Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy chemii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.1s.PCH.NI.OOSXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy chemii
Jednostka: Zakład Biochemii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Część wykładowa pozwoli studentom opanować wiedzę z zakresu podstaw chemii ogólnej i nieorganicznej, jak również elementów chemii organicznej i bioorganicznej. W szczególności, przybliży zagadnienia związane z budową atomów oraz cząsteczek, rodzajami i mechanizmami zachodzenia reakcji chemicznych, rodzajami wiązań chemicznych, podstaw termo- i elektrochemii. Studenci zapoznają się z budową i podstawowymi właściwościami fizykochemicznymi wybranych związków organicznych oraz bioorganicznych. W ramach ćwiczeń studenci zostaną zaznajomieni z warunkami bezpiecznej, praktycznej pracy w laboratorium chemicznym, poznają podstawy chemii roztworów oraz reakcje chemiczne charakterystyczne dla związków reprezentujących główne grupy związków nieorganicznych i organicznych. Zwróci się szczególną uwagę na możliwości wykorzystania nabytej wiedzy w praktyce ogrodniczej.

Pełny opis:

Wprowadzenie do chemii ogólnej i nieorganicznej; podstawowe pojęcia i prawa chemiczne (cząstki elementarne i budowa atomu; masa atomowa, masa cząsteczkowa, stała Avogadro, objętość molowa gazu)

Podstawy budowy atomu cząsteczek zw. chemicznych: budowa jądra atomowego, izotopy i ich wykorzystanie w badaniach chemicznych, promieniotwórczość, orbitale atomowe, spin elektronowy, powłoki elektronowe; wiązanie chemiczne - główne rodzaje, teoria orbitali molekularnych.

Omówienie stanów skupienia: stały, ciekły i gazowy, zmiany stanów skupienia, mieszaniny: gaz-gaz, gaz-ciecz, gaz-ciało stałe, ciecz-ciecz, ciecz-ciało stałe, ciało stałe – ciało stałe.

Elementy termochemii i termodynamiki.

Chemia roztworów: solwatacja jonów, teoria kwasów i zasad Bronsteda i Lewisa; iloczyn rozpuszczalności, dysocjacja wody, kwasów i zasad, pH; wodne roztwory soli; roztwory buforowe; pojęcie hydrofilowości i hydrofobowości; woda jako rozpuszczalnik.

Podstawy elektrochemii: utlenianie i redukcja, stopnie utlenienia; ogniwa elektrochemiczne i paliwowe; potencjały standardowe i szereg napięciowy metali

Wybrane zagadnienia z kinetyki i mechanizmów reakcji chemicznych: rzędowość i szybkość reakcji - zależność od temperatury; mechanizm reakcji chemicznych w roztworach; reakcje łańcuchowe, kataliza.

Podstawy chemii organicznej: historia odkryć, zasady nazewnictwa związków organicznych, hybrydyzacja związków organicznych, omówienie budowy i właściwości fizyko-chemicznych i reakcji chemicznych najważniejszych związków: szeregi homologiczne węglowodorów alifatycznych i aromatycznych (alkany, alkeny, alkiny, węglowodory aromatyczne), alkoholi, aldehydów, kwasów karboksylowych; alkilowe pochodne węglowodorów, estry

Elementy chemii bioorganicznej: budowa, podstawowe własności fizykochemiczne i rola sacharydów (mono-, oligo- i polisacharydy, obecność grup funkcyjnych), aminokwasów, peptydów, białek, lipidów, kwasów nukleinowych; witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach

Wprowadzenie do pracy w laboratorium chemicznym: omówienie zasad bezpieczeństwa pracy, nauka precyzyjnego ważenia i odmierzania odczynników chemicznych; sporządzanie roztworów o różnych stężeniach procentowych i molowych; obliczanie i przeliczanie stężeń procentowych oraz molowych; wyznaczanie pH roztworów z wykorzystaniem wskaźników pH-metrycznych

Reakcje rozpoznawania kationów i anionów, analiza soli.

Analiza właściwości fizykochemicznych wybranych związków organicznych;

Elementy chemii bioorganicznej – reakcje charakterystyczne wybranych sacharydów, białek, peptydów lipidów i wybranych składników kwasów nukleinowych.

Literatura:

1. Bielański – Podstawy chemii nieorganicznej (Tom 1 i 2). Wydawnictwo Naukowe PWN 2013.

2. P.A. Cox – Chemia nieorganiczna. Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN 2014.

3. P. Mastalerz – Elementarna chemia nieorganiczna. Wydawnictwo Naukowe PWN 2011.

4. Tomasik P. Podstawy chemii. Cz. I. Chemia ogólna, chemia nieorganiczna. Wydawnictwo AR, Kraków, 1998.

5. J. McMurry – Chemia Organiczna. Wydawnictwo Naukowe PWN 2003.

6. R. Morrison, R. Boyd - Chemia Organiczna (t.1 i t. 2). Wydawnictwo Naukowe PWN 1998.

7. H. Kołoczek, A. Świderski, P. Kaszycki, D. Wójcik, A. Kostecka-Gugała, J. Augustynowicz, M. Stefaniuk – Ćwiczenia z biochemii dla studentów Uniwersytetu Rolniczego. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego, Kraków 2009

Efekty uczenia się:

Wiedza

Definiuje podstawowe terminy i prawa stosowane w chemii ogólnej (nieorganicznej) i organicznej

Opisuje podstawy budowy jąder atomowych

Charakteryzuje strukturę cząsteczkową związków chemicznych

Rozpoznaje stany skupienia otaczającej materii

Ustala zależności pojawiające się w mieszaninach związków o homogennych bądź heterogennych stanach skupienia

Rozpoznaje mechanizmy i opisuje kinetykę podstawowych reakcji chemicznych (reakcje zachodzące w roztworach wodnych, reakcje utleniania i redukcji)

Posiada ogólną wiedzę dotyczącą rozpowszechnienia pierwiastków w środowisku, ich wykorzystania w procesach przemysłowych oraz wynikających z tych procesów zagrożeń środowiskowych

Zna podstawy systematyki i ogólne właściwości fizykochemiczne związków organicznych i bioorganicznych

Umiejętności

Prawidłowo przygotowuje miejsce pracy i stosuje się do zasad BHP

Wykorzystuje zasoby sprzętu laboratoryjnego dostępne w laboratorium chemicznym.

Samodzielnie przeprowadza reakcje charakterystyczne dla poszczególnych grup związków chemicznych i interpretuje uzyskane wyniki.

Kompetencje społeczne

Rozwija umiejętność pracy indywidualnej i w zespole, przyjmując różne role członka zespołu

Docenia korzyści płynące z wykorzystania najnowszych osiągnięć badań naukowych w praktyce ogrodniczej

Metody i kryteria oceniania:

101 sprawdzian wiedzy

201 sprawdzian umiejętności: wykonanie zadania obliczeniowego, analitycznego, czynnosci, wypracowania decyzji

711 rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)