Produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.PCD.SM.OOTXZ | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych | ||
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozaleznych kierunkowy obowiązkowy Katedra Ogrodnictwa |
||
Pełny opis: |
"Wprowadzenie do roli żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych. Światowe i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie. Żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych. Rola produktów ogrodniczych w profilaktyce chorób dietozależnych oraz w żywieniu człowieka w wybranych chorobach dietozależnych (hiperlipidemii, otyłości, chorobach serca i naczyń, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, chorobach przewodu pokarmowego, osteoporozie i in.) Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego." Opracowywanie zaleceń dietetycznych, przy szczególnym udziale produktów ogrodniczych w żywieniu w poszczególnych chorobach dietozależnych. |
||
Literatura: |
Hasik J., Gawęcki J. 2003. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa podstawowa Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. . 2015. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. Gertig H., Przysławski J. 2006. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. uzupełniająca Gawęcki J., Hryniewiecki L. 2003. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa. Ziemlański Ś. 2001. Normy żywienia człowieka, PZWL, Warszawa. |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych rolę produktów ogrodniczych w profilaktyce poszczególnych chorób dietozależnych zasady prawidłowego żywienia człowieka chorego w zależności od choroby dietozależnej ze szczególnym uwzględnieniem produktów ogrodniczych Umiejętności - potrafi analizować zawartość składników odżywczych w poszczególnych produktach spożywczych zaplanować żywienie dla różnych jednostek chorób dietozależnych ze szczególnym uwzględnieniem produktów ogrodniczych analizować zagrożenia płynące ze źle zbilansowanej diety dziennej oraz wybrać i zestawić produkty ogrodnicze w diecie unikając błędów żywieniowych jako element profilaktyki w chorobach dietozależnych kompetencje społeczne - jest gotów do: realizowania indywidualnie i w grupie zadań z zakresu roli produktów ogrodniczych w żywieniu człowieka i profilaktyce chorób dietozależnych ciągłego poszerzania wiedzy dotyczącej produktów ogrodniczych i ich wpływu na zdrowie człowieka chorego oraz promowania ich jako składowej w profilaktyce chorób dietozależnych |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian pisemny z pytaniami otwartymi. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i sprawdzianu (50% oceny końcowej) Studenci przygotowują sprawozdania z ćwiczeń oraz opracowują jadłospis, na podstawie krórych uzyskują ocnę z ćwiczeń (średnia arytmetyczna 50% oceny końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Barbara Domagała, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.