Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Szczegółowe żywienie drobiu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.ZYDR9.SM.HZOHX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Szczegółowe żywienie drobiu
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy: Bioinżynieria rozrodu zwierząt
Bioinżynieria rozrodu zwierząt
Bioinżynieria rozrodu zwierząt
Hodowla i użytkowanie zwierząt
Hodowla i użytkowanie zwierząt
Hodowla i użytkowanie zwierząt
Zootechnika stacjonarne elektywy II stopień
Zootechnika, stacjonarne magisterskie, 1 sem. elektywy
Zootechnika, stacjonarne magisterskie, 2 sem. elektywy
Zootechnika, stacjonarne magisterskie, 3 sem. elektywy
Żywienie i dietetyka zwierząt
Żywienie i dietetyka zwierząt
Żywienie i dietetyka zwierząt
Punkty ECTS i inne: 2.00
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem racjonalnego żywienia podstawowych gatunków drobiu (kur, gęsi, kaczek, indyków) oraz innych gatunków drobiu użytkowego i ozdobnego. Program obejmuje ponadto zapoznanie się z systemami wyceny i normowania pasz dla drobiu, zasady układania receptur pełnoporcjowych i uzupełniających mieszanek paszowych oraz żywienie tych ptaków w sposób tradycyjny. Dodatkowo uwzględnione będą zagadnienia możliwości przewidywania wielkości produkcji (mięsnej, nieśnej) oraz modyfikowania wartości odżywczej uzyskanych produktów.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze znaczeniem fizjologii i racjonalnego żywienia podstawowych gatunków drobiu (kur, gęsi, kaczek, indyków) oraz innych gatunków drobiu użytkowego i ozdobnego (strusie, emu, perliczki, bażanty, kuropatwy, przepiórki, kury i kaczki ozdobne, itd). Program obejmuje ponadto zasady układania receptur pełnoporcjowych i uzupełniających mieszanek paszowych oraz żywienie tych ptaków w sposób tradycyjny. Wszystkie omawiane zagadnienia uwzględniają wpływ żywienia na wzrost, produkcyjność i wskaźniki reprodukcyjne ptaków. Dodatkowo uwzględnione będą zagadnienia możliwości przewidywania wielkości produkcji (mięsnej, nieśnej) oraz modyfikowania wartości odżywczej uzyskanych produktów. Studenci zostaną zapoznani z systemami wartościowania pasz i potrzeb energetyczno-białkowych tych gatunków ptaków, techniką ich karmienia oraz z nowoczesnymi technologiami produkcji pasz i ich pozyskiwania.

Literatura:

1. Żywienie drobiu. Larbier M., Leclercq B. PWN Warszawa 1995.

2. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1 - 3 pod red. D. Jamroz, PWRiL, 2014. 2015.

3. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. Normy Żywienia Drobiu. Red. S. Smulikowska, A Rutkowski. PAN, Jabłonna, 2005.

Efekty uczenia się:

1. Posiada wiedzę z zakresu budowy i funkcjonowania przewodu pokarmowego oraz trawienia u różnych gatunków drobiu.

2. Zna metody badań strawnościowych u drobiu.

3. Zna założenia ogólne koncepcje dotyczące oceny wartości pokarmowej pasz i konsekwencje błędów wyceny wartości mieszanek.

4. Zna charakterystykę i skład chemiczny pasz stosowanych w żywieniu drobiu.

5. Potrafi na podstawie składu chemicznego praktycznie wyliczyć wartość pokarmową i energetyczną pasz

6. Potrafi wykorzystując dostępne źródła informacji przeprowadzić analizę rynku pasz i mieszanek treściwych

7. Potrafi wskazać i wykorzystać różnice w żywieniu różnych gatunków drobiu.

8. Potrafi wybrać odpowiednie pasze i przeprowadzić obliczenia mieszanki treściwej dla drobiu.

Metody i kryteria oceniania:

Wykonanie i przedstawienie prezentacji na zadany temat. Ocena aktywności pracy w grupie.

Kryteria: standardowa skala ocen.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-25
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-26 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Kański, Ewa Kapkowska
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.