniki biokatalizy i cechy charakterystyczne enzymów

Ma podstawową wiedzę dotyczącą syntezy i znaczenia biologicznego najważniejszych wtórnych metabolitów roślinnych, związków toksycznych i allelopatycznych

Definiuje wybrane surowce roślinne będące źródłem substancji prozdrowotnych spośród związków wtórnych

Opisuje budowę, rolę i wykorzystanie najważniejszych substancji odpowiedzialnych za barwę, smak i zapach roślin ogrodniczych i ozdobnych

Zna wybrane metody analizy jakościowej i ilościowej najważniejszych biochemicznie składników komórek.

Ma podstawową wiedzę w zakresie właściwości fizykochemicznych oraz metod analizy jakościowej i ilościowej najważniejszych grup wtórnych metabolitów roślinnych

Umiejętności

Wykazuje zdolność do przeprowadzenie prostych eksperymentów biochemicznych

Nabywa umiejętność planowania eksperymentu i Interpretacji wyniku doświadczalnego

Stosuje odpowiednio dobrane metody i techniki badawcze w celu identyfikacji i oznaczania najważniejszych związków występujących w komórkach

Wykazuje umiejętność prezentacji wyników doświadczeń poprzez właściwy sposób wyrażania się werbalnego i pisemnego, korzystania ze źródeł literaturowych i internetowych baz danych

Kompetencje społeczne

Wykazuje znajomość zasad bezpieczeństwa pracy w laboratorium biochemicznym

Rozwija zdolności do pracy w grupie oraz organizacji prowadzonych zespołowo eksperymentów

Rozumie potrzebę ciągłego kształcenia się i nabywania interdyscyplinarnej wiedzy z dziedzin nauk podstawowych i analizy instrumentalnej w celu rozwijania możliwości praktycznego wykorzystania osiągnięć nowoczesnego ogrodnictwa

Metody i kryteria oceniania:

101 sprawdzian wiedzy

201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji

711 rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)