Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.ZYZW1.NI.HZOXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie zwierząt
Jednostka: Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Ocena jakości i wartości pokarmowej pasz oraz ich przydatność w żywieniu zwierząt. Omówienie procesów trawienia zachodzących w przewodzie pokarmowym zwierząt mono- i poligastrycznych.Omówienie roli składników pokarmowych znajdujących się w paszach i ich fizjologiczno-biochemiczne oddziaływanie na organizm zwierząt. Zapoznanie studentów z procesami trawienia składników pokarmowych w organizmie zwierząt wszystkich gatunków. Systemy oceny wartości pokarmowej pasz (INRA, DLG i j.o.). Ocena wartości pokarmowej pasz stosowanych w żywieniu zwierząt (pasze objętościowe, treściwe, płynne i półpłynne). Metody konserwacji pasz: kiszenie, suszenie, zamrażanie, liofilizacja.

Pełny opis:

I. Wykłady: 5 zjazdów x 3 h = 15 h1. Skład chemiczny pasz. Rola składników pokarmowych w żywieniu zwierząt.

2. Trawienie składników pokarmowych u zwierząt ( białka, tłuszcze, włókno,

bez-N wyciągowe).

3. Ocena wartości pokarmowej pasz. System INRA, tradycyjny (j.o.) i DLG.

4. Podział pasz. Rola pasz objętościowych i treściwych w żywieniu zwierząt.

5. Sposoby konserwacji pasz. Wykorzystanie pasz odpadowych z przemysłu

rolno-spożywczego w żywieniu zwierząt.

II. Ćwiczenia: 5 zjazdów x 4 h = 20 h

1. Przygotowanie pasz do analizy chemicznej. Analiza podstawowa paszy.

Przeliczanie zawartości składników pokarmowych na 100 % s.m.

2. Badania strawnościowe – oznaczanie i wyliczanie współczynników

strawności. Przemiana materii – bilans N, C i energii.

3. Wycena wartości energetycznej i białkowej pasz dla przeżuwaczy wg

systemu INRA 1988. Wyliczenie energii metabolicznej dla świń i drobiu.

4. Metody oceny wydajności pastwisk. Kryteria podziału pasz – rozpoznawanie

pasz i ocena ich przydatności do skarmiania.

5. Ocena organoleptyczna i chemiczna pasz konserwowanych przez

suszenie i kiszenie.

Zaliczenie przedmiotu: egzamin pisemny po V semestrze

Przedmiot: Żywienie zwierząt - Ćwiczenia projektowe

Prowadzący: dr hab. Piotr Micek

Wymiar: 25 h konsultacji on line

Forma zakończenia: zaliczenie

Charakterystyka przedmiotu

Przedmiot prowadzony jest metoda e-learningu poprzez platformę internetową Moodle. Każdy student posiada indywidualne konto, które umożliwia mu logowanie na platformie i bezpośredni dostęp do umieszczonych tam materiałów i zadań oraz prowadzenie konsultacji on line z prowadzącym przedmiot. Celem przedmiotu jest umożliwienie praktycznego wykorzystania wiedzy z zakresu żywienia zwierząt poprzez przygotowanie indywidualnych projektów. Projekt składa się z niezależnych zadań, których zaliczenie jest niezbędne do uzyskania pozytywnej oceny z przedmiotu "Żywienie zwierząt", realizowanego w formie tradycyjnej podczas zjazdów.

Projekt obejmuje: przygotowanie szczegółowego opisu technologii produkcji i wartości pokarmowej pasz, które zostaną wykorzystane w kolejnym zadaniu do układania dawek pokarmowych i mieszanek treściwych; podział zwierząt na grupy żywieniowe i ustalenie ich norm żywieniowych; ułożenie dawek pokarmowych z uwzględnieniem okresu żywienia i różnych systemów zadawania pasz; przygotowanie preliminarza i bilansu paszowego gospodarstwa.

Materiały źródłowe: materiały własne (artykuły przeglądowe, schematy, wykresy, tabele) opracowane przez prowadzącego przedmiot i udostępnione na serwerze; Jamroz D. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. PWN Warszawa 2001; Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Wartość pokarmowa pasz dla przeżuwaczy, IZ-PIB, Kraków 2009; Ryś R. Normy żywienia bydła i owiec systemem tradycyjnym. IZ, Kraków 1998; normy żywienia innych gatunków zwierząt gospodarskich; czasopisma specjalistyczne (Bydło, Top agrar Polska, Hoduj z głową, Hodowca bydła i inne).

Literatura:

Materiał źródłowy:

1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1 i 3 pod red. D. Jamroz , PWRiL, 2004.

2. Pasze. J. Chachułowa i wsp., SGGW Warszawa, 1996.

3. Nowoczesne metody konserwacji pasz. W. Podkówka, PWRiL, 1978.

4. Skrypt do ćwiczeń z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. J. Kamiński i in. , Kraków, 1995.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)