Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.1s.MIK.SI.OOTXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia
Jednostka: Zakład Biochemii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zajęcia z mikrobiologii mają za zadanie zapoznać studentów z drobnoustrojami, ich zróżnicowaniem, występowaniem i rolą w środowisku. Na wykładach zostaną przedstawione zarówno elementy mikrobiologii ogólnej, jak i bardziej szczegółowo udział mikroorganizmów w przemianach biogenów zachodzących w różnych środowiskach, a także oddziaływania pomiędzy drobnoustrojami a organizmami wyższymi. Omówione zostaną skutki oddziaływania człowieka na środowisko, metody mikrobiologiczne stosowane w ochronie środowiska oraz drobnoustroje chorobotwórcze. Na ćwiczeniach studenci zapoznają się z przedstawicielami najważniejszych grup drobnoustrojów oraz podstawowymi technikami i metodami mikrobiologicznymi umożliwiającymi ocenę stanu mikrobioty różnych środowisk.

Pełny opis:

Historia mikrobiologii (Leeuwenhoek, Pasteur, Koch, Yersin, Shiga). Miejsce drobnoustrojów w środowisku przyrodniczym. Podstawy klasyfikacji, systematyki, ewolucji i genetyki drobnoustrojów

Elementy mikrobiologii ogólnej: morfologia drobnoustrojów - budowa komórki prokariotycznej i eukariotycznej; odżywianie się i rozmnażanie drobnoustrojów; warunki środowiska a wzrost drobnoustrojów - organizmy termofilne, psychrofilne, mezofilne, halofilne, aerobowe, anaerobowe; wytwarzanie cyst i przetrwalników w odpowiedzi na stresy środowiskowe

Występowanie drobnoustrojów w różnych środowiskach: woda, gleba (geograficzne zróżnicowanie mikrobioty glebowej), powietrze, rośliny, zwierzęta, człowiek (skóra i przewód pokarmowy)

Podstawy ekologii drobnoustrojów: oddziaływania pomiędzy mikroorganizmami a organizmami wyższymi: symbioza, mikoryza, pasożytnictwo, antagonizm. Drobnoustroje chorobotwórcze roślin i człowieka. Antybiotyki

Wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologia środowiska (bioremediacja, oczyszczalnie ścieków, biokompostowanie) i rolnictwie (preparaty mikrobiologiczne, środki ochrony roślin, enzymy pochodzenia mikrobiologicznego). Perspektywy rozwoju i zastosowania mikrobiologii w ogrodnictwie

Bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Wyposażenie pracowni mikrobiologicznej. Metody sterylizacji, pasteryzacji i dezynfekcji (narzędzi, podłoży mikrobiologicznych, stanowiska pracy). Podłoża mikrobiologiczne. Metody i warunki hodowli drobnoustrojów

Morfologia bakterii i drożdży. Podział na bakterie gram-ujemne i gram-dodatnie. Podstawy technik mikroskopowych (budowa i rodzaje mikroskopów. Obserwacje mikroskopowe morfologii i układu komórek bakteryjnych. Sporządzanie preparatów mikrobiologicznych - preparaty przyżyciowe i utrwalone. Techniki barwienia preparatów mikrobiologicznych - barwienie proste i złożone, negatywowe, barwienie przetrwalników, próba na żywotność drożdży. Ocena makroskopowa i mikroskopowa hodowli

Izolacja drobnoustrojów metodą odciskową oraz sedymentacyjną. Techniki sporządzania czystych kultur mikrobiologicznych i przechowywania drobnoustrojów

Analiza mikrobiologiczna gleby (przygotowanie i odczyt analizy), metoda wyznaczania liczebności drobnoustrojów w glebie

Analiza mikrobiologiczna wody (przygotowanie i odczyt analizy), metoda wyznaczania liczebności drobnoustrojów w wodzie i oceny stanu wody

Podstawy mykologii - systematyka i morfologia grzybów. Podstawy diagnostyki grzybów. Mykotoksyny i choroby grzybicze roślin

Literatura:

Mikrobiologia ogólna - Schlegel H.G., PWN Warszawa 2000

Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie - Singleton P. PWN Warszawa 2000

