Warzywa i zioła w ogrodach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | K.WIZWO.04L.SI.KAKXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywa i zioła w ogrodach |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z szerokim asortymentem warzyw i ziół uprawianych w przydomowych ogrodach użytkowych. Student poznaje biologię, odmiany, sposoby uprawy roślin warzywnych i zielarskich, a także ich walory ozdobne. Poznaje właściwości lecznicze i wartość prozdrowotną warzyw i ziół, a także zaznajamia się z zasadami doboru gatunków i ich odmian w ogrodach przydomowych. |
Pełny opis: |
Historia ogrodów warzywnych i zielarskich. Omówienie światowych i polskich przykładów założeń ogrodowych wykorzystujących rośliny warzywne i zielarskie. Cel i temat ogrodu użytkowego. Kryteria doboru gatunków roślin w odniesieniu do adresata ogrodu. Zasady ustalania płodozmianu i wyboru systemu uprawy warzyw i ziół w ogrodach. Klasyfikacje roślin i surowców oraz ich przydatność w wyborze gatunków do planowanych założeń ogrodowych. Oddziaływanie roślin zielarskich i warzywnych na organizm człowieka. Agrotechnika uprawy wybranych gatunków warzyw w przydomowych ogrodach użytkowych Agrotechnika uprawy wybranych gatunków ziół w przydomowych ogrodach użytkowych Biologia rozwoju, cechy rozpoznawcze i użytkowe, dekoracyjność poszczególnych gatunków i odmian warzyw Biologia rozwoju, zasady zbioru części użytkowych, dekoracyjność poszczególnych gatunków ziół Prezentacja raportu doboru gatunków/odmian warzyw i ziół do konkretnego ogrodu tematycznego i jego uzasadnienie. |
Literatura: |
Hobhouse P. 2005. Historia ogrodów. Arkady, Warszawa. Rumińska A., Ożarowski A. 1990. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa. McVicar J. 2004. Księga ziół. SOLIS, Warszawa Bremness L. 1991. Wielka księga ziół. Wiedza i Życie, Warszawa. Biggs M. 1998. Warzywa. Muza S.A., Warszawa Sikora E. 2009. Warzywnik – zakładanie i pielęgnacja. Mulico. Warszawa. Bauer K. 2007. Ogród warzywny. KDC, Warszawa. Kołota M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Brasika, Szczecin. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA:lWymienia warzywne i zielarskie założenia ogrodowe. Opisuje biologię, wartość odżywczą, właściwości lecznicze oraz różnice odmianowe warzyw i ziół. Wyjaśnia dobór gatunków roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego. Posiada wiedzę na temat agrotechniki uprawy warzyw i ziół w przydomowych ogrodach użytkowych. UMIEJĘTNOŚCI:Umie wyszukiwać szczegółowe informacje na temat oddziaływania warzyw i ziół na organizm człowieka. Dokonuje właściwego doboru gatunków i odmian warzyw i ziół do konkretnego założenia ogrodowego. Organizuje przestrzenne i czasowe rozmieszczenie roślin w założeniu ogrodowym. KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Ma świadomość potrzeby przekazywania odbiorcom ogrodu informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania roślin zielarskich i warzywnych. Potrafi sprostać wymaganiom adresata użytkowego ogrodu warzywno-ziołowego. Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za wskazanie sposobów uzyskiwania warzyw i ziół o wysokiej jakości. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 5 Wymienia gatunki roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego, wyjaśnia poprawność ich wyboru, proponuje właściwy sposób prowadzenia ogrodu. Dobiera właściwe informacje odnośnie oddziaływania warzyw i ziół oraz ich wymagań co do warunków środowiska, analizuje powyższe informacje dla modyfikacji proponowanych rozwiązań, planuje bez błędów rozmieszczenie roślin w ogrodzie Jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego użycia roślin zielarskich, przypisuje znaczącą wagę do przekazywania wiedzy na temat znaczenia warzyw i ziół w życiu człowieka, dba o zapewnienie wysokiej jakości płodów roślinnych Na ocenę 4 Wymienia gatunki roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego, wyjaśnia poprawność ich wyboru. Nie proponuje dobrych sposobów prowadzenia ogrodu Dobiera właściwe informacje odnośnie oddziaływania warzyw i ziół oraz ich wymagań co do warunków środowiska, ale nie analizuje powyższe informacje dla modyfikacji proponowanych rozwiązań, planuje z drobnymi błędami rozmieszczenie roślin w ogrodzie Jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego użycia roślin zielarskich, przypisuje niewielką wagę do przekazywania wiedzy na temat znaczenia warzyw i ziół w życiu człowieka, nie uwzględnia w działaniach dbałości o wysoką jakość płodów roślinnych Na ocenę 3 Wymienia gatunki roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego, ale nie uzasadnia ich wyboru. Nie dobiera właściwych informacji odnośnie oddziaływania warzyw i ziół oraz ich wymagań co do warunków środowiska, planuje ze znaczącymi błędami rozmieszczenie roślin w ogrodzie Jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego użycia roślin zielarskich, ale nie przypisuje temu należytej wagi Na ocenę 2 Nie wymienia gatunków roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego. Nie zna kryteriów klasyfikacji roślin warzywnych i zielarskich, nie wyjaśnia zasad doboru roślin do warunków środowiska Nie jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego wykorzystania roślin zielarskich. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Capecka, Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Ewa Capecka, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.