Nowe kierunki w sadownictwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.NKS.SM.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Nowe kierunki w sadownictwie |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Efekty uczenia się: |
Ma pogłębioną wiedzę na temat wpływu warunków środowiska na rozwój gatunków roślin sadowniczych uprawianych w Polsce. Ma rozszerzoną wiedzę o roli środowiska przyrodniczego w intensyfikacji produkcji sadowniczej. Posiada zaawansowaną wiedzę dotyczącą zasobów przyrodniczych w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich. Wykazuje znajomość najnowocześniejszych metod poprawiających owocowanie drzew i krzewów owocowych. Wykazuje znajomość najnowszych metod i technik związanych z ochroną upraw sadowniczych przed gradem, deszczem i przymrozkami. Ma podstawową wiedzę dotyczącą produkcji owoców o wysokiej wartości biologicznej. Wykazuje znajomość zaawansowanych technologii wykorzystywanych w ochronie roślin w uprawach integrowanych i ekologicznych. Zna przydatność odmian do uprawy w różnych rejonach o zróżnicowanych warunkach klimatycznych. Ma wiedzę niezbędną do wykorzystania w produkcji sadowniczej mikoryzy i metod biologicznych ochrony roślin. Zna przyczyny przemiennego owocowania i metody zapobiegające jego występowaniu. Ma wiedzę na temat chorób nieinfekcyjnych w okresie przechowywania. Potrafi dokonać wyboru odpowiedniego stanowiska pod uprawę poszczególnych gatunków roślin sadowniczych. Posiada umiejętność wyboru odmian i systemów uprawy odpowiednich do danych warunków siedliskowych. Posiada umiejętność precyzyjnego stosowania metod i zabiegów poprawiających intensywność owocowania drzew i krzewów owocowych. Posiada umiejętność skutecznej ochrony upraw sadowniczych przed gradem, deszczem i przymrozkami. Posiada umiejętność skutecznej ochrony upraw sadowniczych przed chorobami i szkodnikami. Potrafi dobrać preparaty stosowane w ochronie roślin w produkcji integrowanej i ekologicznej. Posiada umiejętność podejmowania odpowiednich działań w celu zapobiegania zjawisku przemiennego owocowania. Ma świadomość znaczenia zasobów przyrodniczych w zrównoważonym rozwoju. Potrafi działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, zgodnie z zasadami ochrony środowiska. Docenia potrzebę produkcji owoców o wysokiej wartości biologicznej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian wiedzy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ CWA
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 12 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 3 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Błaszczyk, Marek Grabowski | |
Prowadzący grup: | Jan Błaszczyk, Marek Grabowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.