Grzyby lecznicze
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.GRL.SM.OOGLY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Grzyby lecznicze |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z leczniczymi i dietetycznymi właściwościami grzybów. Wartość odżywcza i lecznicza grzybów, możliwość wykorzystania grzybów w zapobieganiu i terapii chorób. Przedstawienie leczniczych i toksycznych właściwości gatunków krajowych i egzotycznych. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia: Grzyby w kulturze i medycynie ludowej. Skład chemiczny i wartość odżywcza grzybów. Grzyby lecznicze, charakterystyka, substancje aktywne, wskazania, dawki, dostępne leki i suplementy diety. Przetwarzanie grzybów (proszki, ekstrakty wodne i alkoholowe, herbaty). Grzyby o właściwościach psychoaktywnych. Zatrucia grzybami. Grzyby w kuchniach świata. |
Literatura: |
Hoobs Ch. 2003. Medicinal mushrooms: an exploration of tradition, healing, and culture. Botanica Press. Marczuk M., 2003. Grzyby w kulturze ludowej. Alta 2, Wrocław. Shu-ting Ch., Miles P.G., 2004. Mushrooms: cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact, Second Edition. CRC Press. Siwulski M., Sobieralski K., 2004. Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych. Wyd. Kurpisz S.A., Poznań. |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Charakteryzuje gatunki grzybów wykorzystywanych w celach kulinarnych i leczniczych. Wymienia substancje biologicznie czynne grzybów leczniczych. Charakteryzuje zastosowanie grzybów w leczeniu i profilaktyce. Umiejętności Przekazuje precyzyjne informacje i zalecenia dotyczące omawianych treści. Analizuje informacje z różnych źródeł w celu przygotowania się do rozwiązania zadania problemowego z omawianego zakresu Kompetencje społeczne Docenia znaczenie i perspektywy wykorzystania grzybów w leczeniu i profilaktyce chorób. |
Metody i kryteria oceniania: |
Rozwiązanie zadania problemowego |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.