Cięte rośliny ozdobne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.CRO.SP.OFLRY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Cięte rośliny ozdobne |
Jednostka: | Katedra Roślin Ozdobnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem modułu jest zapoznanie studentów z gatunkami i odmianami roślin uprawianych na kwiaty i zieleń ciętą, oraz na suche bukiety; ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości dekoracyjnej i trwałości oraz norm jakościowych. |
Pełny opis: |
Celem modułu jest zapoznanie studentów z gatunkami i najnowszymi odmianami roślin uprawianych na kwiaty i zieleń ciętą, oraz na suche bukiety; ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości dekoracyjnej i trwałości oraz norm jakościowych. Opisane są także rośliny ozdobne pozyskiwane dla florystyki z ogrodów i stanowisk naturalnych. Omawiane są warunki i sposoby transportu roślin ciętych, sposobów pakowania, ceny, możliwości zastosowania. |
Literatura: |
1. Chmiel H. (red.). 2000. Uprawa roślin ozdobnych. PWRiL. Warszawa. 2. Czekalski M. 2006. Rośliny uprawiane na zieleń ciętą. PWRiL Poznań. 3. Dole J.M., Wilkins H.M. 1999. Floriculture: principles and species. Pearson Prentice Hall. 4. Jerzy M. (red.) 2006. Kwiaty cięte uprawiane pod osłonami. PWRiL Poznań. 5. Nowak J. 2000. Rośliny na suche bukiety: uprawa, suszenie, farbowanie, preparowanie. Hortpress Sp. Z o.o. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: Tłumaczy gospodarcze znaczenie kwiatów ciętych oraz rolę roślin ozdobnych w kulturze i dla poprawy jakości życia człowieka. Zna warunki pochodzenia najważniejszych gatunków roślin ozdobnych oraz opisuje główne typy roślinności. Rozróżnia budowę morfologiczną oraz cechy dekoracyjne gatunków roślin ciętych (ozdobnych z kwiatów, zieleni ciętej, oraz uprawianych na susz), zna ich geograficzne stanowiska naturalne pochodzenia. Rozpoznaje gatunki w asortymencie roślin ciętych stosowanych w dekoracjach roślinnych współcześnie i historycznie, posługuje się poprawnym nazewnictwem łacińskim i polskim i klasyfikacją wg systematyki botanicznej. UMIEJĘTNOŚCI: Klasyfikuje i dobiera gatunki roślin ciętych pod kątem kolorystyki, trwałości, ozdobności liści i innych cech ozdobnych stosuje w tworzonych przez siebie kompozycjach roślinnych. Stosuje metody suszenia, preparowania i konserwacji roślin na susz w praktyce. Porównuje poznane gatunki i odmiany roślin ozdobnych pod kątem trwałości i wymagań fizyko-chemicznych w czasie transportu, przechowywania i ekspozycji. Analizuje możliwości wykorzystania materiału roślinnego ze stanowisk naturalnych, ruderalnych oraz ogrodów przydomowych. Posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu gatunków roślin ciętych wykorzystywanych we florystyce. KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i podnoszenia swoich kompetencji zawodowych, osobistych i społecznych. Akceptuje znaczenie zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podejmowane decyzje i działania związane z utrzymaniem wysokiej jakości materiału roślinnego. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.