Uprawa winorośli
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.UWI.NM.OOGDY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Uprawa winorośli |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z podstawami uprawy winorośli oraz klasyfikacja win. Tematyka wykładów ma na celu zapoznanie studentów z historią uprawy winorośli w Europie i na Świecie, sztuką produkcji win jakościowych. Zapoznanie z przepisami dotyczącymi zakładania winnic w Polsce. Tematyka ćwiczeń dotyczy problemów uprawy winorośli, praktyczne ćwiczenia z cięcia i formowania krzewów, zapoznania się z odmianami oraz zapoznanie się z klasyfikacją win. |
Pełny opis: |
Wino i cywilizacja. Systematyka i budowa krzewu winorośli. Wymagania klimatyczne i glebowe winorośli. Dobór odmian i systemy uprawy winorośli. Winifikacja, dojrzewanie win, skład chemiczny. Regiony uprawy winorośli w Europie i na świecie. Przepisy dotyczące zakładania winnic w Polsce, klasyfikacja win. Problemy uprawy winorośli – metody prowadzenia krzewów, stosowanie herbicydów i środki ochrony. Cięcie winorośli – przeprowadzenie cięcia krzewów różnymi metodami w zależności od sposobu prowadzenia. Dobór odmian – porównanie siły wzrostu krzewów i ocena zdrowotności 15 odmian winorośli. Zapoznanie z zasadami opisu etykiet winiarskich oraz ich odczytywanie. Klasyfikacja win Europejskich i Nowego Świata, ocena organoleptyczna. |
Literatura: |
1. Lisek J., 2007. Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Hortpress 2. Myśliwiec R., 1992. Ogród winoroślowy. 3. Zeszyty pomologiczne winorośl – J. Lisek, Skierniewice 1995 4. Bińczyk M., Bońkowski W., 2003. Wina Europy 2003/2004 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje zagadnienia dotyczące historyczno kulturowego podłoża uprawy winorośli Opisuje biologię wymagania uprawowe i potencjał gospodarczy uprawy winorośli Charakteryzuje najważniejsze szczepy winorośli Opisuje wartości substancji biologicznie czynnych zawartych w winogronach Charakteryzuje najważniejsze procesy winifikacji Umiejętności Dokonuje właściwego doboru odmian do uprawy w danym rejonie, zna podstawy agrotechniczne uprawy winorośli Analizuje uwarunkowania klimatyczno glebowe pod kątem uprawy winorośli Rozpoznaje najważniejsze gospodarczo szczepy winorośli Analizuje technologię wyrobu wina w zależności od gatunku i rejonu uprawy Kompetencje społeczne- Tłumaczy potrzebę przekazywania wiedzy w zakresie uprawy winorośli Tłumaczy w środowisku zasady klasyfikacji i kultury picia wina |
Metody i kryteria oceniania: |
203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) 101 sprawdzian wiedzy 701 egzamin pisemny ograniczony czasowo |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.