Podstawy ekonomii i zarządzania
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | K.PEKIZ.05Z.SI.KAKXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy ekonomii i zarządzania |
Jednostka: | Zakład Ekonomii i Polityki Gospodarczej |
Grupy: |
Architektura Krajobrazu, 5 sem., studia stacj.inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Podstawy Ekonomii i Zarządzania (PEZ) * Basics of Economics and Management (BEM) Cz.I. Ekonomiia: Celem przedmiotu jest: zapoznanie studentów z podstawowymi kategoriami gospodarki rynkowej i teorią poszczególnych podmiotów gospodarczych (prawa: rzadkości, substytucji, Engla, popytu i podaży, Gossena, wydajności nieproporcjonalnej) oraz zjawiskami makroekonomicznymi dotyczącymi zatrudnienia, inflacji, dochodu narodowego z uwzględnieniem zarówno przyczyn jak i skutków tych zjawisk; przedstawienie zagadnienia cyklu koniunkturalnego w gospodarce; ćwiczenie umiejętności interpretacji zjawisk ekonomicznych oraz zapoznanie studentów z elementami procesu zarządzania. Cz.II. Zarządzanie Będą realizowane zagadnienia dotyczące podstaw zarządzania, począwszy od zagadnień wstępnych, planowania i podejmowania decyzji, poprzez organizowanie, motywowanie, kontrolowania. Zagadnienia zarządzania sferami działalności przedsiębiorstwa, zmianami w przedsiębiorstwie, reorganizacja a zarządzanie. |
Pełny opis: |
Podstawy Ekonomii i Zarządzania (PEZ) * Basics of Economics and Management (BEM) Treści merytoryczne przedmiotu obejmują następujące problemy: istota nauki ekonomii i praprzyczyna jej konieczności w życiu społecznym; definicje ekonomii oraz jej interdyscyplinarny charakter; podstawowe pojęcia ekonomiczne - abecadło teorii gospodarki rynkowej; charakterystyka systemu rynkowego - ruch okrężny dochodów i wydatków ludności w gospodarce rynkowej; ewolucja pojęcia rynku i jego klasyfikacja; cenowe i pozacenowe determinanty popytu i podaży; obliczanie różnych elastyczności popytu i podaży; paradoksy rynkowe; prawo popytu i podaży - równowaga rynkowa; istota mechanizmu rynkowego; procesy dostosowawcze - modele pajęczyn – teoria i zadania; gospodarstwo domowe jako podmiot o określonych funkcjach; założenia teorii użyteczności krańcowej; prawa Gossena - optima konsumenta; równowaga gospodarstwa domowego; przedsiębiorstwo jako podmiot gospodarczy o zróżnicowanej formie; kategorie produkcyjności i funkcja produkcji (krzywa Knight'a) w krótkim okresie; kategorie kosztów w przedsiębiorstwie; przychody przedsiębiorstwa w różnych strukturach rynkowych; proces maksymalizacji zysku - analiza punktów strategicznych; równowaga przedsiębiorstwa; podstawowe cele i narzędzia makroekonomii; główne problemy gospodarki polskiej i światowej; restrukturyzacja gospodarki w Polsce i na świecie; wzrost gospodarczy w Polsce i na świecie; rynek walutowy; Polska a strefa euro – analiza SWOT; rola i znaczenie WTO i OECD dla integracji gospodarczej w świecie; międzynarodowe instytucje finansowe (MFW, BŚ, EBOR); dochód narodowy – kategorie, determinanty, statystyki polskie i światowe, sposoby obliczania; bezrobocie – rodzaje, determinanty i skutki; bezrobocie w Polsce i na świecie; inflacja – rodzaje, determinanty i skutki; inflacja w Polsce i na świecie; bezrobocie a inflacja – zależności (krzywa Phillips’a); cykle koniunkturalne – struktura i znaczenie; Polska na tle UE, Europy i świata – rankingi społeczno-gospodarcze; istota i znaczenie procesu zarządzania, podstawowe zasady zarządzania firmą, misja, tożsamość i wizja przedsiębiorstwa, rodzaje zarządzania, analiza SWOT. Podstawy ekonomii Wykłady (15h): 1. Istota nauki ekonomii i praprzyczyna jej konieczności w życiu społecznym. 1h 2. Definicje ekonomii oraz jej interdyscyplinarny charakter. 1h 3. Ewolucja pojęcia rynku i jego klasyfikacja. 2h 4. Istota mechanizmu rynkowego. 2h 5. Podstawy teorii zachowania konsumenta. 2h 6. Podstawy teorii zachowania producenta. 2h 7. Cele i narzędzia makroekonomii. 1h 8. Podstawowe kategorie makroekonomiczne. 1h 9. Główne problemy gospodarki polskiej i światowej. 1h 10. Bezrobocie, inflacja oraz cykl koniunkturalny. 