Produkty ogrodnicze w racjonalnym żywieniu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.PRZ.SI.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Produkty ogrodnicze w racjonalnym żywieniu |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Kierunkowy-obowiązkowy |
Pełny opis: |
W Potrzeby energetyczne organizmu i wartość energetyczna pożywienia. Węglowodany, ich rola w organizmie człowieka, klasyfikacja i zapotrzebowanie oraz zawartość w warzywach i owocach na tle innych grup pokarmów. Tłuszcze, ich rola w organizmie człowieka, klasyfikacja i zapotrzebowanie oraz zawartość w warzywach i owocach na tle innych grup pokarmów. Białka, ich rola w organizmie człowieka, klasyfikacja i zapotrzebowanie oraz zawartość w warzywach i owocach na tle innych grup pokarmów. Składniki mineralne, ich rola w organizmie człowieka, klasyfikacja i zapotrzebowanie oraz zawartość w warzywach i owocach na tle innych grup pokarmów. Witaminy, ich rola w organizmie człowieka, klasyfikacja i zapotrzebowanie oraz zawartość w warzywach i owocach na tle innych grup pokarmów. Rodzaje diet i ich ocena pod kątem zgodności z zasadami prawidłowego żywienia. CW Charakterystyka grup produktów spożywczych. Potrzeby energetyczne człowieka, przemiana materii i jej bilans, obliczenie dobowego wydatku energetycznego na podstawie własnego, przeciętnego dnia studenta. Odtworzenie dziennego jadłospisu z przeciętnego dnia studenta. Bilans energetyczny dnia. Ocena spożycia białka ogółem i zwierzęcego, węglowodanów, tłuszczów i błonnika na podstawie ułożonego jadłospisu i odniesienie ich do norm żywieniowych. Oznaczanie wartości odżywczej białka za pomocą wskaźnika aminokwasu ograniczającego. Opracowanie raportu. Wartość energetyczna pożywienia wg przeliczników Atwatera. Ocena pokrycia zapotrzebowania organizmu na witaminy A, D, E, B1, B2, C i PP, główne źródła witamin w diecie. Ocena zaopatrzenia organizmu w makroelementy w odniesieniu do obowiązujących norm. Obliczenie ilości spożytego i przyswojonego żelaza. Główne źródła soli mineralnych w diecie. Kwasotwórczość i zasadotwórczość produktów. Ocena diety. Wyciągnięcie wniosków. Ocena stanu odżywienia – badania antropometryczne. |
Literatura: |
Podstawowa Gertig H., Przysławski J. 2015. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. Pisulewski P., Pysz M. 2005. Żywienie człowieka. Zbiór ćwiczeń. Wyd. AR w Krakowie, Kraków. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. 2022, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. Uzupełniająca Jarosz M. 2017. Dietetyka- żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. IŻiŻ, Warszawa. Gawęcki J., Mosso-Pietraszewska T. 2007. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie klasyfikację, właściwości i źródła składników odżywczych w żywieniu człowieka rolę substancji odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i soli mineralnych) i ich zawartość w produktach ogrodniczych na tle pozotałych produktów żywnościowych zasady prawidłowego żywienia skutki źle zbilansowanej diety Umiejętnosci - potrafi wyliczyć zawartość podstawowych składników pokarmowych we własnej diecie i prównać ją z zalecanym dziennym spożyciem prawidłowo zinterpretować własny sposób żywienia, wyciągnąć wnioski rozpoznać zagrożenia płynące ze źle zbilansowanej diety dziennej, znaleźć i zestawić produkty pozwalające na uniknięcie błędów żywieniowych Kompetencje społeczne - jest gotów do krytycznej oceny własnej wiedzy oraz uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych |
Metody i kryteria oceniania: |
test wielokrotnego wyboru (60% udziału w ocenie końcowej) Sprawozdania z ćwiczeń (40% udziału w ocenie końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.