Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie, a jakość produktów zwierzęcych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.ZJPZ9.SI.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie, a jakość produktów zwierzęcych
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Tematyka przedmiotu obejmuje omówienie wpływu żywienia podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich na skład chemiczny i wartość odżywczą mleka, mięsa oraz jaj, a w szczególności na profil kwasów tłuszczowych, zawartość tłuszczu i białka, skład aminokwasowy białka, a także na zawartość makro- i mikroelementów oraz witamin. Omówione zostaną mechanizmy umożliwiające modyfikowanie składu produktów pochodzenia zwierzęcego metodami żywieniowymi oraz problematyka żywności funkcjonalnej.

Pełny opis:

1. Możliwości modyfikacji składu mleka przez żywienie.

2. Co wpływa na wartość odżywczą wołowiny i jagnięciny ?

3. Żywienie jako czynnik modyfikujący skład chemiczny i wartość odżywczą mięsa wieprzowego.

4. Wpływ żywienia na cechy funkcjonalne mięsa drobiowego.

5. Żywienie a skład jaj.

6. Zawartość substancji niebezpiecznych w produktach zwierzęcych.

7. Wpływ żywienia na jakość produktów odzwierzęcych w aspekcie produkcji bezpiecznej żywności.

8. Żywność funkcjonalna. Współczesne wymagania dotyczące żywienia człowieka

9. Doskonalenie wartości odżywczej i prozdrowotnej produktów pochodzenia zwierzęcego (produkcja zdrowej żywności).

Literatura:

Podstawowa:

1. Jamroz D. (red.) 2015. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1,2,3. PWN Warszawa.

2. Specjalistyczne czasopisma branżowe i publikacje naukowe

3. Aktualnie obowiązujące ustawy, rozporządzenia i kodeksy

Uzupełniejąca:

1. P. Hanczakowski i wsp. 2001. Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach. IZ, Kraków

2. Brzozowska A. M., Micek P., Kuczynska B., Lukaszewicz M., Oprzadek J., 2017. The use of energy-protein supplement increases performance of high-yielding dairy cows and improves health-promoting properties of milk. Animal Production Science. DOI: 10.1071/AN16161.

3. Borowiec F., Micek P., Ratych I., Ćwiek A. 2004. The possibility of modifying fat in some tissues of fattened lambs using dietary linseed. Animal Biology, 6, 1-2, 77-82.

4. Micek P., Borowiec F., Ćwiek A. 2004. Effect of linseed, rapeseed or sunflowerseed in concentrate mixtures for lactating goats on chemical composition and fatty acids profile of milk. Scientific Messenger of Lviv National Academy of Veterinary Medicine, 6 (3), 5, 98-103.

5. Micek P., Borowiec F., Marciński M., Barteczko J., Zając T. 2004. Wpływ dawek pokarmowych z udziałem nasion lnu na skład kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mięsie i mleku owiec. Rośliny Oleiste, XXV, 597-609.

Efekty uczenia się:

1. Potrafi zdefiniować i wytłumaczyć wpływ żywienia zwierząt na jakość i wartość odżywczą produktów pochodzenia zwierzęcego.

2. Potrafi scharakteryzować i omówić właściwości prozdrowotne i znaczenie żywności funkcjonalnej w diecie człowieka.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie - ocena wygłoszonego referatu oraz test wielokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną wymagane co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)