Podstawy nutrigenomiki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.PONU9.SM.HZOBX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy nutrigenomiki |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Skrócony opis przedmiotu (max. 1000 znaków ze spacjami – ok. ½ strony) Celem przedmiotu jest omówienie definicji nutrigenomiki, a w szczególności relacji składnik pokarmowy – ekspresja genów, a także metod stosowanych w badaniach nutrigenomicznych (transkryptomika, proteomika, metabolomika). W ramach ćwiczeń omawiane i wykonywane będą przykłady analiz nutrigenomicznych stosowanych w żywieniu ludzi i zwierząt. |
Pełny opis: |
Tematyka przedmiotu obejmuje: 1. Nutrigenomika – definicje, podstawowe pojęcia. Dogmaty i ograniczenia nutrigenomiki 2. Podstawowe narzędzia i metody stosowane w nutrigenomice 3. Przykłady badań nutrigenomicznych 4. Inne aspekty nutrigenomiki (aspekty prawne). „Żywienie zgodne z genami” ? 5. Nutrigenomika – możliwości zastosowania w hodowli i chowie zwierząt gospodarskich 6. Procesy biotechnologiczne w produkcji pasz i żywieniu zwierząt 7. Techniki molekularne w badaniach żywieniowych 8. Metoda PCR i Metoda Real time PCR – ćwiczenia praktyczne 9. Analiza i możliwości zastosowania biotechnologicznych dodatków paszowe dla zwierząt |
Literatura: |
Literatura Nutritional genomics. Discovering the Path to Personalized Nutrition. 2006. Kaput J., Rodriguez R. L. Wiley- Interscience; Nutritional genomics. Impact on Health and Disease. 2006. Brigelius-Flohé r., Joost H. G. Wiley- VCH; Wydawnictwa „Biotechnology in the feed industry”(Alltech, USA) |
Efekty uczenia się: |
Efekty Wiedza: - Definiuje pojęcia związane z nutrigenomią - Zna narzędzia i metody stosowane w nutrigenomice oraz techniki molekularne stosowane w badaniach żywieniowych - Zna i opisuje procesy biotechnologiczne stosowane w produkcji pasz i dodatków paszowych Umiejętności: - Dobiera odpowiednie techniki molekularne do badań żywieniowych - Stosuje biotechnologiczne dodatki w dawkach i mieszankach dla zwierząt Kompetencje społeczne: - Postępuje zgodnie z zasadami etyki (np. przy doświadczeniach) - Potrafi pracować w zespole i jest odpowiedzialny za efekty pracy całej grupy |
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.