Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.2s.PCD.SM.OOTXY Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu omówienie roli produktów ogrodniczych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Student poznaje żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych oraz uczy się tak zestawiać produkty, aby im przeciwdziałać. Uwzględniona zostanie także ocena sposobu żywienia człowieka chorego.

Pełny opis:

Wprowadzenie do roli żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób

Światowe i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie

Żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych

Rola produktów ogrodniczych w żywieniu w wybranych chorobach cywilizacyjnych (hiperlipidemii, otyłości, chorobach serca i naczyń, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, chorobach przewodu pokarmowego, osteoporozie i in.)

Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego

Opracowywanie zaleceń dietetycznych, przy szczególnym udziale produktów ogrodniczych, w żywieniu w poszczególnych chorobach cywilizacyjnych

Literatura:

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu - Gawęcki J., Hryniewiecki L. PWN Warszawa 2003

Żywienie człowieka zdrowego i chorego - Hasik J., Gawęcki J. PWN Warszawa 2003

Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - Gertig H., Przysławski J. PZWL Warszawa 2006

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. PZWL Warszawa 2008

Normy żywienia człowieka - Ziemlański Ś. PZWL Warszawa 2001

Podstawy nauki o żywieniu człowieka - przewodnik do ćwiczeń - Roszkowski W. Wydawnictwo SGGW Warszawa 2000

Efekty uczenia się:

Wiedza

Wylicza uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych

Wylicza zasady prawidłowego żywienia człowieka chorego

Kwalifikuje wykorzystanie produktów ogrodniczych w poszczególnych jednostkach chorobowych

Umiejętności

Analizuje zawartość składników odżywczych w poszczególnych produktach spożywczych

Potrafi zaplanować żywienie dla różnych jednostek chorobowych

Tłumaczy zagrożenia płynące ze źle zbilansowanej diety dziennej. Znajduje i zestawia produkty ogrodnicze pozwalające na uniknięcie błędów żywieniowych

Kompetencje społeczne

Potrafi pracować w grupie

Rozumie potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy dotyczącej produktów ogrodniczych i ich wpływu na zdrowie człowieka chorego

Metody i kryteria oceniania:

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-25
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk
Prowadzący grup: Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu omówienie roli produktów ogrodniczych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Student poznaje żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych oraz uczy się tak zestawiać produkty, aby im przeciwdziałać. Uwzględniona zostanie także ocena sposobu żywienia człowieka chorego.

Pełny opis:

Wprowadzenie do roli żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób

Światowe i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie

Żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych

Rola produktów ogrodniczych w żywieniu w wybranych chorobach cywilizacyjnych (hiperlipidemii, otyłości, chorobach serca i naczyń, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, chorobach przewodu pokarmowego, osteoporozie i in.)

Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego

Opracowywanie zaleceń dietetycznych, przy szczególnym udziale produktów ogrodniczych, w żywieniu w poszczególnych chorobach cywilizacyjnych

Literatura:

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu - Gawęcki J., Hryniewiecki L. PWN Warszawa 2003

Żywienie człowieka zdrowego i chorego - Hasik J., Gawęcki J. PWN Warszawa 2003

Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - Gertig H., Przysławski J. PZWL Warszawa 2006

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. PZWL Warszawa 2008

Normy żywienia człowieka - Ziemlański Ś. PZWL Warszawa 2001

Podstawy nauki o żywieniu człowieka - przewodnik do ćwiczeń - Roszkowski W. Wydawnictwo SGGW Warszawa 2000

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.