Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.SOJP9.SM.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnymi systemami oceny wartości pokarmowej pasz dla zwierząt. Zaprezentowane zostaną sposoby wyliczenia wartości pokarmowej pasz, w zależności od gatunku zwierząt i przyjętego systemu żywienia. Po zaliczeniu przedmiotu student zdobędzie wiedzę teoretyczną, która pozwoli na swobodne poruszanie się w zakresie tematu oraz wykorzystanie jej w praktyce (obliczeniach). Student będzie potrafił w oparciu o posiadane wyniki analiz chemicznych oraz dostępne dane tabelaryczne samodzielnie wyliczyć wartość energetyczną i białkową paszy oraz zinterpretować otrzymany wynik.

Pełny opis:

1. Zasady oceny jakości pasz konserwowanych (kiszonki, siana).

2. Koncepcje różnych systemów żywienia i oceny wartości pokarmowej pasz

3. Założenia teoretyczne oceny wartości energetycznej, białkowej i wypełnieniowej pasz.

4. Ocena jakości pasz konserwowanych (kiszonki, siana).

5. Obliczenia wartości energetycznej, białkowej i wypełnieniowej pasz dla przeżuwaczy.

6. Obliczenia wartości energetycznej, białkowej pasz dla zwierząt monogastrycznych.

7. Ocena, interpretacja wyników i zastosowanie ich w praktyce żywieniowej

Literatura:

1. IZ PIB-INRA. Normy żywienia przeżuwaczy. Wartość pokarmowa francuskich i krajowych pasz dla przeżuwaczy. Praca zbiorowa. Red. J. Strzetelski. Wyd. Instytut Zootechniki. Kraków 2009.

2. Tabele wartości pokarmowej pasz, normy żywienia zwierząt (NRC, DLG i inne).

3. Czasopisma branżowe

Efekty uczenia się:

1. Posiada wiedzę z zakresu zasad oceny jakości pasz konserwowanych (kiszonki, siana)

2. Zna ogólne koncepcje dotyczące oceny wartości pokarmowej pasz

3. Zna założenia teoretyczne oceny wartości energetycznej, białkowej i wypełnieniowej pasz i konsekwencje błędów wyceny wartości pokarmowej

4. Potrafi praktycznie ocenić jakość pasz konserwowanych (kiszonki, siana).

5. Potrafi wyliczyć wartość energetyczną, białkową i wypełnieniową pasz dla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich.

6. Potrafi zinterpretować uzyskane wyniki i zastosować w praktyce

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)