Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy przedsiębiorczości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: L.A4.PODPRZ.SI.LZPXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy przedsiębiorczości
Jednostka: Zakład Urządzania Lasu, Geomatyki i Ekonomiki Leśnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie się z obowiązującymi w Polsce zasadami zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Uzyskanie podstawowej wiedzy z zakresu zasad rachunkowości i księgowości, rozliczeń podatkowych, naliczania składek ZUS, KRUS. Zrozumienie istoty inwestowania.

Pełny opis:

Aktualne wymogi prawne dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej oraz pracy. Statystyki biznesowe dotyczące MSP w Polsce.

Zasady zakładania własnej działalności gospodarczej.

Źródła finansowania działalności gospodarczej (kapitał własny, kapitał obcy). Możliwości pozyskiwania środków przez firmę na rozwój ze środków Unii Europejskiej.

Podstawowe zasady rachunkowości i księgowości w firmie.

System podatkowy w Polsce. Podatki bezpośrednie i pośrednie.

Zasady organizacji pracy zespołu, a efektywność pracy. Procedura zatrudniania oraz ubezpieczania pracowników.

Wybór optymalnego sposobu inwestowania wygenerowanych zysków (rozwój firmy, GPW, produkty bankowe, nieruchomości).

Rozliczenia podatkowe. Zasady księgowania dla celów podatku dochodowego, deklaracje Vat.

Analiza procedur związanych z zakładaniem działalności gospodarczej (CEIDG, analiza: PKD, VAT, PKWiU).

Kalkulacja kosztów, przychodów i wyniku finansowego z działalności gospodarczej.

Budowanie synergicznych zespołów. Ocena efektywności pracy zespołu, wartościowanie pracy.

Przygotowywanie i interpretacja sprawozdań finansowych.

Obliczanie stopy zwrotu inwestycji, ocena ryzyka związanego z inwestowaniem.

Literatura:

1. Barowicz M. 2008. Jak prowadzić działalność gospodarczą? Aspekty prawne.

C. H. BECK, Warszawa.

2. Bogaczyk I., Krupski B., Lubińska H. 2010. Własna firma. Zakładanie i prowadzenie działalności gospodarczej. Forum, Warszawa.

3. Duda K. 2009. Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych. Wszechnica Podatkowa S.C, Kraków.

4. Flis I., Markiewicz M. 2010. Własna firma Jak mądrze inwestować. PWN, Warszawa.

5. Michalski G., Pluta W. 2005. Krótkoterminowe zarządzanie kapitałem. Jak zachować płynność finansową. C. H. BECK, Warszawa.

6. Poszwa M. 2007. Zarządzanie podatkami w małej i średniej firmie. C. H. BECK, Warszawa.

7. Skowronek-Mielczarek A. 2007. Małe i średnie przedsiębiorstwa. Źródła finansowania. C.H. BECK, Warszawa.

8. Winiarska K., Startek K. 2009. Rachunkowość podatkowa. Zadania, pytania, testy. C. H. BECK, Warszawa.

Efekty uczenia się:

Ma wiedzę na temat aktualnych przepisów prawnych dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstw w warunkach gospodarki rynkowej. Zna zasady zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej z poszanowaniem zasobów przyrodniczych. Wykazuje znajomość obowiązków ciażących na przedsiębiorcy oraz terminów realizacji. Ma wiedzę na temat zasad prowadzenia rachunkowości, księgowości oraz rozliczeń podatkowych. Zna prawo pracy, zasady zatrudniania pracowników.

Wie jakie czynniki wpływają na efektywność pracy zespołu oraz wyższą jakość usług. Zna zasady wartosciowania pracy.Ma aktualną wiedzę na temat potrzeb rynku w zakresie wyrobów i usług. Wie jakie czynniki wpływają na efektywność pracy zespołu oraz wyższą jakość usług. Zna zasady wartosciowania pracy.Ma aktualną wiedzę na temat potrzeb rynku w zakresie wyrobów i usług. Wie jakie czynniki wpływają na efektywność pracy zespołu oraz wyższą jakość usług. Zna zasady wartosciowania pracy.Zna zasady rozwijania indywidualnej przedsiębiorczości z uwzględnieniem wskaźników makroekonomicznych. Zna źródła pozyskiwania środków finansowych zewnetrznych na rozwój działalności (w szczególności środków z UE). Ma wiedzę na temat inwestowania nadwyżek finansowych.Zna zasady rozwijania indywidualnej przedsiębiorczości z uwzględnieniem wskaźników makroekonomicznych. Zna źródła pozyskiwania środków finansowych zewnetrznych na rozwój działalności (w szczególności środków z UE). Ma wiedzę na temat inwestowania nadwyżek finansowych.

Potrafi samodzielnie zarejestrować działalność gospodarczą, wybrać optymalną formę opodatkowania. Posiada umiejętność księgowania, przygotowuje deklaracje ZUS i VAT. Kalkuluje koszty, przychody, oblicza wynik finansowy z działalności gospodarczej. Oblicza rentowność inwestycji. Interpretuje i tworzy sprawozdania finansowe.

Potrafi organizować, wartościować i oceniać pracę zespołu.

Ma świadomość roli jaką odgrywają prywante przedsiębiorstwa (głównie MSP) w rozwoju obszarów wiejskich, a także ich znaczenia w gospodarczym i społecznym rozwoju kraju.

Jest kreatywny, odpowiedzialny, potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.Ma świadomość ryzyka w związku z zakładaniem i rozwijaniem działalności gospodarczej. Potrafi przewidzieć i ocenić ekonomiczne skutki podejmowanej aktywności gospodarczej.

Metody i kryteria oceniania:

wykład-sprawdzian wiedzy,egzamin pisemny ograniczony czasowo

ćwiczenia projektowe (warsztatowe)-sprawdzian umiejętnośc i- wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, wypracowania decyzji, zaliczenie sprawozdania z ćwiczeń praktycznych (indywidualnie i grupowo),rowiązanie zadania problemowego, analiza przypadku

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)