2h Ćwiczenia (15h): 1. Podstawowe pojęcia ekonomiczne - abecadło teorii gospodarki rynkowej. 1h 2. Ruch okrężny dochodów i wydatków ludności w gospodarce rynkowej. 1h 3. Obliczanie różnych elastyczności popytu i podaży. 1h 4. Prawo popytu i podaży - równowaga rynkowa, modele pajęczyn. 2h 5. Prawo malejącej użyteczności krańcowej - przykłady arytmetyczne. 2h 6. Analiza arytmetyczna funkcji produkcji w krótkim okresie. 2h 7. Analiza arytmetyczna struktury kosztów w krótkim okresie. 2h 8. Kategorie przychodów i proces maksymalizacji zysku. 2h 9. Procesy makroekonomiczne współczesnego świata. 1h 10. Uwarunkowania rozwoju społeczno-ekonomicznego świata. 1h Podstawy zarządzania Wykłady: 1. Zarządzanie. Zagadnienia wstępne. Rozwój nauki o zarządzaniu. Organizacje. 2h 2.Planowanie i podejmowanie decyzji. 2h 3. Organizowanie, zasady, grupowanie stanowisk. 2h 4.Motywowanie – główne koncepcje, przywództwo, zarządzanie rozwojem zasobów ludzkich 2h 5.Kontrolowanie – istota i zakres, rodzaje kontroli, zarządzanie procesami kontroli 2h 6.Zarządzanie sferami działalności przedsiębiorstw (marketingiem, kadrami, kapitałem , produkcją, logistyką 2h 7 Znaczenia zarządzania informacjami w procesach decyzyjnych 1h 8. Reorganizacja a zarządzanie, istota zmian, typologie zmian, zarządzanie zmianami, przekształcenia 2h Ćwiczenia: 1. Funkcje kierownicze w organizacji, cechy managera, układ przełożony – podwładny. Czy nadaję się na szefa? 2h 2. Planowanie, podejmowanie decyzji - analiza SWOT. 2h 3. Organizowanie - jak i po co ? 3h 4. Jak mieć lepszych pracowników? 2h 5.Metody kontrolowania – dlaczego jest to potrzebne, co kontrolować? 2h 6.Zarządzamy sferami działalności przedsiębiorstwa – Ocena wdrożonych metod. 2h 7. Czy nasza firma potrzebuje reorganizacji – błędy innych wskazówka dla nas 2h |
Literatura: |
Dach Z. 2000: Podstawy mikroekonomii; Wyd. Nauk. Synaba, Kraków. Begg D., Fischer S., Dornbusch R. 2000: Ekonomia – Mikroekonomia; PWE, Warszawa. Samuelson P.A., Nordhaus W.D. 2005: Ekonomia 1; Wyd. PWN, Warszawa. Begg D., Fischer S., Dornbusch R. 2000: Ekonomia – Makroekonomia; PWE, Warszawa. Samuelson P.A., Nordhaus W.D. 2005: Ekonomia 2; Wyd. PWN, Warszawa. Bowden E.V., Bowden J.H. 1995: Economics – the Science of Common Sense; South-Western College Publishing Co., Cincinnati, Ohio, United States. Zarzadzanie: 1. Kożuch B., Kożuch A. ; Podstawy zarządzania, WSE-H, Bielsko-Biała 2004 2. Koźmiński A.K., Piotrowski W.; Zarządzanie. Teoria i praktyka 3. Griffin R.W.; Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, 2009 4. Rogowski A.; Podstawy organizacji i zarządzania produkcja w przedsiębiorstwie, Cedetu, 2010 |
Efekty uczenia się: |
Student po zakończonym kursie: a) wiedza: -Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów b) umiejętności: Student analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcie Posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk ekonomicznych c) kompetencje społeczne: Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania Posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć w tym zakresie |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń (oceny formujące): - uzasadnienie selekcji materiału do prezentacji, - interpretacja procesów i zjawisk ekonomiczno-społecznych, - umiejętność dyskusji, - oryginalność prezentacji. Ocena końcowa: średnia z ocen cząstkowych. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen: dobrej (4,0 – średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 – średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 – średnio >90%). Uwaga: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. Zaliczenie wykładów na podstawie zaliczenia pisemnego (polecenia dotyczą umiejętności kojarzenia poszczególnych elementów procesu zarządzania, łączenia zjawisk i procesów ekonomiczno-społecznych oraz prezentacji na wykresach podstawowych praw i zależności ekonomicznych w systemie rynkowym). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Łukasz Paluch | |
Prowadzący grup: | Łukasz Paluch | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.