Analiza proteomu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.1s.ANP.SM.OBTAZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza proteomu |
Jednostka: | Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot kierunkowy - obowiązkowy, 1 semestr studiów Wymagania wstępne: zaliczone przedmioty z zakresu biologii komórki, biochemii, biofizyki, chemii ogólnej i organicznej, wskazane odbycie kursu z wprowadzenia do proteomiki (np. Podstawy proteomiki) |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: Wykłady 15 godz. 1. Wprowadzenie do tematyki przedmiotu: definicja proteomiki i zakres merytoryczny, omówienie podejść badawczych i podstawowych schematów w analizie proteomu - „bottom-up” z zastosowaniem analizy MudPIT – Multidimensional Protein Identification Technology oraz „top-down”. 2. Charakterystyka podstawowych metod i technik badawczych w proteomice: elektroforeza, spektrometria masowa MS, podstawy frakcjonowania oraz zarys problematyki badań strukturalnych i funkcjonalnych białek. 3. Elektroforeza dwukierunkowa (2DE) w mapowaniu proteomu: techniki otrzymywania homogenatu białkowego przygotowania prób, wstępne frakcjonowanie, rehydratacja i ekwilibracja pasków IPG, praktyczne aspekty związane ze specyficznymi wymaganiami zmian warunków eksperymentalnych przy przejściu z kierunku I (IEF) do II (SDS-PAGE). Problemy badawcze (powtarzalność i artefakty), potencjał analityczny, ograniczenia (troubleshooting), kierunki rozwoju i doskonalenia. 4. 2DE: przykłady metod optymalizacyjnych, standaryzacja procedur - użycie zestawów analitycznych (kits), sposoby analizy danych, metody porównawczej analizy żeli (matching),podstawowe stosowane narzędzia bioinformatyczne, przykłady i zastosowanie zaawansowanych technik 2DE analizy proteomów: DIGE (Difference In-Gel Electrophoresis), BN (Blue-Native)/SDS-PAGE, nowe koncepcje poprawy rozdzielczości i czułości - paski typu narrow-range pH, żele typu ultrazoom, optymalizacja barwienia w SDS-PAGE. 5. Identyfikacja białek w proteomice analitycznej: (1) metody analizy bezpośredniej z zastosowaniem mikromacierzy białkowych (protein chips, microarrays, mikromacierze odwróconej fazy, SELDI - Surface-Enhanced Laser Desorption Ionization), (2) analiza elektroforegramów 2-DE - katalogizacja proteomów i tworzenie map białkowych 2DE, (3) analiza odcisku palca mapy peptydowej, PMF (Peptide Mass Fingerprinting,) w badaniach MS, (4) sekwencjonowanie de novo na podstawie wyników MS. 6. Alternatywne schematy postępowania w proteomice porównawczej i funkcjonalnej, wraz z najnowocześniejszymi strategiami i metodami badawczymi: LC-MS, 2D-LC-MS, CE-MS, sposoby znakowania populacji białkowych w różnicowej analizie ekspresji białek: (a) metaboliczne (in vivo- SILAC, Stable Isotope Labeling with Aminoacids in Cell Culture), (b) chemiczne (ICAT, Isotope-Coded Affinity Tag, iTRAQ, isobaric Tag for Relative and Absolute Quantification), (c) znakowanie enzymatyczne (in vivo-18O). 7. Przykłady zastosowań analizy proteomu: fosfoproteomika i detekcja zmian posttranslacyjnych w białkach, subproteomika i analizy proteomów organelli; metaproteomika – analiza proteomów konsorcjów drobnoustrojów, proteomika w technologii żywności, proteomika kliniczna (LCM, laser tissue microdissection, techniki whole body array), farmakoproteomika, proteomika roślin. Ćwiczenia laboratoryjne 30 godz. 1. Elementy funkcjonalnej analizy proteomu: regulacja enzymatycznego szlaku metylotroficznego drożdży – zjawisko indukcji genów i represji katabolicznej (glukozowej), pośrednie obserwacje aktywności dehydrogenaz: formaldehydowej i mrówczanowej oraz oksydazy alkoholowej w kontekście wzrostu w obecności metanolu i aktywności biodegradacji formaldehydu. 2. Analizy funkcjonalne białek enzymatycznych: oznaczenia zymograficzne aktywności kluczowych enzymów szlaku metylotroficznego drożdży: dehydrogenazy formaldehydowej i oksydazy alkoholowej. 3. Porównawcza proteomika ekspresji białek: mapowanie proteomu drożdży metylotroficznych metodą elektroforezy 2-DE. Porównanie profili białkowych drożdży hodowanych w warunkach represji oraz indukcji enzymów szlaku C1 |
Literatura: |
Podstawowa: Kraj, A., Silberring J., red. Proteomika. Praca zbiorowa, Wyd.Wydział Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2004 Kraj, A., Drabik A., Silberring J. (red. nauk.) Proteomika i metabolomika. Praca zbiorowa, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2010 Bodzon-Kulakowska A., Bierczynska-Krzysik A., Dylag T., Drabik A., Suder P., Noga M., Jarzebinska J., Silberring J. Methods for samples preparation in proteomic research (2007) Journal of Chromatography B 849: 1-31. Uzupełniająca: Canas B., Pineiro C., Calvo E., Lopez-Ferrer D., Gallardo J.M. (2007) Trends in sample preparation for classical and second generation proteomics. Journal of Chromatography A 1153: 235-258. Rose J.K.C., Bashir S., Giovannoni J.J., Jahn M.M., Saravanan R.S. (2004) Tackling the plant proteome: practical approaches, hurdles and experimental tools. The Plant Journal 39: 715-733. Westermeier R. Naven T. Proteomics in Practice: A Laboratory Manual of Proteome Analysis. John Wiley & Sons, 2002. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student zna i rozumie: - zakres merytoryczny i metodyczny proteomiki w odniesieniu do mapowania białek oraz analizy funkcjonalnej proteomu - podstawowe podejścia badawcze w analizie proteomu: „bottom-up” oraz „top down” - główne metody i techniki badawcze (tools of proteomics) wykorzystywane w analizie proteomu - podstawy teoretyczne, stosowalność i potencjał analityczny elektroforezy dwukierunkowej (2DE) w mapowaniu proteomu, problemy i ograniczenia badawcze, sposoby analizy danych, metody porównawczej analizy żeli (matching) oraz podstawowe stosowane narzędzia bioinformatyczne - podstawowe zabiegi optymalizacyjne i działania standaryzacyjne rozdziałów elektroforetycznych 2DE oraz kierunki rozwoju i doskonalenia metody 2DE - praktyczne aspekty związane ze specyficznymi wymaganiami zmian warunków eksperymentalnych przy przejściu z kierunku I (IEF) do II (SDS-PAGE) - wybrane przykłady i zastosowanie zaawansowanych technik 2DE w analizie proteomu: DIGE (Difference In-Gel Electrophoresis), BN (Blue-Native)/SDS-PAGE, pasków IPG typu narrow-range pH, żeli typu ultrazoom, nowoczesnych technik barwienia w SDS-PAGE. - sposoby identyfikacji białek w proteomice analitycznej: metody analizy bezpośredniej z zastosowaniem mikromacierzy białkowych, katalogizację proteomów i tworzenie map białkowych 2DE, analizy identyfikacyjne w oparciu o wyniki spektrometrii masowej (MS): metodę odcisku palca mapy peptydowej (PMF, Peptide Mass Fingerprinting) i sekwencjonowanie de novo. - alternatywne metody, schematy i nowoczesne strategie postępowania w proteomice porównawczej i funkcjonalnej: LC-MS, 2D-LC-MS, CE-MS, sposoby znakowania populacji białkowych w różnicowej analizie ekspresji białek (metaboliczne, chemiczne, enzymatyczne). - badania z zakresu proteomiki klinicznej, fosfoproteomiki i detekcji zmian posttranslacyjnych w białkach, subproteomiki, metaproteomiki, farmakoproteomiki, proteomiki w technologii żywności. - możliwości wykorzystania proteomiki, wspierając swoją wiedzę konkretnymi przykładami analizy proteomu: roślinnego, ludzkiego, drobnoustrojów, organelli komórkowych. Umiejętności - student potrafi: - stosować wybrane metody pozyskania z materiału biologicznego ekstraktów zawierających natywne białka proteomu - przygotować i przeprowadzić rozdział elektroforetyczny techniką elektroforezy dwukierunkowej oraz wykonać porównawczą analizę uzyskanych map białkowych z różnych próbek biologicznych - przygotować i przeprowadzić rozdział elektroforetyczny techniką elektroforezy w warunkach natywnych oraz dokonać analizy zymograficznej - pracować z nowoczesną aparaturą i sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w analizie funkcjonalnej białek komórkowych - wykorzystywać specjalistyczne oprogramowanie do kontroli aparatury badawczej oraz do analizy wyników - zaplanować eksperyment naukowy oraz dobrać optymalną strategię badawczą w badaniach proteomu - dokonać krytycznej analizy i systematycznego opracowania wyników oraz eliminacji artefaktów w analizie proteomicznej Kompetencje społeczne - student jest gotów do: - podjęcia zorganizowanej pracy w zespole badawczym - wykorzystania najnowszych osiągnięć badań naukowych w praktyce analizy proteomu - wykorzystania najnowszych osiągnięć badań naukowych w praktyce analizy proteomu - promowania wartości cechujących dobrego pracownika laboratorium: dyscypliny, odpowiedzialności, rzetelności, systematyczności, odporności na niepowodzenia - wykonywania pracy, podporządkowując działania i wysiłki na rzecz realizacji zakreślonego schematu badawczego z jednoczesną potrzebą wykazania inwencji i kreatywności w celu rozwiązywania konkretnych zadań praktycznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin pisemny ograniczony czasowo, obejmujący test jednokrotnego/wielokrotnego wyboru oraz rozwiązanie zadania problemowego - analiza zadanego przypadku (70% udziału w ocenie końcowej) Ćwiczenia: Zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych (grupowe) (30%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT CWL
ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kaszycki | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Anna Kostecka-Gugała, Paulina Supel | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kaszycki | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Anna Kostecka-Gugała, Paulina Supel | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kaszycki | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Anna Kostecka-Gugała, Paulina Supel | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kaszycki | |
Prowadzący grup: | Paweł Kaszycki, Anna Kostecka-Gugała, Przemysław Petryszak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.