Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bioróżnorodność roślin warzywnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.2s.BRW.SM.OOGWY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Bioróżnorodność roślin warzywnych
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z szerokim asortymentem gatunków warzyw uprawianych w Polsce. Wprowadzone zostaną gatunki mniej znane, ale o dużym potencjale biologicznym. Studenci poznają znaczenie gospodarcze, biologię, technologię uprawy i odmiany warzyw. Omówione zostanie pochodzenie, wartość odżywcza, wymagania klimatyczne, glebowe, nawozowe, integrowane metody uprawy i pielęgnacji roślin, zbioru i przygotowania do sprzedaży, wymagania w stosunku do surowca przy różnych sposobach wykorzystania. Studenci zapoznają się z możliwościami mechanicznej pielęgnacji, zbioru i maszynami czyszczącymi oraz przygotowującymi warzywa do sprzedaży. Studenci uzyskają umiejętność właściwego wyboru gatunku i odmiany dla gospodarstwa o określonym profilu, technologii i skali.

Pełny opis:

Treści kształcenia

Papryka, oberżyna – technologia uprawy polowej

Dynia olbrzymia, zwyczajna, kawon, melon- technologia uprawy polowej

Bób - technologia uprawy polowej

Rzodkiew, rzepa - technologia uprawy polowej

Kapusta gł. czerwona, kapusta włoska, kapusta brukselska, kalarepa, jarmuż - technologia uprawy polowej

Pasternak, koper ogrodowy - technologia uprawy polowej

Boćwina, szpinak nowozelandzki - technologia uprawy polowej

Sałaty, skorzonera, cykoria, kard, karczoch - technologia uprawy polowej

Czosnek, szczypiorek - technologia uprawy polowej

Kukurydza cukrowa

Wieloletnie: chrzan, szparag, rabarbar - technologia uprawy polowej

Warzywa psiankowate: papryka, oberżyna, miechunka – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Warzywa kapustne: kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta chińska, kalarepa, kapusta brukselska, jarmuż – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Warzywa dyniowate: dynia zwyczajna, dynia olbrzymia, kawon, melon – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Warzywa strączkowe: fasola wielokwiatowa, bób, soja, soczewica, ciecierzyca, lędźwian siewny, fasolnik chiński – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Kukurydza cukrowa i pękająca – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Warzywa baldaszkowate: seler naciowy, pasternak, pietruszka naciowa, koper ogrodowy i włoski - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Warzywa liściowe: szpinak nowozelandzki, burak liściowy, cykoria liściowa, endywia, sałata rzymska, sałata liściowa, sałata łodygowa - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Warzywa złożone:, skorzonera, salsefia, kard, karczoch - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Warzywa rzepowate: rzodkiew, rzepa, brukiew - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Warzywa cebulowe: czosnek, cebula siedmiolatka, kartoflanka, wielopiętrowa, szalotka - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Warzywa wieloletnie: chrzan, szparag, szczypiorek, szczaw, rabarbar – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian.

Projekt grupowy doboru gatunków/odmian dla gospodarstwa o określonym profilu, technologii i skali w wybranym regionie, przygotowanie, prezentacja ustna, obrona.

Literatura:

Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Brasika, Szczecin.

Odmiany warzyw uprawy polowe, Plantpress, Kraków.

Chroboczek E. 1977. Odmianoznawstwo roślin warzywnych, PWRiL, Warszawa.

Biggs M. 1998. Warzywa. Muza S.A., Warsza

Efekty uczenia się:

Opis efektów kształcenia

Wiedza

Definiuje wymagania klimatyczno glebowe i zasady następstwa roślin po sobie gatunków warzywnych mniej znanych lub nowych na rynku polskim.

Ma wiedzę w zakresie nawożenia gleby i żywienia roślin oraz ich ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami obejmującą gatunki warzywnych mniej znanych lub nowych.

Posiada znajomość nowoczesnych technologii uprawy gatunków warzywnych mniej znanych lub nowych.

Opisuje biologię, wartość odżywczą i cechy odmianowe mniej znanych gatunków warzyw polowych, a także tych wkraczających na nasz rynek.

Charakteryzuje najważniejsze odmiany warzyw pod względem przydatności do konkretnej technologii uprawy.

Umiejętności

Dokonuje właściwego wyboru gatunków i odmian warzyw do konkretnych warunków, metod i technik uprawy.

Dokonuje właściwego wyboru gatunków i odmian warzyw do aktualnych wymagań rynku.

Kompetencje społeczne

Definiuje priorytety służące realizacji konkretnych zadań.

Ocenia znaczenie doboru odmian w produkcji żywności wysokiej jakości.

Metody i kryteria oceniania:

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

101 sprawdzian wiedzy

301 ocena prezentacji ustnej, umiejętności wypowiedzi ustnej, udzielania instruktażu

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)