Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dietetyka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.DIETE.SI.HZOPX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Dietetyka
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z żywienie w stanach chorobowych poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich oraz psów i kotów. Omawiane są również zasady bilansowania, produkcji i stosowania pasz leczniczych. Student poznaje zasady żywienia zwierząt chorych oraz rekonwalescentów po zabiegach weterynaryjnych, w tym zasady podawania pokarmu zwierzętom chorym.

Pełny opis:

1.Wprowadzenie. Definicja dietetyki.

2.Choroby zwierząt na tle żywieniowym. Choroby metaboliczne. Niedobory lub nadmiary składników pokarmowych.

3.Drogi podawania pokarmu. Rodzaje diet.

4.Żywienie zwierząt chorych - przeżuwacze.

5.Żywienie zwierząt chorych - konie.

6.Żywienie zwierząt chorych - świnie i drób.

7.Żywienie zwierząt chorych - psy i koty.

8.Pasze lecznicze. Ustawodawstwo. Bilansowanie. Przykłady stosowania.

Literatura:

Small animal clinical nutrition. Praca zbiorowa. 2010, Mark Morris Institiut; Nutrition for Veterinary Technician and Nurses. Wortinger A., 2007, Blackwell Publishing;

Canine and Feline Nutrition. Case, Davistotle, Hayek, 2011, Mosby Elsevier;

Choroby układu trawiennego i przemiany materii zwierząt. 1981. Gancarz B., PWRiL Warszawa; Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. 2001. Jamroz D. (red.), PWN Warszawa;

Wills J.M. i Simpson K.W., 1994. The Waltham Book of Clinical Nutrition of the Dog & Cat. Pergamon;

Meyer H., 2009. Żywienie koni. PWRiL Warszawa;

Kuleta Z. (red.), 2005. Choroby cieląt. Wydawnictwo UWM Olsztyn;

Lewandowski L., Lewicka M., Janowicz P., 2000. Zarys dietetyki weterynaryjnej. Wydawnictwo AR we Wrocławiu.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Zna różnice pomiędzy dietetyką a żywieniem.

Charakteryzuje wybrane jednostki chorobowe wymagające specjalistycznych diet.

Zna specyfikę żywienia zwierząt w wybranych jednostkach chorobowych.

Wymienia i charakteryzuje specjalistyczne techniki żywienia .

Wymienia i charakteryzuje pasz lecznicze.

Kompetencje społeczne:

Dba o prawidłowe żywienie zwierząt uwzględniając ich specyficzne wymagania.

Potrafi syntetycznie przedstawiać wyniki, zorganizować warsztaty, szkolenia.

Metody i kryteria oceniania:

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący:

1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia.

4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)