Mikrobiologia ogólna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.MIK.SI.OBTSZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia ogólna |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zajęcia z mikrobiologii ogólnej mają na celu zaznajomienie studentów z światem drobnoustrojów, wskazanie na ich rolę w najważniejszych procesach biologicznych przebiegających na kuli ziemskiej związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach wodnych i lądowych. Wykłady umożliwią lepsze zrozumienie znaczenie mikroorganizmów w funkcjonowaniu biocenozy, przemianach biogenów oraz ich wzajemnym wpływie na siebie i na inne organizmy żywe. Zajęcia mają uwypuklić pożyteczną i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie oraz wskazać na ścisłe powiązania świata mikroorganizmów z środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi. Wiedza z zakresu mikrobiologii jest niezbędnym warunkiem nabycia umiejętności praktycznego sterowaniem rozwojem i aktywnością mikroorganizmów. Wiedza z zakresu mikrobiologii umożliwi produkcję nowoczesnymi metodami przemysłowymi zdrowej żywności bez wywierania negatywnego wpływu na środowisko naturalne. |
Pełny opis: |
Wykłady - tematyka zajęć: - Świat drobnoustrojów i ich miejsce w przyrodzie. Zarys historii rozwoju mikrobiologii i badań nad drobnoustrojami, mikrobiologia na tle historycznego rozwoju nauk biologicznych - Jak obchodzić się z drobnoustrojami, podstawowe techniki prac laboratoryjnych - Diagnostyka i taksonomia drobnoustrojów - Podstawy klasyfikacji i zarys systematyki drobnoustrojów - Morfologia drobnoustrojów (Archebacteria, Procaryota, Eucaryota) - Fizjologia bakterii, promieniowców i grzybów. Wpływ czynników fizyko-chemicznych środowiska na procesy życiowe drobnoustrojów - Ekologia drobnoustrojów i wzajemne interakcje między mikroorganizmami w biocenozie oraz mikroorganizmami a organizmami wyższymi - Najważniejsze procesy biochemiczne przeprowadzane przez drobnoustroje i ich udział w krążeniu biogenów w przyrodzie - Mikrobiologia środowisk naturalnych i antropogenicznych - Główne produkty metabolizmu drobnoustrojów wykorzystywanych przez człowieka na skalę przemysłową - Chorobotwórcze właściwości mikroorganizmów: wirusy, bakterie, promieniowce, grzyby, (priony) wraz z podstawami immunologii i praktycznego wykorzystania zjawisk odpornościowych - Rola drobnoustrojów w procesach biodegradacji i biodeterioracji produktów naturalnych oraz wytworzonych przez człowieka - Mikrobiologiczne podstawy biotechnologii - Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów w przetwórstwie i przemyśle rolno-spożywczym - Przyszłość mikrobiologii, stan aktualny i perspektywy wykorzystania nauki o drobnoustrojach w gospodarce narodowej Ćwiczenia - tematyka zajęć: - Bezpieczeństwo i higiena pracy na ćwiczeniach z mikrobiologii. Podstawowa aparatura i metody stosowane w badaniach mikrobiologicznych - Metody izolacji drobnoustrojów, techniki hodowli i sposoby prowadzenia czystych kultur drobnoustrojów - Wykonanie preparatów bakteriologicznych – utrwalonych i barwionych. Technika posługiwania się mikroskopem immersyjnym - Morfologia bakterii, barwienie negatywne - Badanie ruchu bakterii metodą kropli wiszącej - Barwienie bakterii metodą Grama - Asymilatory azotu atmosferycznego - Morfologia, znaczenie i sposoby izolacji promieniowców - Morfologia grzybów - Grzyby toksynotwórcze - Mikrobiologiczna analiza wody i gleby - Bakterie fermentacji mlekowej - Ocena stanu sanitarno-higienicznego produktów spożywczych - Bakterie chorobotwórcze - Podstawy diagnostyki mikrobiologicznej |
Literatura: |
Podstawowa: Baj J. 2018. Mikrobiologia. PWN, Warszawa Whitt D., Salyers A. 2012. Mikrobiologia - różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa Uzupełniająca: Baj J., Markiewicz Z. 2015. Biologia Molekularna Bakterii. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - najważniejsze procesy zachodzące w środowisku naturalnym, z udziałem różnych mikroorganizmów - najważniejsze procesy mikrobiologiczne zachodzące w glebie, wodzie i powietrzu - najważniejsze drobnoustroje chorobotwórcze Umiejętności - potrafi: - interpretować i wykorzystywać wiedzę z zakresu mikrobiologii w celu jej praktycznego wykorzystania w życiu codzienny, - ocenić zagrożenia i korzyści płynące z zastosowania mikrobiologicznych procesów w różnych obszarach działalności człowieka - rozróżnić poszczególne grupy fizjologiczne drobnoustrojów - praktycznie wykorzystywać metody stosowane w laboratorium mikrobiologicznym - samodzielnie posługiwać się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym - interpretować wyniki analiz i doświadczeń z wykorzystaniem mikroorganizmów Kompetencje społeczne - jest gotów do: - samodzielnej oceny i interpretacji zdobyczy wiedzy z zakresu mikrobiologii - organizacji pracy w małym laboratorium ceclem wykonania określonego doświadczenia z zakresu mikrobiologii - wykorzystania zdobytej wiedzu z zakresu mikrobiologii i łączenia jej z innymi dyscyplinami naukowymi |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny ograniczony czasowo (50% udziału w ocenie końcowej) Ćwiczenia: sprawdzian wiedzy i umiejętności (50%udziału w ocenie końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Wolny-Koładka | |
Prowadzący grup: | Jacek Grzyb, Marek Ostafin, Katarzyna Wolny-Koładka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Wolny-Koładka | |
Prowadzący grup: | Karol Bulski, Krzysztof Frączek, Anna Lenart-Boroń, Katarzyna Wolny-Koładka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Wolny-Koładka | |
Prowadzący grup: | Karol Bulski, Jacek Grzyb, Anna Lenart-Boroń, Katarzyna Wolny-Koładka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.