Produkty roślinne w kosmetyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.PRK.SM.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Produkty roślinne w kosmetyce |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania roślin w kosmetologii. Studenci zapoznają się z klasyfikacją kosmetyków, substancjami naturalnymi stosowanymi w kosmetyce i gatunkami roślin wykorzystywanych do produkcji kosmetyków. |
Pełny opis: |
Kosmetyka i kosmetologia w ujęciu historycznym i współcześnie Budowa anatomiczna, fizjologiczna i funkcje skóry, włosów i paznokci a mechanizmy działania kosmetyków, kosmeceutyków i leków Klasyfikacje kosmetyków ze względu na funkcje (czyszczące, pielęgnujące i ochronne, zapachowe i inne) i przeznaczenie (pielęgnacja poszczególnych części ciała u różnych grup ludzi) Substancje naturalne stosowane w kosmetyce (tłuszcze, olejki eteryczne, balsamy i żywice, cukry, pektyny, śluzy, białka, enzymy, hormony, witaminy, składniki mineralne, barwniki roślinne, garbniki, saponiny i inne) Rodzaje kosmetyków naturalnych (kremy, mydła, preparaty kąpielowe, preparaty do masażu, maseczki, preparaty do pielęgnacji włosów) Rośliny wykorzystywane w produkcji kosmetyków – zapoznanie z gatunkami, substancjami czynnymi i zastosowaniem. Opracowanie instruktażu wyboru gatunku, metod przygotowania i zastosowania preparatu |
Literatura: |
Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej - Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A. PZWL Warszawa 2012 Anatomia i fizjologia człowieka - Michalik A. PZWL Warszawa 2009 Chemia piękna - Molski M. PWN Warszawa 2012 Kosmetyka - Peters B. Wydawnictwo Rea Warszawa 2007 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje skład kosmetyków, ze szczególnym uwzględnieniem surowców roślinnych używanych do ich produkcji Opisuje wpływ kosmetyków na skórę i mechanizmy ich działania Wymienia gatunki roślin ogrodniczych wykorzystywanych w kosmetyce i kosmetologii i pozyskiwane z nich substancje czynne Umiejętności Modyfikuje metody przygotowania surowców roślinnych do wykorzystania kosmetycznego Opracowuje metody przygotowania produktu roślinnego i zastosowania preparatu z założeniem wykorzystania w kosmetyce Kompetencje społeczne Potrafi określić priorytety służące właściwemu doborowi i przygotowaniu surowców roślinnych do wykorzystania w kosmetyce |
Metody i kryteria oceniania: |
711 rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku 301 ocena prezentacji ustnej, umiejętności wypowiedzi ustnej, udzielania instruktażu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.