Substancje antyodżywcze i szkodliwe w paszach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.SASWP.SM.HZOZX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Substancje antyodżywcze i szkodliwe w paszach |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest omówienie substancji antyodżywczych i szkodliwych występujących w paszach, m.in. w ziarnie żyta, nasionach rzepaku i produktach ich przerobu, nasionach roślin strączkowych, okopowych, kiszonkach i produktach pochodzenia zwierzęcego. Omówione będą aspekty ich szkodliwego oddziaływania na organizm zwierząt przeżuwających i nieprzeżuwających. Poruszone będą również zagadnienia dotyczące metod fizycznych, chemicznych oraz innych zabiegów obniżających zawartość substancji antyodżywczych i szkodliwych w paszach. |
Pełny opis: |
1. Występowanie substancji antyodżywczych i szkodliwych w paszach i ich wpływ na organizm zwierząt 2. Sposoby unieczynniania substancji antyodżywczych i toksycznych 3. Czynniki wpływające na występowanie substancji szkodliwych 4. Metody oznaczania wybranych substancji antyodżywczych. |
Literatura: |
Składniki pokarmowe i antyżywieniowe występujące w roślinach. 2001. Hańczakowski i wsp., Toxic substances In Corp plant. 1991. Telix J.P. i wsp., Toksykologia żywności. 1980. Nikorow M., Badania jakości produktów spożywczych. 1993. Krełowska-Kułas M., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. T.3, Paszoznawstwo. 2001. Praca zbiorowa, PWN. |
Efekty uczenia się: |
1. Wymienia substancje antyodżywcze i toksyczne występujące w paszach 2. Charakteryzuje wpływ substancji antyodżywczych i toksycznych na organizm zwierzęcia 3. Zna metody unieczynniania substancji antyodżywczych i toksycznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian wiedzy. Test jednokrotnego wyboru bez dostępu do podręczników. Procentowa skala oceny efektów kształcenia: - na ocenę 2,0 <55% - na ocenę 3,0 55-65% - na ocenę 3,5 66-75% - na ocenę 4,0 76-85% - na ocenę 4,5 86-95% - na ocenę 5,0 >95% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.