Podstawy racjonalnego żywienia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.PRZ.SI.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy racjonalnego żywienia |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu omówienie substancji odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, soli mineralnych w odżywianiu i właściwym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Uwzględniona zostanie także ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka oraz zasady racjonalnego żywienia |
Pełny opis: |
Wprowadzenie do nauki żywienia człowieka Węglowodany i ich rola w organizmie człowieka. Występowanie w żywności, struktura i klasyfikacja. Spożycie w Polsce i współczesne zalecenia odnośnie spożycia Tłuszczowce i ich rola w organizmie człowieka. Występowanie w żywności, struktura i klasyfikacja. Współczesne poglądy na rolę wysokiego spożycia tłuszczu w rozwoju chorób cywilizacyjnych. Spożycie w Polsce i współczesne zalecenia odnośnie spożycia Białka i ich rola w organizmie człowieka. Występowanie w żywności, struktura i klasyfikacja. Pojęcie puli wolnych aminokwasów. Współczesne poglądy na rolę spożycia białka w rozwoju chorób cywilizacyjnych. Spożycie w Polsce i współczesne zalecenia odnośnie spożycia Przyswajalność i funkcje biologiczne podstawowych składników mineralnych. Występowanie w żywności, wchłanianie, funkcje metaboliczne, wydalanie. Interakcje z innymi składnikami pokarmowymi. Normy zapotrzebowania na podstawowe składniki mineralne Przyswajalność i funkcje biologiczne witamin. Podział i charakterystyka witamin, występowanie w żywności, wchłanianie, funkcje metaboliczne, wydalanie. Normy zapotrzebowania na witaminy Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych: skład chemiczny i wartość odżywcza, podział produktów na 12 grup, porcje izokaloryczne, izobiałkowe i izowitaminowe (wit.C, wit B1, wit B2 Potrzeby energetyczne człowieka, przemiana materii i jej bilans, obliczanie dobowego wydatku energetycznego Oznaczanie wartości energetycznej wybranych produktów spożywczych i potraw przez spalanie w kwasie chromowym – metoda Rozentala Metody oznaczania wartości odżywczej białka – metody chemiczne (CS) Podział, funkcje i główne źródła witamin w diecie. Badanie wpływu odżywiania na stan wysycenia organizmu witaminą C Zasady planowania żywienia różnych grup ludności, normy żywienia, tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, ustalanie średniej normy ważonej dla populacji mieszanej Metody oceny sposobu żywienia. Układanie jadłospisów dla różnych grup ludności, wyliczanie racji pokarmowej na podstawie sporządzonego jadłospisu Ocena stanu odżywienia – badania antropometryczne i biochemiczne. Zagadnienie idealnej masy ciała: obliczenie wskaźnika BMI, wartość wskaźnika WHR, pomiar stanu otyłości na podstawie grubości tkanki tłuszczowej |
Literatura: |
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu - Gawęcki J., Hryniewiecki L., PWN Warszawa 2003 Żywienie człowieka. Zbiór ćwiczeń - Pisulewski P. M., Pysz M., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków 2005 Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2015 Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - Gertig H., Przysławski J. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2003 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Potrafi sklasyfikować i omówić właściwości i źródła składników odżywczych w żywieniu człowieka Posiada wiedzę na temat roli substancji odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i soli mineralnych) i ich zawartości w żywności Zna metody pozwalające ocenić własny sposób odżywiania Wylicza zasady prawidłowego żywienia Opisuje skutki źle zbilansowanej diety Umiejetności Analizuje zawartość składników odżywczych w żywności Potrafi zaplanować żywienie dla różnych grup ludności Tłumaczy zagrożenia płynące ze źle zbilansowanej diety dziennej. Znajduje i zestawia produkty pozwalające na uniknięcie Kompetencje społeczne Potrafi pracować w grupie Ma świadomość wpływu diety i sposobu życia na zdrowie człowieka |
Metody i kryteria oceniania: |
711 rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku 101 sprawdzian wiedzy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.