Żywienie zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.ZYZW1.NI.HZOXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie zwierząt |
Jednostka: | Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Ocena jakości i wartości pokarmowej pasz oraz ich przydatność w żywieniu zwierząt. Omówienie procesów trawienia zachodzących w przewodzie pokarmowym zwierząt mono- i poligastrycznych.Omówienie roli składników pokarmowych znajdujących się w paszach i ich fizjologiczno-biochemiczne oddziaływanie na organizm zwierząt. Zapoznanie studentów z procesami trawienia składników pokarmowych w organizmie zwierząt wszystkich gatunków. Systemy oceny wartości pokarmowej pasz (INRA, DLG i j.o.). Ocena wartości pokarmowej pasz stosowanych w żywieniu zwierząt (pasze objętościowe, treściwe, płynne i półpłynne). Metody konserwacji pasz: kiszenie, suszenie, zamrażanie, liofilizacja. |
Pełny opis: |
I. Wykłady: 5 zjazdów x 3 h = 15 h1. Skład chemiczny pasz. Rola składników pokarmowych w żywieniu zwierząt. 2. Trawienie składników pokarmowych u zwierząt ( białka, tłuszcze, włókno, bez-N wyciągowe). 3. Ocena wartości pokarmowej pasz. System INRA, tradycyjny (j.o.) i DLG. 4. Podział pasz. Rola pasz objętościowych i treściwych w żywieniu zwierząt. 5. Sposoby konserwacji pasz. Wykorzystanie pasz odpadowych z przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu zwierząt. II. Ćwiczenia: 5 zjazdów x 4 h = 20 h 1. Przygotowanie pasz do analizy chemicznej. Analiza podstawowa paszy. Przeliczanie zawartości składników pokarmowych na 100 % s.m. 2. Badania strawnościowe – oznaczanie i wyliczanie współczynników strawności. Przemiana materii – bilans N, C i energii. 3. Wycena wartości energetycznej i białkowej pasz dla przeżuwaczy wg systemu INRA 1988. Wyliczenie energii metabolicznej dla świń i drobiu. 4. Metody oceny wydajności pastwisk. Kryteria podziału pasz – rozpoznawanie pasz i ocena ich przydatności do skarmiania. 5. Ocena organoleptyczna i chemiczna pasz konserwowanych przez suszenie i kiszenie. Zaliczenie przedmiotu: egzamin pisemny po V semestrze Przedmiot: Żywienie zwierząt - Ćwiczenia projektowe Prowadzący: dr hab. Piotr Micek Wymiar: 25 h konsultacji on line Forma zakończenia: zaliczenie Charakterystyka przedmiotu Przedmiot prowadzony jest metoda e-learningu poprzez platformę internetową Moodle. Każdy student posiada indywidualne konto, które umożliwia mu logowanie na platformie i bezpośredni dostęp do umieszczonych tam materiałów i zadań oraz prowadzenie konsultacji on line z prowadzącym przedmiot. Celem przedmiotu jest umożliwienie praktycznego wykorzystania wiedzy z zakresu żywienia zwierząt poprzez przygotowanie indywidualnych projektów. Projekt składa się z niezależnych zadań, których zaliczenie jest niezbędne do uzyskania pozytywnej oceny z przedmiotu "Żywienie zwierząt", realizowanego w formie tradycyjnej podczas zjazdów. Projekt obejmuje: przygotowanie szczegółowego opisu technologii produkcji i wartości pokarmowej pasz, które zostaną wykorzystane w kolejnym zadaniu do układania dawek pokarmowych i mieszanek treściwych; podział zwierząt na grupy żywieniowe i ustalenie ich norm żywieniowych; ułożenie dawek pokarmowych z uwzględnieniem okresu żywienia i różnych systemów zadawania pasz; przygotowanie preliminarza i bilansu paszowego gospodarstwa. Materiały źródłowe: materiały własne (artykuły przeglądowe, schematy, wykresy, tabele) opracowane przez prowadzącego przedmiot i udostępnione na serwerze; Jamroz D. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. PWN Warszawa 2001; Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Wartość pokarmowa pasz dla przeżuwaczy, IZ-PIB, Kraków 2009; Ryś R. Normy żywienia bydła i owiec systemem tradycyjnym. IZ, Kraków 1998; normy żywienia innych gatunków zwierząt gospodarskich; czasopisma specjalistyczne (Bydło, Top agrar Polska, Hoduj z głową, Hodowca bydła i inne). |
Literatura: |
Materiał źródłowy: 1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1 i 3 pod red. D. Jamroz , PWRiL, 2004. 2. Pasze. J. Chachułowa i wsp., SGGW Warszawa, 1996. 3. Nowoczesne metody konserwacji pasz. W. Podkówka, PWRiL, 1978. 4. Skrypt do ćwiczeń z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. J. Kamiński i in. , Kraków, 1995. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.