Pszczelarstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZS.PS9.SMN.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Pszczelarstwo |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wyjątkową grupą owadów jakimi są pszczoły, z ich morfologią, biologią i znaczeniem produktów pszczelich. Pszczoły są zapylaczami roślin, co stanowi niezbędny element gospodarki i przyrody w ogóle oraz dostarczają produktów wykorzystywanych w leczeniu i profilaktyce chorób. Omawiane będą również zagadnienia praktyczne takie jak: zakładania pasieki, podstawowe prace pasieczne, typy uli stosowanych w Polsce, praca przy otwartym ulu, wychów i inseminacja matek pszczelich, rozmnażanie rodzin pszczelich, choroby pszczół, formy gospodarki pasiecznej i metody pozyskiwania produktów pszczelich. |
Pełny opis: |
1. 1. Stanowisko systematyczne pszczół 2. Budowa morfologiczna w aspekcie przystosowania do pobierania pożytku i funkcjonowania w rodzinie pszczelej 3. Barwy i zapachy kwiatów, a wrażliwość narządów zmysłów pszczół 4. Biologia pszczół: samotnych, przedspołecznych i społecznych 5. Rola pszczół w środowisku przyrodniczym: praca pszczół w czasie zdobywania pożytku i zapylania roślin , produkty pszczele 6. Owady spadziujące 7. Zajęcia w pasiece 8. Zarys dziejów pszczelnictwa 9. Zasady zakładania pasieki (pasieczysko, jego urządzenie, wyposażenie zaplecze pasieczne) 10. Typy uli stosowanych w Polsce 11. Praca przy otwartym ulu 12. Prace pasieczne związane z obsługą pasieki (przeglądy, karmienie pszczół, zapobieganie rabunkom, miodobranie, łączenie rodzin) 13. Wychów i inseminacja matek pszczelich 14. Rozmnażanie rodzin pszczelich 15. Wybrane choroby pszczół i zasady bezpiecznego stosowania środków leczniczych w pasiece 16. Produkty pszczele i metody pozyskiwania 17. Przygotowanie rodzin do zimowali, sposoby zimowania i opieka nad zimująca pasieką 18. Zajęcia w pasiece |
Literatura: |
Banaszak J. Życie pszczół, Warszawa-Poznań 1993 E.O. Wilson Społeczeństwa owadów, Warszawa 1979 |
Efekty uczenia się: |
Student potrafi scharakteryzować organizację społeczną rodziny pszczelej Student potrafi objaśnić wpływ bioróżnorodności dzikich pszczół na funkcjonowanie agroekosystemów Student potrafi wskazać naturalne i antropogeniczne środowiska o szczególnym znaczeniu w utrzymywaniu się dzikich pszczół Student potrafi scharakteryzować zasady prowadzenia prawidłowej gospodarki pasiecznej Student potrafi scharakteryzować choroby pszczół i sposoby ich zapobiegania Student potrafi wskazać scharakteryzować produkty pszczele i ich znaczenie w gastronomii, kosmetyce i farmakologii student jest zorientowany na działania prowadzące do zmniejszenia ryzyka oraz przewidywania skutków działalności człowieka w obszarze środowiska bytowania zwierząt |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.