Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Cięte rośliny ozdobne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.2s.CRO.SP.OFLRY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Cięte rośliny ozdobne
Jednostka: Katedra Roślin Ozdobnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem modułu jest zapoznanie studentów z gatunkami i odmianami roślin uprawianych na kwiaty i zieleń ciętą, oraz na suche bukiety; ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości dekoracyjnej i trwałości oraz norm jakościowych.

Pełny opis:

Celem modułu jest zapoznanie studentów z gatunkami i najnowszymi odmianami roślin uprawianych na kwiaty i zieleń ciętą, oraz na suche bukiety; ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości dekoracyjnej i trwałości oraz norm jakościowych. Opisane są także rośliny ozdobne pozyskiwane dla florystyki z ogrodów i stanowisk naturalnych. Omawiane są warunki i sposoby transportu roślin ciętych, sposobów pakowania, ceny, możliwości zastosowania.

Literatura:

1. Chmiel H. (red.). 2000. Uprawa roślin ozdobnych. PWRiL. Warszawa.

2. Czekalski M. 2006. Rośliny uprawiane na zieleń ciętą. PWRiL Poznań.

3. Dole J.M., Wilkins H.M. 1999. Floriculture: principles and species. Pearson Prentice Hall.

4. Jerzy M. (red.) 2006. Kwiaty cięte uprawiane pod osłonami. PWRiL Poznań.

5. Nowak J. 2000. Rośliny na suche bukiety: uprawa, suszenie, farbowanie, preparowanie. Hortpress Sp. Z o.o.

Efekty uczenia się:

WIEDZA:

Tłumaczy gospodarcze znaczenie kwiatów ciętych oraz rolę roślin ozdobnych w kulturze i dla poprawy jakości życia człowieka.

Zna warunki pochodzenia najważniejszych gatunków roślin ozdobnych oraz opisuje główne typy roślinności.

Rozróżnia budowę morfologiczną oraz cechy dekoracyjne gatunków roślin ciętych (ozdobnych z kwiatów, zieleni ciętej, oraz uprawianych na susz), zna ich geograficzne stanowiska naturalne pochodzenia.

Rozpoznaje gatunki w asortymencie roślin ciętych stosowanych w dekoracjach roślinnych współcześnie i historycznie, posługuje się poprawnym nazewnictwem łacińskim i polskim i klasyfikacją wg systematyki botanicznej.

UMIEJĘTNOŚCI:

Klasyfikuje i dobiera gatunki roślin ciętych pod kątem kolorystyki, trwałości, ozdobności liści i innych cech ozdobnych stosuje w tworzonych przez siebie kompozycjach roślinnych.

Stosuje metody suszenia, preparowania i konserwacji roślin na susz w praktyce.

Porównuje poznane gatunki i odmiany roślin ozdobnych pod kątem trwałości i wymagań fizyko-chemicznych w czasie transportu, przechowywania i ekspozycji.

Analizuje możliwości wykorzystania materiału roślinnego ze stanowisk naturalnych, ruderalnych oraz ogrodów przydomowych.

Posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu gatunków roślin ciętych wykorzystywanych we florystyce.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE:

Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i podnoszenia swoich kompetencji zawodowych, osobistych i społecznych.

Akceptuje znaczenie zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podejmowane decyzje i działania związane z utrzymaniem wysokiej jakości materiału roślinnego.

Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)