Kultury in vitro w sadownictwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.KVS.NM.OOGDY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kultury in vitro w sadownictwie |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z metodami rozmnażania roślin gatunków sadowniczych z wykorzystaniem metody kultur in vitro |
Pełny opis: |
Metody rozmnażania roślin sadowniczych w kulturach in vitro Przydatność gatunków rozmnażanych in vitro do upraw szklarniowych i polowych Zapewnienie jakości roślin sadowniczych rozmnażanych w kulturach in vitro Inicjacja kultur in vitro wybranych gatunków roślin sadowniczych Etapy rozmnażania klonalnego wybranych gatunków roślin sadowniczych Aklimatyzacja roślin do warunków ex vitro |
Literatura: |
Bieńkowska-Mochtak E. . 1982. Zastosowanie kultur in vitro w uprawie i hodowli roślin, PWRiL, , Warszawa. Malepszy S. (red.). . 2009. Biotechnologia roślin. Praca zbiorowa. , PWN, Warszawa . Litz R.E. (eds). . 2005. Biotechnology of Fruit and Nut Crops. , CABI Publishing, Lambardi M., Ozudogru E.A., Jain A.M. (eds). . 2013. Protocols for Micropropagation of Selected Economically-Important Horticultural Plants. , Humana Press, Springer Protocols, |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Posiada wiedzę dotyczącą metod rozmnażania roślin sadowniczych w kulturach in vitro Ocenia przydatność gatunków rozmnażanych metodą in vitro do upraw szklarniowych i polowych Ocenia jakość roślin sadowniczych uzyskanych metodą kultur tkankowych Umiejętności Umie przeprowadzić inicjację kultur in vitro wybranych gatunków roślin sadowniczych Organizuje etapy rozmnażania klonalnego wybranych gatunków roślin sadowniczych Przeprowadza aklimatyzację roślin do warunków ex vitro Kompetencje społeczne Docenia znaczenie pogłębiania wiedzy dotyczącej nowych technologii rozmnażania roślin sadowniczych Angażuje się w zespołowe działania podczas prac laboratoryjnych |
Metody i kryteria oceniania: |
- |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.