Bioróżnorodność roślin warzywnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.2s.BRW.SM.OOGWY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bioróżnorodność roślin warzywnych |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z szerokim asortymentem gatunków warzyw uprawianych w Polsce. Wprowadzone zostaną gatunki mniej znane, ale o dużym potencjale biologicznym. Studenci poznają znaczenie gospodarcze, biologię, technologię uprawy i odmiany warzyw. Omówione zostanie pochodzenie, wartość odżywcza, wymagania klimatyczne, glebowe, nawozowe, integrowane metody uprawy i pielęgnacji roślin, zbioru i przygotowania do sprzedaży, wymagania w stosunku do surowca przy różnych sposobach wykorzystania. Studenci zapoznają się z możliwościami mechanicznej pielęgnacji, zbioru i maszynami czyszczącymi oraz przygotowującymi warzywa do sprzedaży. Studenci uzyskają umiejętność właściwego wyboru gatunku i odmiany dla gospodarstwa o określonym profilu, technologii i skali. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Papryka, oberżyna – technologia uprawy polowej Dynia olbrzymia, zwyczajna, kawon, melon- technologia uprawy polowej Bób - technologia uprawy polowej Rzodkiew, rzepa - technologia uprawy polowej Kapusta gł. czerwona, kapusta włoska, kapusta brukselska, kalarepa, jarmuż - technologia uprawy polowej Pasternak, koper ogrodowy - technologia uprawy polowej Boćwina, szpinak nowozelandzki - technologia uprawy polowej Sałaty, skorzonera, cykoria, kard, karczoch - technologia uprawy polowej Czosnek, szczypiorek - technologia uprawy polowej Kukurydza cukrowa Wieloletnie: chrzan, szparag, rabarbar - technologia uprawy polowej Warzywa psiankowate: papryka, oberżyna, miechunka – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Warzywa kapustne: kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta chińska, kalarepa, kapusta brukselska, jarmuż – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Warzywa dyniowate: dynia zwyczajna, dynia olbrzymia, kawon, melon – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Warzywa strączkowe: fasola wielokwiatowa, bób, soja, soczewica, ciecierzyca, lędźwian siewny, fasolnik chiński – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Kukurydza cukrowa i pękająca – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Warzywa baldaszkowate: seler naciowy, pasternak, pietruszka naciowa, koper ogrodowy i włoski - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Warzywa liściowe: szpinak nowozelandzki, burak liściowy, cykoria liściowa, endywia, sałata rzymska, sałata liściowa, sałata łodygowa - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Warzywa złożone:, skorzonera, salsefia, kard, karczoch - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Warzywa rzepowate: rzodkiew, rzepa, brukiew - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Warzywa cebulowe: czosnek, cebula siedmiolatka, kartoflanka, wielopiętrowa, szalotka - biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Warzywa wieloletnie: chrzan, szparag, szczypiorek, szczaw, rabarbar – biologia, wartość odżywcza i cechy rozpoznawcze i użytkowe odmian. Projekt grupowy doboru gatunków/odmian dla gospodarstwa o określonym profilu, technologii i skali w wybranym regionie, przygotowanie, prezentacja ustna, obrona. |
Literatura: |
Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Brasika, Szczecin. Odmiany warzyw uprawy polowe, Plantpress, Kraków. Chroboczek E. 1977. Odmianoznawstwo roślin warzywnych, PWRiL, Warszawa. Biggs M. 1998. Warzywa. Muza S.A., Warsza |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Definiuje wymagania klimatyczno glebowe i zasady następstwa roślin po sobie gatunków warzywnych mniej znanych lub nowych na rynku polskim. Ma wiedzę w zakresie nawożenia gleby i żywienia roślin oraz ich ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami obejmującą gatunki warzywnych mniej znanych lub nowych. Posiada znajomość nowoczesnych technologii uprawy gatunków warzywnych mniej znanych lub nowych. Opisuje biologię, wartość odżywczą i cechy odmianowe mniej znanych gatunków warzyw polowych, a także tych wkraczających na nasz rynek. Charakteryzuje najważniejsze odmiany warzyw pod względem przydatności do konkretnej technologii uprawy. Umiejętności Dokonuje właściwego wyboru gatunków i odmian warzyw do konkretnych warunków, metod i technik uprawy. Dokonuje właściwego wyboru gatunków i odmian warzyw do aktualnych wymagań rynku. Kompetencje społeczne Definiuje priorytety służące realizacji konkretnych zadań. Ocenia znaczenie doboru odmian w produkcji żywności wysokiej jakości. |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 101 sprawdzian wiedzy 301 ocena prezentacji ustnej, umiejętności wypowiedzi ustnej, udzielania instruktażu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.