Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Techniki oceny jakości surowców roślinnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.1s.TOS.SM.OOGLY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Techniki oceny jakości surowców roślinnych
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Elementy jakości surowców roślinnych i metody oznaczania najważniejszych składników, określających ich jakość biologiczną, bezpieczeństwo, wartości odżywcze i lecznicze. Znaczenie analizowanych składników w metabolizmie roślinnym i działanie w organizmie człowieka.

Pełny opis:

Czynniki jakości surowców roślinnych w powiązaniu z Polskimi Normami

Skład mineralny roślin, składniki o dużym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu ludzkiego, zasady mineralizacji prób roślinnych, metody oznaczania składników mineralnych

Przygotowanie prób roślinnych do oznaczania składników organicznych, ekstrakcja, usuwanie składników przeszkadzających w oznaczeniu

Kwasowość jako istotny element oceny sensorycznej. Kwasy organiczne ja częściej spotykane w surowcach roślinnych.

Węglowodany w surowcach warzywnych: cukry rozpuszczalne, skrobia, pektyny, celuloza, błonnik. Znaczenie w żywieniu człowieka, zasady oznaczania.

Kwas askorbinowy, jego własności i znaczenie. Rośliny jako główne źródło tej witaminy.

Barwniki warzyw: antocyjaniny i betacyjaniny jako ważne czynniki jakości oraz źródło aktywnych biologicznie substancji.

Glukozynolany - substancje czynne roślin krzyżowych

Przygotowanie materiału roślinnego do oznaczeń z materiału świeżego i suchego

Mineralizacja roślin różnymi metodami

Oznaczanie składu mineralnego

Oznaczanie kwasowości ogólnej

Ekstrakcja węglowodanów z materiału roślinnego

Oznaczanie cukrów rozpuszczalnych

Oznaczanie kwasu askorbinowego

Oznaczanie cyjanidyny i betaniny

Oznaczanie izotiocyjanów

Literatura:

Pinta M. Absorpcyjna spektrometria atomowa.

Krełowska-Kułas M. Badanie jakości produktów spożywczych.

Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J. Podstawy analizy żywności.

Efekty uczenia się:

Ocena właściwości surowców roślinnych i umiejętność powiązania jej z przyjętymi kryteriami jakości

Wpływ czynników okresu wegetacji na skład produkowanych roślin

Znaczenie najważniejszych składników roślin ogrodniczych w żywieniu i dla zdrowia człowieka

Wpływ środowiska przyrodniczego i jego zrównoważonego wykorzystywania dla bezpieczeństwa produkowanej żywności

Znajomość podstawowych pojęć z zakresu chemii pozwalająca na zrozumienie zasady wykonywanej analizy.

Umiejętność analizy ważnych składników surowców roślinnych i jej interpretacji.

Rozróżnianie typowych technik analitycznych

Wybór odpowiednich metod analitycznych dobrze dopasowanych do określenia jakości konkretnego materiału roślinnego

Umiejętność organizacji pracy w grupie ćwiczeniowej aktywnie działając dla osiągnięcia wyniku

Przewidywanie ryzyka pracy z odczynnikami toksycznymi i żrącymi i ocenianie skutków ewentualnej awarii

Metody i kryteria oceniania:

Ocena pracy w laboratorium, egzamin ustny.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)