Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Proekologiczna produkcja sadownicza

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.1s.PPS.NM.OOGDY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Proekologiczna produkcja sadownicza
Jednostka: Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Poznanie zasad prowadzenia proekologicznej produkcji sadowniczej. Uwarunkowań prawnych. Kontroli gospodarstw prowadzących proekologiczną produkcję owoców.

Pełny opis:

Historia integrowanej produkcji na świecie i w Polsce. Przepisy prawne regulujące integrowaną produkcję

Planowanie i zakładanie sadu i plantacji roślin jagodowych dla integrowanej produkcji

Racjonalne nawożenie integrowanych upraw sadowniczych

Agrotechnika stosowana w uprawach integrowanych

Ewidencjonowanie zabiegów i kontrola integrowanej produkcji

Marketing produktów proekologicznych.

Projekt gospodarstwa prowadzącego produkcję integrowaną

Wyjazd do sadowniczego gospodarstwa integrowanego

Literatura:

Metodyka integrowanej produkcji (poszczególne gatunki roślin sadowniczych). www.piorin.gov.pl,

Efekty uczenia się:

Wiedza

Rozpoznaje specyfikę proekologicznej produkcji sadowniczej.

Definiuje wymagania, zasady i ograniczenia proekologicznej produkcji owoców.

Tłumaczy dobór gatunków i odmian dla integrowanej i ekologicznej produkcji.

Opisuje znaczenie proekologicznej produkcji dla zachowania i rozwoju bioróżnorodności środowiska i zdrowia człowieka

Umiejętności

Planuje założenie uprawy sadowniczej zgodnej z systemem produkcji

Stosuje odpowiednie do warunków technologie produkcji owoców

Wdraża działania rozwijające bioróżnorodność środowiska naturalnego

Kompetencje społeczne

Przewiduje społeczne i ekonomiczne skutki działań w zakresie stosowanego systemu produkcji sadowniczej

Ma świadomość potrzeby wdrażania do praktyki sadowniczej proekologicznych technologii produkcji owoców

Metody i kryteria oceniania:

721 demonstracja praktycznych umiejętności

731 egzamin ustny

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)