Nowe trendy w uprawie warzyw pod osłonami
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.NTW.SM.OOGWY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Nowe trendy w uprawie warzyw pod osłonami |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie z technologią uprawy i pędzenia wybranych gatunków warzyw (melona, kawona, kapustnych, pora, marchwi, selera, cykorii sałatowej i in.) pod osłonami. Uwzględnia aspekty doboru gatunków i odmian, elementy nowych technologii uprawy w gruncie i w podłożach organicznych oraz sztucznych. Przedstawia problemy występujące w uprawie - ekstremalne warunki środowiska i występujące w następstwie choroby fizjologiczne i uczy ich rozwiązywania. |
Pełny opis: |
Intensywne zagospodarowanie pomieszczeń uprawnych mniej znanymi gatunkami warzyw i innych roślin ogrodniczych, zmianowanie, sterowanie terminami upraw Technologia uprawy pod osłonami: kawona, melona, fasoli, warzyw kapustnych, marchwi, selera, pora i innych gatunków. Samodzielny przegląd literatury polskiej i niektórej zagranicznej związanej z tematem Pędzenie warzyw pod osłonami, przygotowanie pomieszczeń i materiału roślinnego do pędzenia, zabiegi podczas pędzenia cykorii, szczypiorku, cebuli, pietruszki, rabarbaru i selera Nowe trendy w bezglebowej technice uprawy warzyw pod osłonami Przygotowanie warzyw uprawianych pod osłonami do obrotu handlowego, sortowanie, traktowanie posprzętne Mierniki czynników mikroklimatu pod osłonami, zasady działania, wykonywanie pomiarów natężenia PAR, temperatury, wilgotności powietrza i podłoża Nowe podłoża i ich charakterystyka, przygotowanie i możliwości zastosowania w uprawie warzyw pod osłonami Rozpoznawanie objawów, przyczyny i przeciwdziałanie chorobom fizjologicznym w uprawie warzyw pod osłonami. Przygotowanie opracowania postępowania przy wystąpieniu konkretnych objawów chorobowych Zapoznanie ze specyficznymi cechami odmianowymi kawona, melona, warzyw kapustnych, marchwi, selera, fasoli, pora i innych gatunków w uprawie pod osłonami, projekt właściwego wyboru gatunków i odmian do konkretnej technologii uprawy i oczekiwanych cech użytkowych |
Literatura: |
Knaflewski M. pod red. 2010, Uprawa warzyw w pomieszczeniach, PWRiL Siwek P. 2010, Warzywa pod folią i włókniną, Hortpress Kurpaska S. 2007, Szklarnie i tunele foliowe, PWriL Monografie, artykuły w czasopismach ogrodniczych |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna rzadziej uprawiane gatunki warzyw i ich wymagania oraz sposoby krótkiego składowania i przygotowania do obrotu handlowego Zna główne elementy technologii uprawy wybranych gatunków warzyw pod osłonami Wyjaśnia zasady pędzenia warzyw, potrafi opisać etapy przygotowania warzyw do pędzenia w polu i przebieg pędzenia w pomieszczeniach Zna nowe metody uprawy warzyw na podłożach naturalnych i sztucznych Potrafi rozpoznać urządzenia pomiarowe używane do monitorowania czynników mikroklimatu pod osłonami, zna zasady pomiarów i rejestracji Klasyfikuje i charakteryzuje nowe podłoża Analizuje cechy gatunkowe i odmianowe rzadziej uprawianych pod osłonami warzyw pod kątem możliwości wprowadzenia do płodozmianu Zna objawy i rozpoznaje choroby fizjologiczne warzyw uprawianych pod osłonami Umiejetności Potrafi dobrać mniej znane rośliny warzywne i ich odmiany do uprawy w różnych pomieszczeniach i terminach oraz zaplanować zabiegi agrotechniczne w konkretnym gospodarstwie Mierzy i rejestruje czynniki mikroklimatu pod osłonami, zestawia wartości i porównuje z optymalnymi dla gatunków roślin warzywnych Potrafi dobrać odpowiednie parametry dla krótkiego składowania warzyw uprawianych pod osłonami oraz sposoby sortowania i przygotowania do obrotu handlowego Potrafi zaplanować uprawę mniej znanych warzyw w konkretnych warunkach, potrafi dobrać odpowiednie materiały i podłoża Tworzy zalecenia zapobiegające i interwencyjne dla chorób fizjologicznych roślin warzywnych pod osłonami Kompetencje społeczne Przekazuje wiedzę na temat nowych rozwiązań w uprawie mniej popularnych gatunków warzyw pod osłonami, a także zagrożenia z tego wynikające Popularyzuje spożycie warzyw w nietypowych okresach, podkreśla walory odżywcze i formy produktów (nowalijki, warzywa pędzone) |
Metody i kryteria oceniania: |
101 sprawdzian wiedzy 202 zaliczenie projektu (indywidualne, grupowe) 707 test jednokrotnego wyboru) 201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.