Życie bakterii - Kunicki-Goldfinger W., PWN Warszawa 2004

Mikrobiologia środowiskowa - Błaszczyk M.K. PWN Warszawa 2010

Biotechnologia w ochronie środowiska - Klimiuk E., Łebkowska M., PWN Warszawa 2003

Wstęp do ekologii gleby - Richard B.N., PWN Warszawa 2003

Efekty uczenia się:

Wiedza

Tłumaczy istotę i rolę interakcji zachodzących pomiędzy drobnoustrojami glebowymi a roślinami

Wymienia i opisuje drobnoustroje chorobotwórcze dla roślin i człowieka

Tłumaczy mechanizm działania antybiotyków i odporności roślin na choroby pochodzenia mikrobiologicznego

Opisuje możliwości wykorzystania mikroorganizmów w produkcji ogrodniczej

Wymienia mikrobiologiczne metody wykorzystywane w ochronie środowiska

Umiejętności

Posługuje się poprawną nomenklaturą mikrobiologiczną

Rozróżnia drobnoustroje na podstawie preparatów mikroskopowych

Stosuje odpowiednie metody badawcze do hodowli i barwienia preparatów

Ocenia interakcje występujące pomiędzy drobnoustrojami na podłożach

Pobiera i przygotowuje próbki różnego rodzaju do analiz mikrobiologicznych

Interpretuje otrzymane wyniki i wyciąga wnioski z samodzielnie wykonanych analiz gleby i czystych szczepów

Kompetencje społeczne

Rozwija umiejętność pracy indywidualnej i w zespole

Wykazuje aktywność podczas wykonywania doświadczeń oraz planuje przebieg swojej pracy

Wykorzystuje w praktyce zdobytą wiedzę i umiejętności

Przewiduje skutki wykonywanej w środowisku działalności związanej z technologią roślin leczniczych

Metody i kryteria oceniania:

101 sprawdzian wiedzy

203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych

707 test jednokrotnego wyboru

Na ocenę 3

Wymienia, ale nie analizuje różnic pomiędzy podstawowymi grupami drobnoustrojów: bakterie, drożdże, promieniowce, grzyby

Wymienia i uzasadnia w ograniczonym stopniu znaczenie drobnoustrojów w środowisku

Czynnie uczestniczy w pracach doświadczalnych, poznaje podstawy wprowadzanych technik laboratoryjnych, dokonuje interpretacji i prezentacji analiz

Pracuje w grupie, realizując określone zadania pod bezpośrednią opieką prowadzącego

Na ocenę 4

Definiuje i analizuje podstawowe grupy drobnoustrojów: bakterie, drożdże, promieniowce, grzyby

Definiuje i uzasadnia znaczenie drobnoustrojów w środowisku

Posiada wiedzę praktyczną dotyczącą laboratoryjnych metod i technik badawczych stosowanych na ćwiczeniach; krytycznie interpretuje i opracowuje przeprowadzone analizy, rozumie zastosowanie aplikacyjne przeprowadzonych analiz

Pracuje w grupie, wykazuje inicjatywę w kierunku realizacji określonych zadań; rozumie potrzebę wykorzystania badań naukowych w praktyce, przewiduje skutki działalności człowieka w środowisku

Na ocenę 5

Wyczerpująco definiuje i porównuje podstawowe grupy drobnoustrojów: bakterie, promieniowce, grzyby

Wyczerpująco definiuje i uzasadnia znaczenie drobnoustrojów w środowisku

Samodzielnie wybiera i stosuje laboratoryjne techniki i metody badawcze wprowadzone na ćwiczeniach, potrafi dokonać syntezy wiedzy teoretycznej, samodzielnie interpretuje, opracowuje oraz krytycznie ocenia wyniki przeprowadzonych analiz, przedstawia możliwości aplikacyjnego zastosowania przeprowadzonych analiz

Pracuje w grupie, wykazuje inicjatywę oraz przejmuje różne role; docenia korzyści płynące z wykorzystania najnowszych osiągnięć badań naukowych w produkcji ogrodniczej, przewiduje i proponuje rozwiązania zmniejszające negatywne skutki działalności człowieka w środowisku

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)